Alaska har omfattende fiskerier - både etter laks og andre arter.Foto: Shutterstock
Alaska har omfattende fiskerier - både etter laks og andre arter.Foto: Shutterstock
Alaska har omfattende fiskerier - både etter laks og andre arter.Foto: Shutterstock

Nytt lovforslag kan åpne for offshore lakseoppdrett i Alaska

Tross motstand fra fiskerinæringen, gjør et fornyet føderalt forslag at stater kan få mandat til å godkjenne fiskeoppdrett i føderalt farvann.

I flere år har Alaska vært motstander av offshore akvakultur. Årsaken er frykt for at det kan ha negativ påvirkning på kommersielle fiskerier. De kan nå tape denne flere tiårig lange kampen dersom et nytt forslag fra en kongressmann fra Mississippi blir vedtatt, skriver IntraFish.

Kan ikke si nei

Et lovforslag som skulle etablere et føderalt system for regulering og tillatelse av offshore oppdrettsanlegg i USA går sin gang. Forslaget inkluderer ikke en nøkkelbestemmelse som politikere i Alaska krever - at stater kan si nei til, og forby fiskeoppdrett i føderalt farvann utenfor sin kystlinje.

Ifølge forslaget kan endringen føre til store investeringer i offshore akvakultur utenfor USA. Julie Decker, som leder Alaska Fisheries Development Foundation (AFDF) sier at han er frustrert over at det ikke går an velge bort fiskeoppdrett slik forslaget nå ligger.

Decker mener også at teksten i lovforslaget gjør at akvakultur prioriteres over amerikansk villfanget fisk i markedet.

- Et steg i riktig retning

Sjømat-lobbyist Margaret Henderson mener at forslaget er et steg i riktig retning. I fjor var hun med å danne Stronger America Through Seafood (SATS), en organisasjon som har vært tydelig i diskusjonene i Washington, D.C.

- Vi er veldig støttende til teksten som sirkuleres, sier Henderson til IntraFish. Hun legger til at SATS er nøytrale i spørsmålet om stater har en forhåndsbestemmelse i lovforslaget.

- Vi støtter at stater skal få komme med innspill, men lovforslaget gir en god mulighet til det uten at en må starte en ny prosess, sier hun.

Henderson sier at SATS er bekymret for den «uvanlige høye» gebyrsatsen for privatpersoner som bryter bestemmelsen i loven, inkludert å fjerne et offshore oppdrettsanlegg. Disse kan få forelegg på inntil 200.000 dollar.

SATS er også bekymret for foreslått gebyrstruktur i lovforslaget, som ifølge henne kan koste sjømatindustrien inntil 350 millioner dollar i året, og dermed hemme utviklingen av akvakulturnæringen.

( VILKÅR )
 
Del saken