HÅNDARBEID: Med nyinnkjøpte fileteringsmaskiner forsvinner mye av håndarbeidet hos Karls Fisk og Skalldyr.Foto: Jørn Mikael Hagen
HÅNDARBEID: Med nyinnkjøpte fileteringsmaskiner forsvinner mye av håndarbeidet hos Karls Fisk og Skalldyr.Foto: Jørn Mikael Hagen
HÅNDARBEID: Med nyinnkjøpte fileteringsmaskiner forsvinner mye av håndarbeidet hos Karls Fisk og Skalldyr.Foto: Jørn Mikael Hagen

Karl sørger for den første filetmaskinen til Tromsø på 40 år

Hos Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø har de vært mestere på håndarbeid. Men nå inntar de en «teknologisk revolusjon».

- Nå blir innehaver Karl Alberth Hansen maskinsjef, blir det spøkefullt sagt. Men sannheten er at den stadig voksende sjømatbedriften som er lokalisert under Tromsøbrua nå gjennomgår en omfattende «ommøblering» i lokalene sine.

Filetering og pakking som bedriften tidligere har gjort for hånd, og der sjefen sjøl også deltar i arbeidet «på gølvet», skal nå utføres av maskiner.

zoomNYE MASKINER: Her ankommer den første fileteringsmaskinen til Tromsø på 40 år, etter at Karls Fisk og Skalldyr har vært på handling i Tyskland.
NYE MASKINER: Her ankommer den første fileteringsmaskinen til Tromsø på 40 år, etter at Karls Fisk og Skalldyr har vært på handling i Tyskland.

Største enkeltkjøp

- Men vi slipper ikke helt opp for håndarbeid, påpeker Hansen.

- Stor fisk og flat fisk må fremdeles fileteres for hånd. Men nymaskinene kan gjøre det meste av fileteringsarbeidet. Samt at vi får maskiner som kan lettsalte og røyke fisk, forklarer han.

I mars var Hansen i Tyskland og signerte kjøpsavtaler på prosesseringsmaskinene som nå har ankommet bedriften. Det største enkeltkjøpet i bedriftens historie. En egen mann fra Baader er nå i Tromsø for å installere nyinnkjøpene.

Karls Fisk og Skalldyr er en suksesshistorie. Som Fiskeribladet tidligere har skrevet startet den tidligere fiskeren Karl Alberth Hansen bedriften sin i 2003. Da med to paller frosne skalldyr som han omsatte for 50.000 kroner. I fjor omsatte han for 67 millioner kroner. I år blir det enda mer. 

zoomNYE MASKINER: Nymaskinene til Karls Fisk og Skalldyr testes ut.
NYE MASKINER: Nymaskinene til Karls Fisk og Skalldyr testes ut.

Øke verdiskaping

Filetmaskinene som nå har ankommet Tromsø, er de første som inntar Ishavsbyen på 40 år. Fiskeribedriftene er ikke i bykjernen lengre. De finner vi ute i distriktene. Så Hansen går mot strømmen også der. Og kanskje er det nettopp det som gjør hans lille bedrift til den suksessen den er blitt. Han ser hva folk vil ha. Og folk vil ha kortreist sjømat. De nærmeste kundene er så nært at han nesten kunne levert varene med sykkel.

Ansatte får andre oppgaver

Med nye maskiner i hus sparer bedriften arbeidstid. 1,5 stillinger fjernes fra fileteringsrommet. Men ingen av Hansens 10 faste ansatte skal være redde for å miste jobben. De får i stedet andre oppgaver.

- Det er klart at her ser vi muligheten til å øke verdiskapingen på huset ytterligere. Så det blir ikke mindre Karls Fisk og Skalldyr, for å si det sånn, sier han.

- Vi har planer, og lykkes ikke de har vi også en plan B, sier han uten å utdype hva de innebærer.

- Det skal dere få høre senere, avslutter han.

( VILKÅR )
 
Del saken