Forskningsleder Gro Bjerga i Norce tror mer og mer av restråstoffet vil bli utnyttet på sikt.Foto: Camilla Aadland
Forskningsleder Gro Bjerga i Norce tror mer og mer av restråstoffet vil bli utnyttet på sikt.Foto: Camilla Aadland
Forskningsleder Gro Bjerga i Norce tror mer og mer av restråstoffet vil bli utnyttet på sikt.Foto: Camilla Aadland

Enzymer fra havet kan bidra til bedre lukt og smak på fiskerestene

Produksjon av enzymer kan bli industri i Norge, tror forskningsleder Gro Bjerga i Norce.

Hun forsker på marine enzymer som kan brukes til å bryte ned restråstoff fra laks. De finner hun i bakterier i havet.

- Vi har plassert bein i fjorden for å se om spesielle bakterier samler seg på dem. Hypotesen er at disse bakteriene vil ha enzymer som kan bryte ned bein, sier Bjerga i denne podkasten:

Hun har vært med på et stort forskningsprosjekt som skulle gi ny enzymteknologi, Norzymed

- Vi etablerte blant annet en plattform for å ta frem nye enzymer, har sett på markedsbehovet og bygget opp teknologi som gjør at vi kan lage enzymer lettere på laben, sier Bjerga.

Enzymene kan bidra til å få bort lukt og smak fra restråstoffet, som vil gjøre at det kan brukes til mer enn dyrefôr.

- For eksempel inn mot eldregrupper som har behov for supplement i kosten, sier forskningslederen. 

Hør mer om hvorfor forskeren samarbeider med en kunstner og hvilket potensial hun mener enzymindustrien har i Norge. Det gjør du ved å trykke på spilleren over. Du finner også Tekfisk i Spotify og på Itunes

Her er noen utvalgte episoder:

( VILKÅR )
 
Del saken