Daglig leder André Reinholdtsen ved Myre Havbruk mener proteinpulver fra restråstoff er en bra måte å utnytte ressursene på.Foto: Silje Helene Nilsen
Daglig leder André Reinholdtsen ved Myre Havbruk mener proteinpulver fra restråstoff er en bra måte å utnytte ressursene på.Foto: Silje Helene Nilsen
Daglig leder André Reinholdtsen ved Myre Havbruk mener proteinpulver fra restråstoff er en bra måte å utnytte ressursene på.Foto: Silje Helene Nilsen

Han ønsker å bygge fremtidens fabrikk for bruk av hele fisken

- Det er mye som gjenstår, men vi har tatt noen fenomenale sjumilssteg, sier André Reinholdtsen.

Han er daglig leder ved Myre Havbruk, og en av pionerene innen levendefangst av torsk. I over ett år har han samarbeidet med Nofima om å gjøre industri av restråstoff fra hvitfisk.

- Vi har kjørt småskalaforsøk over snart to år, og nå gjør vi storskala forsøk på Biotep i Tromsø. Vi har en del gode ting som skjer, men det blir ennå for mye forskning, sier Reinholdtsen til Tekfisk. 

zoomVed Biotep er produksjon av proteinpulver fra restråstoff testet ut i stor skala.
Ved Biotep er produksjon av proteinpulver fra restråstoff testet ut i stor skala.

Nesten lukt og smaksfritt

Biotep er det nasjonale testanlegget for bioprosessering i Tromsø, og drives av Nofima.

Gjennom et prosjekt støttet av FHF med 780.000 kroner har forskerne i samarbeid med Myre Havbruk testet hvordan produksjon av restråstoff fra torsk kan oppskaleres.

De har prøvd ut forskjellen på å produsere proteinpulver av levendelagret torsk og torsk fra autolinebåt, og forskjellene på hode og rygger, blant annet. De har også prosessert hyserygger for å se på forskjeller og likheter mellom råstoff fra torsk og hyse.

- Det er masse som gjenstår, men vi har tatt noen fenomenale sjumilssteg med å lage et pulver som nesten er lukt og smaksfritt, sier Reinholdtsen.

Er i gang med markedsanalyser

Pulveret er næringsrikt og kan brukes i mat for å øke proteininnholdet. Reinholdtsen tror det kan være et stort marked for det.

- Vi skal sende det utenlands, til Asia og Frankrike, og vi skal teste mer hvordan det kan brukes sammen med andre ingredienser. I fiskesuppe for eksempel eller rett i vaffelrøra for å få inn mer proteiner, sier Reinholdtsen. 

zoomTorskerygger kan bli næringsrikt proteinpulver som kan brukes i mat.
Torskerygger kan bli næringsrikt proteinpulver som kan brukes i mat.

Vil bygge ny fabrikk

Neste skritt kan være bygging av en egen fabrikk som kan prosessere restråstoff. Myre Havbruk vil søke penger fra et stort forskningsprogram i EU, Horisont 2020, til byggingen.

- Vi har verdens mest moderne fabrikk i Myre i dag med Primex, og har lagt grunnsteinene vi trenger. Vi har slakteri som kan slakte fisk fra fangstbasert akvakultur. Nå vil vi gå videre og finne den rette fabrikken. Biotep begynner å bli noen år, og det finnes nyere teknologi. Vi ønsker å bygge det som skal være fremtiden ut fra det vi har forsket frem, sier Reinholdtsen.

En slik hydrolysefabrikk vil koste cirka 200 millioner kroner å bygge.

- Må dere ha støtte for å få bygget fabrikken?

- Vi må se om vi skal prøve å hente inn investorer, og hva vi skal gjøre videre. Det vil vi bestemme i løpet av året.

Vil utnytte råstoffet bedre

André Reinholdtsen mener det er viktig å bruke restråstoffet fra fisken av flere grunner.

- Dette er vinn-vinn for pengboka, fremtiden og miljøet, sier han.

Forskningsleder Ragnhild Whitaker ved Nofima er enig. 

- Vi kan ikke kaste bort råstoff lenger, men må øke verdien på det. Det vil gi lokal verdiskapning, arbeidsplasser og maksimere inntjeningen. Verden har behov for proteiner og fisk er noe av det sunneste vi har. Vi kan ikke la det råtne, sier hun til Tekfisk. 

zoomSlik ser det ferdige proteinpulveret ut.
Slik ser det ferdige proteinpulveret ut.

Mye testing

Forskerne har testet forskjellige biokjemiske metoder for å få best mulig kvalitet på pulveret. Prosjektet de holder på med nå skal fortsette frem til september. Da er målet at de vet hva som er den beste måten å behandle restråstoffet på og hvordan fisken bør være for å gi best mulig resultat.

- Ofte skjer det mye forandring når man går fra testing til storskala produksjon, sier Whitaker.

De bruker enzymer for å bryte ned restråstoffet, og har testet ulike forbehandlingsmetoder, lagring, vasking og kverning av råstoffet.

- I oppskalering går det mye på hvordan råstoffet behandles gjennom hele anlegget, og hvor vi kan se utfordringer, sier forskeren. 

- Godt mottatt

Nofima har hatt flere prosjekter der de har jobbet med å få proteinpulver fra restråstoff. Whitaker er fornøyd med resultatene de har fått fra oppskaleringen av produksjonen.

- Det blir et veldig bra produkt, nesten over all forventning, og det har blitt godt mottatt av de som har prøvd. Det er god og enkel næring, og har god smak og lukt, sier hun.

Også Sintef jobber med å øke verdien på restråstoff fra hvitfisk. De har blant annet jobbet med å lage proteinpulver av torskehoder.

( VILKÅR )
 
Del saken