«Loppa» monteres på «Cicillia», eid av et rederi med samme navn.Foto: Havfront
«Loppa» monteres på «Cicillia», eid av et rederi med samme navn.Foto: Havfront
«Loppa» monteres på «Cicillia», eid av et rederi med samme navn.Foto: Havfront

Her monteres verdens minste sløyemaskin på grønlandske fiskebåter

Det er fine dager på Grønland for karene i Havfront.

Havfront har utviklet verdens minste sløye- og kappemaskin, «Loppa», og denne uken er de på Grønland for å montere to av dem. Nå kan serviceleder Martin Lie rapportere at ting har gått «veldig bra». 

I februar skrev Tekfisk at selskapet fikk sin første internasjonale kontrakt. Da hadde de fått bestilling på to maskiner til Polar Raajat, som er en del av Polar Seafood, et av de store hvitfisk- og rekekonsernene på Grønland. 

Enklere hverdag

Totalt har de solgt tre maskiner til Grønland, til båter under 15 meter. Én har allerede vært i bruk i rundt en måned. 

- Fiskerne som har brukt den er veldig fornøyde. De sier den har gitt dem en mye enklere hverdag om bord, skriver daglig leder Marius Strømmen i en e-post til Tekfisk. 

Flere er interesserte

«Loppa» er en sløyemaskin, spesielt tilpasset mindre båter. Strømmen forteller at de har møtte mange grønlandske fiskere som er interesserte. 

- All fisk som blir levert på Grønland må sløyes og kappes om bord. Mannskapsmangel har også vært et stort problem den siste tiden, og dermed er det å kunne forenkle arbeidet om bord viktig for å få flere til å satse på fiskeri, skriver Strømmen. 

Har kontaktperson

Niels Boasson i fisker- og fangstforeningen på Grønland vil være Havfront sitt kontaktpunkt. 

- Gjennom tett dialog, og en driftssikker maskin, er vi ikke redde for å sende flere maskiner til Grønland, selv om det er tolv timers reisetid, og en tidsforskjell på fire timer, står det i eposten. 

18 i drift

Totalt har Havfront solgt ti maskiner i år, og det betyr at de har minst 18 maskiner i drift i løpet av 2019. Fem til er under produksjon. 

Her kan du høre podkast med daglig leder Marius Strømmen fra i fjor: 

( VILKÅR )
 
Del saken