Aqua Nor arrangeres annethvert år og deler hver gang ut en innovasjonspris.Foto: Pressefoto
Aqua Nor arrangeres annethvert år og deler hver gang ut en innovasjonspris.Foto: Pressefoto
Aqua Nor arrangeres annethvert år og deler hver gang ut en innovasjonspris.Foto: Pressefoto

Rekordmange vil vinne Innovasjonsprisen i år

40 prosent av søkerne til prisen som deles ut på Aqua Nor i august, er utenlandske.

Til sammen har Stiftelsen Nor-Fishing mottatt 30 søknader, tre flere enn til forrige Aqua Nor i 2017.

Kunstig intelligens, blant annet

De utenlandske søkerne kommer fra fra Tasmania, Taiwan, USA, Canada, Spania, Nederland, Skottland, England, Danmark (tre stk.) og Finland.

Flere søknader handler om utvikling og bruk av AI (kunstig intelligens) og IoT (Internet of Things).

Teknologien som beskrives skal blant annet styre prosesser i oppdrettsanlegget, og organisere og samle informasjon fra en rekke informasjonsgivere i relasjon til anlegget. Teknologien skal også benyttes sammen med menneskelig erfaring til å skape miljøforbedringer, god dyrevelferd og sunn økonomi i oppdrettsnæringrn, heter det i en pressemelding.

Skjul til rognkjeks

Blant søknadene finnes det også resirkuleringsanlegg (RAS) og komponenter til slike, elektrisk drift av arbeidsfartøy, kommersiell utnyttelse av avfall fra fisk i oppdrettsanlegg og HMS-utstyr inkludert i arbeidstøy.

Andre søknader omhandler skjulested og transportutstyr for rognkjeks - som skal spise lus av laksen, temperaturkontroll i transportkjeden for oppdrettsfisk og språk- og fagopplæring tilpasset utenlandske operatører som kommer inn i norsk havbruksnæring.

Vekst i næringen

- Innovasjonsprisen har vært utdelt i mer enn to tiår og har hatt betydning for forskning og utvikling i leverandørbedriftene, som igjen har bidratt til videre vekst i havbruksnæringen nasjonalt og internasjonalt, sier prosjektleder for Aqua Nor, Kari Steinsbø i meldingen.

Vinneren mottar prisen på åpningsdagen for årets havbruksmesse den 20. august.

For to år siden var det dem skotske bedriften Ace Aquatec som stakk av med innovasjonsprisen fremfor de to trønderske bedriftene Optoscale og Planktonic.

( VILKÅR )
 
Del saken