Taper store beløp: Rekefisker Daniel Fjeldskår (t.v.) har investert store beløp i yrket, men opplever å tape 500.000 kroner i året på påbudet om rekerist. Nå lover fiskeriminister Harald Tom Nesvik (i midten) å se på mulige alternative løsninger for sørlandsfiskerne. Foto: Espen Sand
Taper store beløp: Rekefisker Daniel Fjeldskår (t.v.) har investert store beløp i yrket, men opplever å tape 500.000 kroner i året på påbudet om rekerist. Nå lover fiskeriminister Harald Tom Nesvik (i midten) å se på mulige alternative løsninger for sørlandsfiskerne. Foto: Espen Sand
Taper store beløp: Rekefisker Daniel Fjeldskår (t.v.) har investert store beløp i yrket, men opplever å tape 500.000 kroner i året på påbudet om rekerist. Nå lover fiskeriminister Harald Tom Nesvik (i midten) å se på mulige alternative løsninger for sørlandsfiskerne. Foto: Espen Sand

Rekefiskerne i sør taper millioner på rekerist: Fiskeriministeren åpner for endringer

Fiskerne langs sørlandskysten er de siste årene blitt overlesset med omfattende restriksjoner og påbud fra myndighetene. Denne uken fikk fiskeriminister Harald Tom Nesvik føle på kroppen hvilke utfordringer fiskerne står overfor.

- Vi har investert 14 millioner kroner i ny båt, og vi taper nok rundt 500.000 kroner per år på å bruke rekerist innenfor fire nautiske mil, sier Daniel Fjeldskår, rekefisker fra Lindesnes.

I løvens hule

Onsdag ettermiddag var fiskeriminister Harald Tom Nesvik i møte med rekefiskerne på Sørlandet. På morgenen var ministeren med reketråleren «Rosenvoll» ut på Mannefjorden utenfor Mandal, der han fikk en smak på den harde hverdagen til sørlandske rekefiskere.

Senere samme dag møtte han mange av representantene i Fiskerlaget Sør, som de siste årene har opplevd stor frustrasjon over påleggene fra myndighetene.

Kjempet i seks år

Det toppet seg spesielt da rekerist med 19 millimeter mellom spilene i mai ble påbudt innenfor fire nautiske mil. Det har gitt fiskerne problemer med at store mengder tang, tare og søppel legger seg på rista.

Rekefiskerne føler de er blitt tvunget inn i et forhastet og lite forskningsbasert regelverk uten å bli hørt. Det fikk Nesvik høre under møtet ved Fiskelagets mottak på Gismerøya utenfor Mandal.

- Jeg har kjempet i seks år for å få en endring på rist-problematikken. Vi har hatt en rekke møter, men det har aldri blitt tatt tak i. Jeg føler vi har snakket for døve ører så langt. Rekefiskerne lengst sør kommer dårligst ut i alle høringer, sa rekefisker og styremedlem i Fiskerlaget Sør, Lennart Danielsen, som var den som tok Nesvik med seg ut på havet om morgenen.

zoomFrustrert: Lennart Danielsen (t.v) i Fiskarlaget Sør har i seks år kjempet mot reguleringene rekefiskerne i sør er blitt tvunget inn i. Han mener påbudet om rekerist innenfor fire mila er det første som må endres langs sørlandskysten. Fiskeriministeren lytter nøye ute til høyre.
Frustrert: Lennart Danielsen (t.v) i Fiskarlaget Sør har i seks år kjempet mot reguleringene rekefiskerne i sør er blitt tvunget inn i. Han mener påbudet om rekerist innenfor fire mila er det første som må endres langs sørlandskysten. Fiskeriministeren lytter nøye ute til høyre.

60-70 journaler om dagen

Driftssjef og daglig leder ved Fiskelaget AS, Ivan Frandsen, fortalte om en hverdag med stadig mer pålagt papirarbeid.

zoomIvan Frandsen, daglig leder for Fiskelaget i Mandal.
Ivan Frandsen, daglig leder for Fiskelaget i Mandal.

- Alt vi kjører ut er vi pålagt å journalføre, og i løpet av en vanlig fredag om sommeren fører vi 60-70 forskjellige journaler. Hver journal skal også ha omfattende informasjon om hvilken bil den skal fraktes i, hva slags art, antall kilo og tilstand. Ett av de store problemene er at vi ikke kan lage en journal per bil, men vi har fått beskjed om at vi må lage en per butikk. Det gjør at man nesten har lyst til å si nei når en butikk i distriktet spør om for eksempel to kilo blåskjell, sier Frandsen.

Nesvik kaller inn partene til møte

Nesvik sier Fiskeribladet at han ønsker å ta tak i problemene, men kan ikke love når eller hva slags konkrete tiltak han ønsker å sette i verk.

- De har vært inne på en rekke temaer de synes er utfordrende og ønsker å drøfte. Det handler om bruk rist, krepsåpning, innveiing, journalføring og måten de jobber på. Jeg reiser rundt for å lære hvilke utfordringer fiskerne i de forskjellige regionene opplever, sier Nesvik, før han legger til:

- Jeg har nå lovet å invitere partene til et møte der vi må sette oss ned å diskutere ulike ting for å prøve å komme frem til en løsning fiskerne kan leve med. Vi kommer ikke til å bli enige om alt, men vi må i alle fall se hverandre inn i øyene og prøve å få de viktigste tingene opp på bordet. Mitt mål er å komme frem til gode løsninger som gjør at næringen kan fungere godt, sier fiskeriministeren.

zoomTang og tare: Etter kun en halvtimes tråling på Mannefjorden utenfor Mandal satt en betydelig mengde tang og tare i nettet.
Tang og tare: Etter kun en halvtimes tråling på Mannefjorden utenfor Mandal satt en betydelig mengde tang og tare i nettet.

- Har forståelse for fiskerne

- Hva tenker du problemene fiskerne her har med rekerist?

- Jeg har forståelse for problematikken, og har klare meninger, men tror jeg skal forklare dem for Erna først. Nå har vi nettopp hatt den første gjennomgangen, og så har jeg invitert dem inn til et møte der vi kan diskutere gjennom punkt for punkt, svarer Nesvik.

Forskningsbaserte løsninger

- Så du kan ikke love fiskerne en enklere hverdag her og nå?

- Jeg er ikke blant de politikere som bare reiser rundt og lover før det viser seg at det kan la seg gjennomføre i praksis. Det vil være veldig dumt, og jeg ønsker å være grundigere enn som så. Jeg tror fiskerne er enige med meg i at de beslutningene vi skal ta må også være forskningsbasert, sier Nesvik.

- Hva synes du om tidsbruken Fiskelaget i Mandal har med journalføring?

- For å si det på en annen måte, så synes jeg det er kommet frem mange gode poenger i dag, svarer Harald Tom Nesvik.

- Lovet å ta tak

Rekefisker Lennart Danielsen sier han hadde en konstruktivt møte med ministeren ute på Mannefjorden, og er fornøyd med svarene han fikk fra Nesvik.

- Fiskeriministeren lovet meg at her skal han ta tak, og ta næringen på alvor. Det er det vi har savnet. Nå kaller han inn næringen til et møte der vi skal ha en ordentlig gjennomgang på problematikken. Vi er ikke imot at fisket skal reguleres, men vi må finne den beste måten å regulere det på, sier Danielsen.

- Det var kjempegøy å ha med ministeren på en slik tur. Da får man muligheten til å diskutere ting på en annen måte, og si ting uten at man trenger å være så formell. Harald Tom har virkelig lyttet til meg i dag, og vært utrolig interessert i å høre hva vi har opplevd de siste årene om reguleringer i fisket, sier rekefiskeren.

Danielsen sier Fiskarlaget ønsker å sende ministeren et forslag til løsning på rist-problematikken, og han håper Fiskeridirektoratet kan gi dispensasjon til på bestemte steder uten at de har konsekvenser for det såkalte MSC-merket.

zoomMøte med rekefiskere: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik lyttet til utfordringene rekefiskerne i sør står overfor på en møte i Mandal onsdag ettermiddag. 
Møte med rekefiskere: Fiskeriminister Harald Tom Nesvik lyttet til utfordringene rekefiskerne i sør står overfor på en møte i Mandal onsdag ettermiddag. 

Jobbet så svetten silte

Ute på havet fikk fiskeriministeren også prøve seg i fiskeryrket.

- Vi brukte en god stund til å tråle, men deretter var jeg med på prosessene med å hale inn trålposene, sorterte fisk og reker, kokte reker og kjølte ned fisken. En kjempeflott dag, jeg har lært masse, smiler Nesvik, som på brygga i Mandal ble beæret med caps merket med tittelen «Fisker».

Og Danielsen var imponert over innsatsen til Frp-ministeren:

- Jeg var veldig imponert. Han var rundt over alt og jobbet som svetten silte, konkluderer rekefiskeren.

( VILKÅR )
 
Del saken