Grieg Seafoods oppdrettsanlegg Teistholmen i Sandnes kommune. Foto: Tomas Alf Larsen
Grieg Seafoods oppdrettsanlegg Teistholmen i Sandnes kommune. Foto: Tomas Alf Larsen
Grieg Seafoods oppdrettsanlegg Teistholmen i Sandnes kommune. Foto: Tomas Alf Larsen

Grieg overvåker alger i Canada og på Shetland, og vurderer å gjøre det også i Norge

Men Grieg-sjef Andreas Kvame er ikke sikker på om det ville hjulpet mot det massive algeutbruddet i Norge den siste tiden.

Ved hjelp av sensorer i vannet og satellittbilder kan Grieg Seafoods datamodeller forutse når algefaren kommer, og hvordan en best mulig kan fôre laksen.

- Vi har algeovervåkning både i og utenfor anleggene med sensorer og algeprøver, samt i fjordene og ut i havet basert på Nasa-bilder. Alle anlegg har digitale mikroskop som kommuniserer med en database for å identifisere algetype og om den er skadelig for fisken, sier konsernsjef Andreas Kvame til IntraFish.

Tidligere måtte ansatte sende vannprøver til analyse, som tok flere dager. Nå kan de selv legge data fra vannprøvene inn i systemet, og slik få identifisert om algene er skadelige.

zoomKonsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood
Konsernsjef Andreas Kvame i Grieg Seafood

Unngår fôrstans

Selskapet har ansatt egne algeeksperter i Canada og på Shetland.

- Det ikke er mulig for en driftsleder å bedømme alle typene av alger. Tidligere så vi at når vi var usikre på om algene er skadelige eller ikke, var det lett å stoppe fôringen for å være på den sikre siden. Da unngikk vi fôring også når algene var harmløse, og vi mistet mange fôringsdager, sier Kvame.

Ifølge ham kan en art alger ha rundt 200 ulike typer - men bare noen få av dem er giftige.

- Det er viktig å unngå at fisken dør, men like viktig at vi ikke stanser fôringen unødvendig.

Maskinlæring

Grieg Seafood har nå bygget opp et stort bibliotek med ulike typer alger.

- Etter hvert kan vi bruke maskinlæring i arbeidet med overvåkningen også.

Kvame sier at de kjører overvåkningen selv, men at de «naturligvis har noe samarbeid med ulike universiteter».

- Er dette overførbart til Norge?

- Vi har trent oss opp på dette i Canada, og har også dette systemet på Shetland. Det er absolutt overførbart til Norge, og noe vi vurderer. Det er klart av vi får et ekstra skremselsskudd når vi ser det tragiske har skjedd, og fortsatt pågår, i nord.

Ville ikke gjort forskjell?

Men selv om systemet var på plass, er Kvame skeptisk til at det hadde gjort en veldig stor forskjell i situasjonen i Nordland og Troms.

- Dette skjedde så fort at det er ikke sikkert vi hadde fanget det opp. Dessuten, om vi hadde fanget det opp, skjedde ting så fort at det ikke er sikkert at vi ville hatt tid til å ta nødvendige forholdsregler.

- Hva er kostnaden med et slikt system?

- Kostnadene er ikke så store, men det viktige er at en har riktig kompetanse på plass.

Klimaendringer gir større utfordringer

Kvame gjentar at de vurderer å innføre et tilsvarende system i Norge.

- Vi vil sannsynligvis gjøre det. Med global oppvarming tror vi at algeutfordringene blir større og større, og vi har vurdert å innføre et slikt system uavhengig av hendelsen i Nordland og Troms.

Grieg-sjefen uttrykker flere ganger at han «virkelig føler med dem som er rammet».

- Det er ikke noe særlig, for å si det mildt.

Grieg Seafood har i Norge virksomhet i Rogaland og Finnmark, og er dermed ikke berørt av algeoppblomstringen.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )

 
Del saken