FESTET PÅ ÅPNING: Den nye flåteenheten er festet på teinen, men flyter opp i havet, som sikrer at fiskerne finner teinene sine igjen.Foto: Privat
FESTET PÅ ÅPNING: Den nye flåteenheten er festet på teinen, men flyter opp i havet, som sikrer at fiskerne finner teinene sine igjen.Foto: Privat
FESTET PÅ ÅPNING: Den nye flåteenheten er festet på teinen, men flyter opp i havet, som sikrer at fiskerne finner teinene sine igjen.Foto: Privat

Denne teinen skal bidra til å få ned spøkelsesfisket

Tre gründere har utviklet en flyteenhet som gjør at teiner ikke lenger kan mistes.

Ved hjelp av en ny emisjon skal de frelse verdens hummer- og krabbefiskere.

- Den nye flyteenheten på teinen blir lansert her hjemme i Norge i sommer, men vi har planene klare for å satse også i Storbritannia, Danmark og Canada, sier Helge Trettø Olsen, administrerende direktør i Resqunit. 

Med på laget er tv-stjernen og fiskeren, kaptein Sig Hansen fra Deadliest Catch.

zoomFLYTENDE TEINER: Per Waagen, Helge Trettø Olsen og Sig Hansen skal lansere produktet Resqunit i hele verden. Bildet er fra april 2019 da selskapet var på Åkra og spilte inn reklamefilm for Resqunit
FLYTENDE TEINER: Per Waagen, Helge Trettø Olsen og Sig Hansen skal lansere produktet Resqunit i hele verden. Bildet er fra april 2019 da selskapet var på Åkra og spilte inn reklamefilm for Resqunit

Lei av å miste teiner

I fjor registrerte 36.000 hobby- og yrkesfiskere seg til sesongens hummerfiske. 75 prosent mister mellom én og fem teiner hvert år. Det blir dermed mange slike spøkelsesteiner på havets bunn. 

Ifølge Havforskningsinstituttet går mellom fem og ti prosent av alle hummerteinene tapt.

- Tap av hummerteiner er et stort problem, og vi har regnet ut at bare i 2017 gikk det tapt 14.500 teiner. Dersom vi kan få redusert dette, er vi på riktig vei, sier havforsker Alf Ring Kleiven til Tekfisk.

Havforskningsinstituttet har samarbeidet med dykkerklubber landet rundt, og hittil har de klart å ta opp tusenvis av teiner, men ifølge Kleiven er det ingen grunn til å stoppe.

- Mistede teiner utgjør et stort miljøproblem, sier han.

zoomGRÜNDER: Dag Frode Aasnes er mannen bak den nye flyteenheten på teinene, som sikrer at teinene finnes igjen.
GRÜNDER: Dag Frode Aasnes er mannen bak den nye flyteenheten på teinene, som sikrer at teinene finnes igjen.

Flyter opp

Dag Frode Aasnes var lei av å miste teiner i havet, og mente det burde være mulig å utvikle en teine som ikke kunne mistes.

Aasnes fikk med seg Per Waagen og Helge Trettø Olsen på laget, og har nå utviklet en flyteenhet som festes i teinen.

Enheten de tre gründerne har utviklet, utløses etter et visst antall dager under vann. Den flyter da til havoverflaten, og fiskerne kan finne enheten flytende. Deretter er det bare å dra teinen til overflaten. 

- En vanlig teine kommer gjerne på avveier, og dette er et stort problem som mange ikke tenker over. Når man mister en teine, eller annet fiskeutstyr, så synker de ned til havbunnen. Inn blir krabber, hummer og fisker lurt. Med vårt nye produkt kan vi unngå dette, sier Olsen videre.

Havforsker Kleiven er også opptatt av at hummerfiskerne er mer bevisste på ikke å miste utstyret.

- Men vi hilser selvsagt velkommen ideer som gjør det mulig å redde eller få opp igjen tapte redskap, sier han og forteller at han er kjent med den nye flyteenheten som er utviklet. 

Fått mye støtte

De tre gründerne har utviklet produktet ved hjelp av støtte fra Innovasjon Norge og Handelens Miljøfond. De første teinene er produsert i Kina, og skal lanseres i det norske markedet på sensommeren. 

I første omgang er teinen beregnet på fiske ned til 50 meter, men i løpet av kort tid vil det bli produsert teiner som kan brukes på langt dypere vann. 

Her er video fra selskapet om produktet:

Selskapet har også fått med seg kaptein Sig Hansen i prosjektet, og hvis alt går etter planen,  skal de nye teinene også brukes i den neste sesongen av tv-serien Deadliest Catch.

- Sig tente virkelig på prosjektet, og skal hjelpe oss å markedsføre det i USA, forteller Olsen videre.

Trenger mer penger

Gründerne har også fått med seg flere investorer på laget, men nå jakter de likevel fem nye millioner kroner. 

- Investorene vi fikk med i fjor høst har hatt 1000 prosent gevinst på et halvt år. Pengene vi får inn denne gangen skal brukes til å ta nye markeder, sier Olsen videre.

De tre vil sammen med Sig Hansen lansere produktet i USA om noen uker, og de er alle sammen sterk i troen på at dette vil bli en suksess.

- Vi har mistet mange teiner opp igjennom årene og det føles helt forferdelig. Jeg tror at Resqunit kommer med et produkt som kommer til å forandre måten man fisker på. Ikke bare i Norge, men over hele verden, forteller Sig Hansen.

Resqunit

  • Resqunit er en redningsbøye som festes på teiner. Dersom teinen går tapt vil enheten etter tid løses ut og flyte til overflaten. 
  • Rømningsluken er da åpnet, og krabber, hummer og fisk vil rømme. Teinen vil nå kunne lokaliseres og hentes opp. Utstyr og dyreliv er spart.

Nye regler

Dykkeklubber her hjemme har de to siste årene fjernet 3500 spøkelsesteiner, men dette er bare en brøkdel av alt som forsvinner på havet. 

Havforsker Alf Ring Kleiven ved HI anslår at det forsvinner om lag 2200 hummerteiner under hummerfisket hvert eneste år, bare i Agder-fylkene. Totalt i landet er det snakk om mange flere.

- Problemet blir derfor større for hvert år, sier han.

I 2018 ble det lovpålagt å bruke en nedbrytbar bomullstråd på alle hummerteiner, som gjør at dyrene kan rømme etter en viss tid. Fra 1. oktober vil dette også gjelde fritidsfiskere som fisker etter taskekrabbe.

- Heldigvis er det blitt økt søkelys på dette de siste årene. Spesielt har vi merket et annet engasjement rundt utfordringene eter at folk flest fikk øynene opp for plastforurensningen. men disse teinene driver ikke bare og forsøpler. De fisker jo også, sier han.

( VILKÅR )
 
Del saken