I Norge skal forskningsarbeidet gjøres på rød sjøpølse.Foto: Møreforsking
I Norge skal forskningsarbeidet gjøres på rød sjøpølse.Foto: Møreforsking
I Norge skal forskningsarbeidet gjøres på rød sjøpølse.Foto: Møreforsking

Sjøpølse kan bli ny oppdrettsart i Norge og Sør-Afrika

Et forskningssamarbeid mellom Sør-Afrika og Norge skal utvikle oppdrett av nye sjøpølsearter.

Arbeidet ledes av Møreforsking Ålesund, og har som mål å sikre bærekraftig produksjon av sjøpølse. Dette skal igjen gi nye høyverdige sjømatprodukter til det globale markedet og samtidig redusere fiskepresset på ville bestander.

Frem til kommersiell størrelse

Prosjektet er finansiert av det sørafrikanske Department of Science and Technology (DST) og det norske Utenriksdepartementet.

Forskerne skal studere nøkkelfaktorer som er kritiske for å utvikle en kommersiell akvakulturindustri basert på yngelproduksjon av lokale sjøpølser. 

Konseptet er utformet rundt trinnene i en dyrkingsprotokoll for sjøpølse, og vil gi kunnskap om reproduksjon, vekst og utvikling fram til kommersiell størrelse for de utvalgte artene, heter det i en pressemelding fra Møreforsking. 

zoomSjøpølser er gode kandidater for oppdrett siden de har høy markedspris og egner seg til samdyrking eller integrert havbruk med fisk, skalldyr og tare.
Sjøpølser er gode kandidater for oppdrett siden de har høy markedspris og egner seg til samdyrking eller integrert havbruk med fisk, skalldyr og tare.

Rød sjøpølse

 I Norge skal forskningsarbeidet gjøres på rød sjøpølse (Parastichopus tremulus). I Sør-Afrika inngår det studier av både kaldt- og varmtvannsarter.

Sjøpølser er gode kandidater for oppdrett siden de har høy markedspris og egner seg til samdyrking eller integrert havbruk med fisk, skalldyr og tare. 

Norske og sørafrikanske kolleger skal undersøke om de utvalgte lokale norske og sørafrikanske artene egner seg for dyrking i slike systemer, og også vurdere potensialet for akvakulturproduksjon. 

Spesielt i Kina er etterspørselen etter sjøpølse stor.

- 20-30 prosent av verdens produksjon av sjøpølse kommer fra oppdrett. Får vi det til, er det en helt ny mulighet til å kunne øke volumet av rødpølse, sa prosjektleder Gyda Christophersen til Tekfisk i fjor.

Her kan du høre podkast med Christophersen (spilt inn i fjor høst):

( VILKÅR )
 
Del saken