Stranda Prolog i Kristiansund skal levere utstyr til Chile. Her bygges utbløggingstanker for Bakkafrost. Arkivfoto: Anders Furuset
Stranda Prolog i Kristiansund skal levere utstyr til Chile. Her bygges utbløggingstanker for Bakkafrost. Arkivfoto: Anders Furuset
Stranda Prolog i Kristiansund skal levere utstyr til Chile. Her bygges utbløggingstanker for Bakkafrost. Arkivfoto: Anders Furuset

Stranda Prolog selger utstyr til Chile for 100 millioner kroner

Største kontrakten noensinne for selskapet i Kristiansund.

Stranda Prolog skal levere pumper, kjølesystemer og bløggeutstyr for nærmere 100 millioner kroner til det chilenske oppdrettsselskapet Australis Mar. Utstyret leveres til en ny fabrikk i den lille byen Puerto Natales, sør i Chile.

Kontrakten er et gjennombrudd for bedriftens satsing på eksport og ny teknologi, skriver selskapet i en pressemelding.

- Dette er jo veldig stort utstyr. At noen kjøper store stålkonstruksjoner fra Norge og frakter det med båt til nesten andre siden av jordkloden, i det ligger det at teknologien har stort potensial, sier Klaus Hoseth, administrerende direktør i Stranda Prolog, til Tekfisk.

Pumper, tanker og bløggeutstyr

Stranda Prolog skal blant annet levere pumpeløsning fra sjø til fabrikk, prekondisjoneringstank, bløggeavdeling, kjøletanker, sentralvakuum, samt et stort vann- og energisparesystem. 

Deler av anlegget skal settes i drift om et år. Rundt årsskiftet 2020/2021 skal fabrikken være fullt operativ. 

zoomKlaus Hoseth, administrerende direktør i Stranda Prolog.
Klaus Hoseth, administrerende direktør i Stranda Prolog.

Dobbelt så stor kontrakt som vanlig

Kontrakten er den største for Stranda Prolog noensinne. 

- Dette prosjektet er dobbelt så stort som det vi har levert til norske anlegg, sier Hoseth.

Det betyr også at de må ha flere folk. Ved inngangen av 2015 var de 23 ansatte, mens de regner med å være rundt 100 ansatte ved utgangen av 2019. 

- Vi kommer til å forsette å ansette cirka to personer i måneden. Det har vi gjort en stund nå, sier Hoseth. 

Tilpasset chilenske forhold

Hoseth forteller at det er tøff konkurranse og mange flinke leverandører i Chile. 

- Men de har ikke satset like tung på teknologi og prosessutvikling som det vi har gjort. Det er nok grunnen til at vi får en sånn ordre. 

Det er nemlig ikke bare-bare å levere utstyr i Chile, og utstyret må spesialtilpasses de langgrunne forholdene i landet. I tillegg er Chile utsatt for både jordskjelv og tsunamier. 

- Det gjør at båten som kommer med levendefisk, legger til en kilometer fra anlegget. Så må vi pumpe den opp, samtidig som vi må ta vare på optimalisert råstoffkvalitet, sier Hoseth. 

Avansert, norsk teknologi

For pumpeledningen er det for eksempel viktig med avanserte kontrollsystemer, siden det er kritisk med oksygentilførsel i det lange rørsystemet. 

- I Chile er det opptatt av å ha så lavt vannforbruk som mulig, og her bruker du veldig tung resirkulering samtidig som du skal ha ren og hygienisk kvalitetsmat, sier Hoseth. 

Han tror at dette prosjektet vil bringe teknologien deres videre. 

- Vi tror også at andre aktører i Chile vil få øynene opp for hva den mest avanserte, norske teknologien faktisk kan gi av produktforbedringer. 

Seks tanker på størrelse med bolighus

Ifølge selskapet vektlegger Australis Mar vann- og energisparing samt fiskevelferd. Kapasiteten skal være på høyde med de største anleggene i Norge. 

Alt utstyret i Stranda Prologs leveranse skal bygges i Kristiansund og sendes med stykkgodsbåt via godsterminalen på Høgset i tre forsendelser.

Det dreier seg om store mengder: Seks HeliX-tanker, hver på størrelse med et bolighus, i tillegg til 30-40 konteinere med annet utstyr.

Kontrakten utgjør cirka 50 årsverk for selskapet. 

( VILKÅR )
 
Del saken