Fortøyningene skal forankres til havbunnen på cirka 140 meters dyp sørvest av Hadseløya.Foto: Einar Walderhaug
Fortøyningene skal forankres til havbunnen på cirka 140 meters dyp sørvest av Hadseløya.Foto: Einar Walderhaug
Fortøyningene skal forankres til havbunnen på cirka 140 meters dyp sørvest av Hadseløya.Foto: Einar Walderhaug

Nå skal de 22 tonn tunge ankrene til Havfarmen plasseres på havbunnen

Utstyret ligger klart utenfor slakteriet til Nordlaks i Vesterålen. Selskapet venter bare på grønt lys fra fylkeskommunen.

Fortøyningen til den første Havfarmen kom til Børøya i Hadsel tidligere i mai. De kommer i deler og blir strukket ut og montert på tomta. 

- Dette er det første konkrete vi gjør på lokaliteten og den første fysiske delen av Havfarmen som kommer til Børøya. Det er en liten milepæl, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til Tekfisk. 

zoomLars Fredrik Martinussen er kommunikasjonssjef i Nordlaks.
Lars Fredrik Martinussen er kommunikasjonssjef i Nordlaks.

Har et tidsvindu

Etter planen skal de lastes om bord av ankerhandlere i juni. Siem Offshore tar seg av jobben og skal plassere de tre ankrene på 140 meters dyp. 

- Der blir det et arbeid for å få fast ankrene på riktig posisjon og gjort klar for at Havfarmen skal komme til neste år, sier Martinussen. 

Nordlaks har et vindu der de håper at de skal få gjort dette første arbeidet. 

Fisk i merdene neste sommer

- Det er viktig at vi får det ut etter tidsplanen. Rent fysisk opptar ankrene en del tomteareal, og vi har planer om å komme i gang med utbygging av fabrikken der etter hvert, sier Martinussen. 

Nordlaks Produkter har slakteri og foredlingsanlegg på Børøya rett utenfor Stokmarknes i Vesterålen.

Planen er å ha fisk i merdene sommeren 2020. Kun én lekter i verden er stor nok til å slepe Havfarmen hjem til Norge, og Nordlaks har sikret seg transport i januar eller februar.

zoomKjettingene er strukket ut på industritomta på Børøya.
Kjettingene er strukket ut på industritomta på Børøya.

Et års saksbehandling

Den aller første Havfarmen, som skal ankres fast til havbunnen, bygges for tiden i Kina.

Nordlaks søkte Nordland fylkeskommune om lokalitet ved Hadseløya for et år siden. Saken har vært innom kommunen, Fiskeridirektoratet, Mattilsynet, Fylkesmannens miljøavdeling og Kystverket. Nå har fylkeskommunen fire uker på seg til å gjøre et vedtak.

- Vi har ikke fått signaler på at det er fare for at de ikke rekker fristen, så det er ingen dramatikk i dette, sier Martinussen. 

650 meters radius

De elleve ankrene danner tre punkter i en sirkel, med en radius på 650 meter. Kjettinger går inn mot senterpunktet som skal festes i en svivel i baugpartiet på Havfarmen. Den gjør at installasjonen kan rotere rundt sin egen akse.

- Dette er i en annen skala enn vi er vant til å håndtere selv. Her må vi ha inn ekspertise og kapasitet til å håndtere de store ankrene, sier Martinussen. 

zoomDet skal ikke være tvil om at dette skal holde, fastslår Lars  Martinussen. 
Det skal ikke være tvil om at dette skal holde, fastslår Lars  Martinussen. 

Ingen tvil om at det skal holde

Hvert anker veier 22 tonn. 

- Det er viktig at dette blir fortøyd på en god måte. Det skal ikke være tvil om at dette skal holde, fastslår Martinussen, som understreker at ekspertisen finnes i Norge og at dette er kjente prosedyrer for dem som utfører arbeidet. 

To havfarmer

Havfarmen er designet av NSK Ship Design, og bygges ved verftet CIMC Raffles i Yantai i Kina. Innen sommeren neste år skal det svømme laks i den. 

For halvannet år siden ble det klart at Nordlaks, etter en klagerunde, fikk 21 utviklingstillatelser. Det er planer om å bygge to havfarmer, der den ene er stasjonær og den andre er flyttbar

I denne podkasten kan du høre mer om havfarmen fra prosjektleder Håkon Ådanes i NSK Ship Design: 

( VILKÅR )
 
Del saken