AR-BØYLEN: Losskipper og oppfinner Roger Brunsvik viste bruken av den nykonstruerte redningsstanga under konferansen Sikker fisker i Ålesund. Løkka tres inn fra beina.Foto: Einar Lindbæk
AR-BØYLEN: Losskipper og oppfinner Roger Brunsvik viste bruken av den nykonstruerte redningsstanga under konferansen Sikker fisker i Ålesund. Løkka tres inn fra beina.Foto: Einar Lindbæk
AR-BØYLEN: Losskipper og oppfinner Roger Brunsvik viste bruken av den nykonstruerte redningsstanga under konferansen Sikker fisker i Ålesund. Løkka tres inn fra beina.Foto: Einar Lindbæk

Denne nye oppfinnelsen kan redde liv til sjøs

En nyutviklet redningsstang skaper store forventninger før den er kommet i salg.

AR-Bøylen er utviklet slik at man lett kan hente inn mennesker som faller over bord fra store og små båter.

- Det er fortvilelsen av noen ganger å ikke kunne berge mennesker som faller over bord, som er bakgrunnen for at vi nå har kunnet sette produktet i produksjon.

Det sier Roger Brunsvik som til daglig har sitt arbeid som skipper på losbåt i Bukser og Berging i Kristiansund.

Den ser enkel ut, men vi har lagt med mye arbeid i utviklingsarbeidet som har ledet til det endelige produktet

Roger Brunsvik, skipper og oppfinner

Demonstrasjon

Han viste frem og demonstrerte AR-Bøylen på Sikker fisker-konferansen som Sjøfartsdirektoratet arrangerte i Ålesund med blant annet en praktisk redningsøvelse i Ålesund havn. 

Sammen med sin skipperkollega Arild Fjerstad har han grublet, utviklet, skapt, og ikke minst prøvd, bøylen som skal kunne redde liv dersom et menneske uventet faller over bord. Nå er de i mål med en endelig versjon av en prototyp som er satt i produksjon.  

Her viser de hvordan redningsstangen fungerer ute på sjøen:

Inn i løkka og heises 

AR-Bøylen er en lett håndterbar stang som kan reguleres på lengde og som har en justerbar løkke i enden som man hekter rundt personen som ligger i sjøen og lett får strammet til slik personen kommer under kontroll. Den forholdsvis store løkka skal gjøre det lett å få den på plass rundt beina og opp kroppen til under armene på personen i sjøen før det strammes til. Med full lengde er AR-Bøylen som ble brukt på øvelsen i Ålesund seks meter.

Med å ha hektet et tau til bøylen kan personen heises om bord i båten med vinsj hvis det er problemer med å dra personen inn med ren muskelkraft.

- Det ligger noen eksemplar av bøyler på kaia som vi har forkastet underveis. Det løsning vi har nå sitter som den skal, sier Fjerstad.

zoomSTRAMMES: Når løkka er på den som skal reddes strammes den til med redningsstanga.
STRAMMES: Når løkka er på den som skal reddes strammes den til med redningsstanga.

Søkt om patent

Nyskaperne sier at de registrerer stor interesse for AR-Bøylen som i første omgang er blitt vist frem og demonstrert for tilbringertjenesten for losbåter og oppdrettsselskapet Lerøy.

- Vi ser for oss et stort marked for bøylen på fiskebåter, men det er et redningsprodukt for alle typer båter. Det er første gang vi viser den frem i offentlighet og media. Vi ville være sikker på at vi hadde den endelige løsningen på plass før vi gjorde det, sier Brunsvik.

Han forteller at de har søkt om patent på AR-Bøylen. Før det har de ikke kunnet markedsføre den.

- Den ser enkel ut, men vi har lagt med mye arbeid i utviklingsarbeidet som har ledet til det endelige produktet, sier Brunsvik.

Skapt på to år

I to år har kollegene i bergingstjenesten i nordmørsbyen jobbet med å skape produktet som nå skal produseres i lengder som er hensiktsmessig for ulike båttyper med høyde fra dekk til sjøen.

- Vi har fått god oppbacking og støtte til å skape det nye produktet av arbeidsplassen vår, Bukser og Berging, sier Brunsvik.

Bestillingene er allerede kommet. Oppfinnelsen har fanget interesse også utenfor norske farvann. To tyske losbåter som tidlig meldte inn bestilling, har nå ledet til bestilling for bruk på flere redningsskøyter i Tyskland. De første 50 eksemplarene er satt i produksjon ved den mekaniske bedriften Halaas og Mohn i Kristiansund.

zoomDRAS INN: Med løkka godt festet på kroppen under armen dras personen på trygg grunn.
DRAS INN: Med løkka godt festet på kroppen under armen dras personen på trygg grunn.

Enkelt og genuint

Produktet er både enkelt og genuint. Mye peker mot at det kan bli en slager i sikkerhetsutstyr på båter. På Sikkerfisker-konferansen ble det pekt på viktigheten av at raske redningsaksjoner når noen faller over bord. Sjøtemperaturen et stykke fra land lav uansett årstid og gjør at kroppstemperaturen faller kritisk fort for mennesker som havner i sjøen.

Det nye redningsproduktet er så nytt at det ikke er helt klart hva det vil koste, men Brunsvik sier at prisen trolig vil ligge mellom 8000-10.000 kroner. Produktet skal selges fra selskapet AR Safety som er i ferd med å stiftes. Brunsvik og Fjerstad har allerede selskapet AR Shipping som driver med utleie av sjøtransportmateriell.

( VILKÅR )
 
Del saken