FISKERI: Tåler i forbudssone ved Svalbard.Illustrasjonsfoto: Kystvakten
FISKERI: Tåler i forbudssone ved Svalbard.Illustrasjonsfoto: Kystvakten
FISKERI: Tåler i forbudssone ved Svalbard.Illustrasjonsfoto: Kystvakten

Forskningsrapport om norsk fiskeri: Utlendinger har høyere risiko for sosial dumping

Norske fiskerier er sosialt bærekraftige, men utenlandsk arbeidskraft høyere risiko for å bli utsatt for lovbrudd som sosial dumping, viser Nofima-rapport.

Norske fiskerier er sosialt bærekraftige, både innen fiskeflåten og industrien.

Grove brudd på menneskerettigheter, slaveri og barnearbeid er så godt som fraværende i norsk fiskeri- og sjømatindustri. Det slås nå fast i en ny forskningsrapport. 

zoomBjørg Helen Nøstvold
Bjørg Helen Nøstvold

Kontrollsystem på plass

- Fokus på sosial bærekraft i norsk sjømatnæring blir stadig større. Og skulle det forekomme tilfeller der kravene til sosial bærekraft ikke er fulgt, er kontrollsystemene og sanksjonsmulighetene på plass, sier Nofima-forsker Bjørg Helen Nøstvold i en pressemelding.

Hun har ledet forskningsprosjektet «Sosial bærekraft i norske fiskerier - utvikling og bærekraft i flåte og industri». Industrien sysselsetter flere enn 11.000 fiskere fordelt på mer enn 6000 fartøy, og 9.000 produksjonsarbeidere i 226 ulike industribedrifter.

Sosial dumping

Rapporten er skrevet av Bjørg Helen Nøstvold og Marianne Svorken fra Nofima, Anne Mette Ødegård og Rolf Andersen fra Fafo og James A. Young fra Universitetet i Stirling. De slår fast at risikoen for brudd på reguleringer om sosial bærekraft i norsk sjømatnæring, er liten.

«Imidlertid har utenlandsk arbeidskraft høyere risiko for å bli utsatt for lovbrudd, som for eksempel sosial dumping, både i fiskeriflåten og i prosessindustrien på land», slås det fast.

Opererer på feil side

- Det har i den senere tid vært flere medieoppslag om uønskede forhold for utenlandske arbeidere i norsk flåte og industri. Selv om vi har lover og systemer, er det alltid noen som opererer på feil side av reglene. Det er bra med økende bevissthet og fokus på dette også i Norge, sier Nøstvold.

Det er gjennomført intervjuer med utenlandske kjøpere, norske kontrollmyndigheter, og representanter for A-Krim. Den er også basert statistikker, referansegruppe og arbeidsmøter med representanter fra flåte og industri, arbeidstagere og arbeidsgivere.

Fiskebåt, Sjømat Norge, Norsk Nærings og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Norsk Sjømannsforbund, Norges Fiskarlag, Norges Kystfiskarlag og Prosessindustrien på land.

 

( VILKÅR )
 
Del saken