Blom Fiskeoppdrett vil produsere laks på land. Her fra en annen lokalitet, Otterholmen i Radøy kommune. Foto: Vegard Solsletten/Intrafish
Blom Fiskeoppdrett vil produsere laks på land. Her fra en annen lokalitet, Otterholmen i Radøy kommune. Foto: Vegard Solsletten/Intrafish
Blom Fiskeoppdrett vil produsere laks på land. Her fra en annen lokalitet, Otterholmen i Radøy kommune. Foto: Vegard Solsletten/Intrafish

Her håper Blom Fiskeoppdrett å bygge nytt landbasert lakseanlegg

Selskapet vil først bygge et pilotanlegg ved lokaliteten, for å sikre at teknologien fungerer.

Anlegget skal bygges på Oksneset i Øygarden utenfor Bergen.

- Vi har startet prosessen med reguleringsplanen, og vi holder på, sier prosjektleder i Blom Fiskeoppdrett Jakob Blom til IntraFish.

- Hvor stort planlegger dere anlegget skal bli?

- Vi har ikke levert søknaden vår enda, og vi har heller ikke fått diskutert det konkret i selskapet, sier han. 

Saken ble først omtalt i Vestnytt, og senere sitert i blant annet iLaks.

Sprenger foreløpig ut stein for areal

Blom ønsker heller ikke uttale seg spesifikt om anleggets årlige produksjonskapasitet. Han sier at selskapet ikke har bestemt seg for produksjonsvolum enda.

- I første omgang har vi et stort areal vi må sprenge ut. Harkestad Entreprenør sprenger ut steinmassene for oss nå. 

Blom Fiskeoppdrett ønsker å bygge ut landområdet fordi de mener lokaliteten har potensial som oppdrettsanlegg. 

- Så enkelt tenkte vi, legger han til. 

Vil lage både matfisk og settefisk

Blom forteller at det nye landanlegg vil være et supplement til selskapets andre konsesjoner. Blom Fiskeoppdrett vil søke om både matfisk- og settefiskproduksjon ved anlegget, ifølge Vestnytt. Men til IntraFish opplyser han at selskapet enda ikke har bestemt seg for hvilken produksjon de vil søke om. 

Det Blom Fiskeoppdrett derimot har bestemt seg for, er at selskapet skal lage et resirkuleringsanlegg ved lokaliteten, et såkalt RAS-anlegg. 

- Vi har erfaring med RAS-anlegg fra tidligere av, men også innen RAS-teknologi skjer det en rask utvikling. Det er vanskelig å si om det er dagens RAS-anlegg vi vil bruke, sier Blom. 

Flere byggetrinn

Blom forteller IntraFish at selskapet først vil bygge et pilotanlegg ved lokaliteten, for å sikre at teknologien fungerer. Pilotanlegget vil være for matfiskproduksjon for fisk på 2,5 kilo eller mer. Deretter vil de utvide anlegget. 

- Når ser dere for dere at anlegget vil være ferdig? 

- Det er for tidlig å si noe om. Vi venter derfor til området er ferdigsprengt med å si noe. Akkurat nå venter vi på en konsesjon til et stort smoltanlegg vi bygger i Kvernavika. Det er hovedprioriteten til Blom Fiskeoppdrett akkurat nå. Dette landbaserte prosjektet er mer langsiktig, forteller Blom. 

Prisen ikke klar

Konsesjonen Blom Fiskeoppdrett venter på i Kvernavika er gjennom datterselskapet Austefjorden Smolt.

Blom ønsker ikke gå ut med den beregnede prisen på oppdrettsanlegget. 

- Jeg mener at om vi spikrer alt i dette prosjektet nå, gjør vi en stor feil. Vi har veldig god tid til planlegging når vi går inn i søknadsperioden for konsesjon. 

- Jeg har vært i denne bransjen siden jeg var ungdom. Når jeg ser den raske utviklingen, er det farlig å si med sikkerhet hvordan vi vil drive om noen år. Det er en stor utvikling i denne bransjen, hvor også verdensmarkedet har en innvirkning. 

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
 
Del saken