To båter kartlegger torskeforekomstene ved Jan Mayen. Her fra den første turen til «Nesbakk» tidligere denne måneden.Foto: Morten Valkvæ/Nesbakk
To båter kartlegger torskeforekomstene ved Jan Mayen. Her fra den første turen til «Nesbakk» tidligere denne måneden.Foto: Morten Valkvæ/Nesbakk
To båter kartlegger torskeforekomstene ved Jan Mayen. Her fra den første turen til «Nesbakk» tidligere denne måneden.Foto: Morten Valkvæ/Nesbakk

«Geir II» klar for torsketokt til Jan Mayen

Håpet er å få til et nytt fiskeri i Norskehavet.

«Nesbakk» fikk små torskefangster tidligere i måneden, men mannskapet på «Geir II» setter kursen mot Jan Mayen med friskt mot.

- Du skal alltid gå på sjøen med trua. Det er regel nummer én, sier skipper Hans Kristian Holmeset på «Geir II» til Tekfisk. 

Sommeren 2017 jublet fiskerne på linefartøyet «Loran» for en fangst på rundt 450 tonn torsk ved Jan Mayen. Det var i etterkant av dette at Nærings- og fiskeridepartementet åpnet for et kartleggingsfiske rundt den arktiske øya.

Tror det er tidlig

To båter har fått delta i kartleggingsfisket, «Nesbakk» og «Geir II». De fisker ved faste stasjoner plukket ut av Havforskningsinstituttet, og i tillegg kan de drive fiske på vanlig måte for å ta kvoten. 

«Geir II» er snart klar for tur nummer to. De legger av gårde tirsdag kommende uke, og er fremme på feltet på torsdag ettermiddag. 

- Jeg tror at det kan være litt tidlig, at vi skulle sett september på kalenderen før det blir noe skikkelig fart i fiskeriet der igjen, sier Holmeset. 

zoomFiskerne håper på at det kan bli torskefiske ved Jan Mayen i fremtiden. 
Fiskerne håper på at det kan bli torskefiske ved Jan Mayen i fremtiden. 

Fornøyd med 125 tonn

Han var med på den aller første turen i april-mai. Da sikret de seg rundt 125 tonn hodekappet og sløyd torsk på en liten måned. 

- Havforskningsinstituttet forventet ikke at vi fikk noe som helst, så vi var ganske fornøyde med det. Vi tok cirka halve kvoten vi har fått tildelt der borte, sier skipperen. 

Holmeset forteller at det var en spesiell opplevelse. 

- Det var flekkete og et veldig «av og på»-fiskeri. Vi fikk greit med fisk i gyteperioden, men da den var ferdig med å gyte, spredte den seg mer utover bankene, og det ble vanskelig å få den på line, sier han. 

Det var første gang det er dokumentert torskegyting ved Jan Mayen.

zoomLineutsetting på «Geir II» i vår. 
Lineutsetting på «Geir II» i vår. 

To-tre tonn på forrige tur

Etter en overraskende god tur for «Geir II», var det lite torsk å få for «Nesbakk» i månedsskiftet juni-juli. De tok de faste stasjonene, men fangstene der og ellers i området var så små, at de ikke fant at det var noen å vits å legge seg til for å fiske.

- Hvor det er blitt av fisken som var der da «Geir II» var i området, er helt umulig å vite, men vi dro på egen risiko, og gjorde det med åpne øyne, sier skipper og daglig leder i Nesbakk AS, Leif Steinar Alnes. 

zoomOveringeniør Audun Hjertager fra Havforskningsinstituttet var med «Geir II». Her i lab-en han etablerte om bord.
Overingeniør Audun Hjertager fra Havforskningsinstituttet var med «Geir II». Her i lab-en han etablerte om bord.

Mat i torskemage gir håp

Han forteller at de fikk to-tre tonn på turen, men at fisken de fikk var full av mat. 

- Vi har store forventninger til at dette kan blir bra likevel, selv om vi må si at første delen ble litt mislykka. Når det er mat, er det sjanse for at fisken kommer igjen, sier Alnes. 

Han håper turen de skal ta til høsten blir bra. 

- Det skal ikke så mange kilo torsk til, før det blir penger av det. Det er gode priser, sier han. 

Overrasket begge turer

- Det var litt skuffende, innrømmer forsker Bjarte Bogstad ved Havforskningsinstituttet om fangstene til «Nesbakk». 

- Vi var overraska over at vi fant gytende torsk i april og mai, og nå var vi egentlig like overraska over at det bare var helt ubetydelige mengder torsk der nå. 

Forskerne er i stuss på hvor torsken har gjort av seg, men Bogstad kan foreløpig ikke gi noen teorier om det. 

zoom«Nesbakk» fikk små fangster i sommer. De har mer tro på fisket til høsten.
«Nesbakk» fikk små fangster i sommer. De har mer tro på fisket til høsten.

Prøver sendes til Island

«Nesbakk» fikk samme type stor torsk som «Geir II» fikk i mai, bare at denne torsken var ferdig med å gyte. Forskerne har fått prøver av rundt 100 fisker fra «Nesbakk». 

Til høsten skal torsken undersøkes ved Havforskningsinstituttet. Øresteiner gir svar på alder og hvilken torskebestand fiskene kommer fra. Vevsprøver brukes til å analyser arvestoffet. 

Noen av prøvene skal sendes til forskere på Island. 

- Prøvene som ble tatt i fjor høst, viste seg å være en blanding av barentshavstorsk og islandstorsk. I løpet av høsten får vi resultater fra årets fiske, sier Bogstad. 

Fremtidige muligheter

Hans Kristian Holmeset på «Geir II» er glad de fant gytetorsk. 

- Det er jo fantastisk. Vi håper det er muligheter der i fremtiden. Det viser jo at det vokser opp en torskestamme der. Det blir spennende å se hva forskerne kommer frem til med alle otolitt-prøvene, hvor den egentlig stammer fra, sier han. 

Også Leif Steinar Alnes synes det er spennende å være med på kartleggingsfisket. 

- Kan vi får startet et nytt fiskeri ved Jan Mayen, så er jo det kjempeflott, sier han. 

( VILKÅR )
 
Del saken