Esben Beck, grunnlegger av StingrayFoto: Anders Furuset
Esben Beck, grunnlegger av StingrayFoto: Anders Furuset
Esben Beck, grunnlegger av StingrayFoto: Anders Furuset

Stingray-gründeren nådde ikke opp i konkurransen om å bli årets oppfinner

Esben Beck er første nordmann som har vært nominert til den europeiske prisen.

Prisutdelingen er arrangert av det europeiske patentverket, EPO, og fant sted i Wien denne uken. 

- Man stiller med en andektighet, for det er litt av et selskap man er i, med oppfinnere og oppfinnelser i verdensklasse, sier daglig leder i Stingray John Arne Breivik til Tekfisk. 

zoomNoden til Stingray
Noden til Stingray

Seier å bli nominert

Sammen med bedriften Stingray var Esben Beck en av tre nominerte i kategorien «små og mellomstore bedrifter». Beck grunnla Stingray Marine Solutions i 2012, og kom selv på ideen om å bruke lasere mot lakselus.

Han er første nordmann som har vært nominert til European Inventor Award, men førsteplassen var det nederlandske Rik Breur som dro i land.

- Det er et så trangt nåløye at det er en stor seier bare å bli en av tre nominerte til finalen. Først er det scannet gjennom tusenvis av patenter, 500 kandidater er mer nøye vurdert, de er kuttet ned til 50, og så sitter vi igjen med å være en av tre i vår kategori, sier Breivik.

Litt skuffet, men...

Han forteller at gründerne ble litt skuffet der og da, men det stakk ikke særlig dypt. 

- Der var særdeles verdige vinnere de som stakk av med prisene, så det er ingen sure miner herfra, sier han.

Oppfinnelsene som var nominert var i mange kategorier, inkludert medisinske fagfelt.

- For noen som kommer med havbruksteknologi som vi synes er en avansert og flott oppfinnelse selv, så er det noe annet når noen andre anerkjenner det. Vi ser også at det har en påvirkning langt utenfor Norges grense. Det er kanskje noe vi glemmer hjemme i Norge, teknologien har betydning for alle som spiser laks og som forholder seg til det som forbrukere.

zoomEsben Beck (i midten), sammen med John Arne Breivik og Dr. Ursula Keller som vant prisen for Lifetime achievement i 2018.
Esben Beck (i midten), sammen med John Arne Breivik og Dr. Ursula Keller som vant prisen for Lifetime achievement i 2018.

Får skryt

Luselaseren er patentert, og har blitt tatt i bruk i hundre laksemerder i Norge. Stingray har rundt 50 ansatte, og har planer om å øke bemanningen i løpet av året.

- Personer som Esben er med på å løfte en av våre aller viktigste næringer. Vi trenger mer innovasjon, nye løsninger og nye ideer i sjømatnæringen. Forskning og utvikling er nøkkelen til suksess, sa fiskeriminister Harald T. Nesvik i forbindelse med nominasjonen.

( VILKÅR )
 
Del saken