Pumpen har en diameter på 2 meter. Foto: Framo Innovation
Pumpen har en diameter på 2 meter. Foto: Framo Innovation
Pumpen har en diameter på 2 meter. Foto: Framo Innovation

Denne pumpen skal både gi bedre vekst og holde lakselusa unna merden

Framo Innovation har sett på ulike løsninger for å få lusefritt og riktig temperert vann i laksemerder og kommer nå med sin egen vri.

Avdelingen Framo Innovation ble opprettet i januar i fjor fordi selskapet, som leverer pumper innenfor shipping og olje og gass, ønsket oppdrett som et nytt ben å stå på. Etter halvannet år er de klare for å presentere sitt første produkt for oppdrettsnæringen: AquaStream.

Denne uken vises produktet frem for første gang på Aqua Nor. 

Svær propell

Luseskjørt holder lakselusa unna, men konsekvensen er at vannsirkulasjonen og oksygeninnholdet i vannet blir dårligere. 

- Hvis du regner på hvor mange kubikkmeter sjøvann det er i en merd, er det vanvittig mye. Og skal du skifte ut vannet med oksygenrikt og lusefritt sjøvann, krever det enorme vannmengder, sier direktør Oddbjørn Jacobsen i Framo Innovation.

Derfor har de laget en pumpe som er 2 meter i diameter. Foran Jacobsen, på hovedkontoret på Askøy utenfor Bergen, ligger en liten modell av den. Ved siden av ham sitter salgssjef Terje Ljones og markedssjef Geir Christian Helgesen.

Som et trekkspill

AquaStream er utviklet for semilukkede laksemerder. Den er en duktunnel som kan trekkes ut og inn som et trekkspill. Lagt sammen er systemet omtrent 2 meter høyt. Den senkes ned i merden, alt etter hvor dypt luseskjørtet går. Nederst er selve pumpen.

Den pumper opp friskt, lusefritt sjøvann, og målet med systemet er å skape strøm i hele vannsøylen i merden. Slik skiftes alt vannet inne i luseskjørtet ut. 

zoomDet første de gjorde var å sette pumpen inn i et rør og gjøre tester i testdokken i Fusa. 
Det første de gjorde var å sette pumpen inn i et rør og gjøre tester i testdokken i Fusa. 

Så på vannets oppførsel

I arbeidet har de sett på mange av de andre løsningene som sirkulerer vann rundt i merder, som luftringer, propeller og andre systemer.

De gjorde både dataanalyser og målinger i felt for å se hvordan vannet oppførte seg inni merden med ulike vannforbedringssystemer. Da så de to ting:

- Måten vannet bevegde seg på var uheldig både fordi du fikk lite utskifting i deler av merden og du kunne få vakuumeffekter på skjørtet. Det andre var at det var for lite vann som ble flyttet, sier salgssjef Terje Ljones.

Mer vann

De tradisjonelle vannforbedringssystemene som finnes, pumper vann rett opp. Det som da skjer, er at du får en fontene og vannet går ned igjen langsmed luseskjørtet, og store deler av vannet i merden blir ikke skiftet ut, ifølge markedssjef Geir Christian Helgesen.

- Og det er det vi har tenkt å ta tak i, med større mengder vann, og måten vi distribuerer vannet inn i luseskjørtet, sier han.

Mange av de prinsippene som andre aktører holder på med å utvikle har de forsøkt å forene i ett produkt. 

Ulike løsninger

En av dem som jobber med å bedre vannkvaliteten i merder med luseskjørt er Sven Jørgen Strømmen som har utviklet Strømmen-røret. Det er et rør som også har en elektrisk propell som drar vann fra dypet opp i øvre deler av merden.

- Jeg synes det fungerer bra, men det er jo et spørsmål om hva kunden mener, sier Strømmen til Tekfisk.

Han har testet ut sin løsning hos Salmar siden mai i fjor, og for rundt tre uker siden satte han også ut et par rør på lokaliteter til Mowi. 

- Strømmen-røret har nok utskifting. Det er ikke så enorm kapasitet du egentlig trenger. Det blir etter hva du skal bruke det til, sier Strømmen, som er overbevist om at en form for «ventilasjon» er helt nødvendig ved bruk av luseskjørt. 

- En del løsninger går vel an å ha på markedet. Den beste er det alltid plass til, sier han. 

Andre løsninger

Andre selskap som har jobbet med lignende løsninger er Mowi som blant annet har gjennomført forsøk med konseptet Oxyshield. Det forebygger påslag av lakselus med en fysisk barriere, samtidig som det tilføres oksygen. Midt-Norsk Havbruk har utviklet Midt-Norsk Ringen med stor suksess.

Selskapet AquaCulture Innovation på sin side har utviklet filterteknologi for semilukkede anlegg, der filterduker er montert på et stort bånd som en kassett. De ønsker å utnytte gunstige sjøtemperaturer i sommerhalvåret. 

zoomAquaStreamen plasseres midt i merden og pumper opp vann fra 20-25 meters dyp. Den skifter ut vann tilsvarende to svømmebasseng hvert minutt.
AquaStreamen plasseres midt i merden og pumper opp vann fra 20-25 meters dyp. Den skifter ut vann tilsvarende to svømmebasseng hvert minutt.

Ut i merder

En prototype av AquaStream er blitt testet ut på Framos testdokk i Fusa i to omganger, i juni og i august. Det første de gjorde var å sette pumpen inn i et rør, for å måle kapasitet, kilowatt, mottrykk og få karakteristikken på produktet.

- Pumpen har passert alle tester. Det ser bra ut, ikke et eneste hikk, sier Jacobsen.

Neste steg blir å prøve ut prototypen i det virkelige liv utover høsten, først uten, så med fisk. De samarbeider med to oppdrettsselskaper, men foreløpig vil de ikke gå ut med hvem disse er.

Pottetett stålhus

Et viktig poeng er at med pumper som står under vann, kan du ikke gå ned med en smørekanne i ettertid. Den må virke, og da må de mekaniske og elektriske komponentene være godt beskyttet. 

- Elektromotoren er bygget inn, hermetisk lukket, i et rustfritt stålhus, forteller Jacobsen. 

De har kontrollert at dette er pottetett, både på data og i testdokken i Fusa. Stålhuset er i tillegg fylt med epoksy, slik at om det mot all formodning skulle bli en lekkasje, så tåler systemet det. 

- Dette er ting vi har lært av det vi har gjort med dykkende pumper i kjemikalietankskip og for olje og gass, sier Jacobsen. 

Gründermiljø med 1000 mann i ryggen

Framo Innovation har 15 utviklere som tegner og designer nye pumpesystemer. 

- Til å være en oppstartsbedrift er vi heldig, sier Terje Ljones. 

Virkeligheten deres er nemlig ganske langt unna den gjengse gründergarasjen. De har tre fabrikker og et stort serviceapparat til disposisjon. 

- Vi er et gründermiljø i Framo Innovation, men får vi en kontrakt, har vi et stort apparat i ryggen. Sånn, sier Jacobsen og knipser med fingrene. - Så har vi 1000 mann i ryggen som hjelper oss. 

zoomDirektør Oddbjørn Jacobsen (t.v.) og salgssjef Terje Ljones i Framo Innovation deltar på en fiskemesse for første gang i år når de drar til Aqua Nor tirsdag.
Direktør Oddbjørn Jacobsen (t.v.) og salgssjef Terje Ljones i Framo Innovation deltar på en fiskemesse for første gang i år når de drar til Aqua Nor tirsdag.

Aktuell for alger

AquaStream er utviklet for å bedre vannkvaliteten i merder med luseskjørt, men pumpesystemet kan kanskje også brukes på andre områder. 

Terje Ljones forteller at ved vårens algeoppblomstring i Nord-Norge fikk de seg en aha-opplevelse. 

- Hadde vi hatt en prototype klar i vår, hadde det vært interessant å teste ut hvordan den hadde fungert, sier han. 

Analysene deres viser at pumpen kan flytte så mye vann at det kunne ha presset algene ut. 

Andre produkter også

På Aqua Nor skal de også presentere andre produkter, men vil foreløpig holde dem for seg selv når Tekfisk er på besøk.

- Vi skal presentere pumpeløsningene vi har utviklet for oppdrett det siste halvannet året. De har et stort bruksområde, både på land og i sjø, sier Ljones.

De har tidligere fortalt Tekfisk at de vil inn på markedet for lukka anlegg.

- Problemstillingen er den samme i lukket anlegg. Vi må sirkulere veldig store mengder vann, og er det noe Framo er gode på, så er det å flytte på væske, sier salgssjefen. 

( VILKÅR )
 
Del saken