Denne spolen passer til linefiske av både kveite og makrellstørje. Foto: Camilla Aadland
Denne spolen passer til linefiske av både kveite og makrellstørje. Foto: Camilla Aadland
Denne spolen passer til linefiske av både kveite og makrellstørje. Foto: Camilla Aadland

Fire linebåter skal fiske makrellstørje. Tre av dem får en slik spole om bord.

Det er første gangen denne typen linemaskin skal brukes på makrellstørjefiske i Norge.

Havfiskeri AS leverer maskinene, som er utviklet og produsert i USA. Daglig leder Lars Melbye i Havfiskeri er godt fornøyd med å ha solgt slike maskiner til tre av fire fiskebåter som har fått kvote til årets makrellstørjefiske.

- Dette er bare starten, sier han til Tekfisk.

Også på kveitefiske

Linemaskinen spoler ut og inn lina og gjør det enklere å dra opp de svære fiskene. Den er utviklet i USA, og har vært brukt internasjonalt i mange år. 

I år er kvoten for makrellfiske mer enn doblet her i Norge, og åtte fartøy har fått kvote. Fire av dem skal fiske med line.

- Tre av de fire traff vi på fiskerimessa i Kabelvåg, kort tid etter fikk vi bekreftelsen, sier Melbye.

zoomLars Halfdan Melbye, daglig leder i Havfiskeri på Lofotfishing 2019.
Lars Halfdan Melbye, daglig leder i Havfiskeri på Lofotfishing 2019.

Han sikter til Lofotfishing, som ble avholdt i slutten av mars.

- Det som har hjulpet oss er at tre andre båter kontaktet oss i vinter for kveitefiske med denne spolen. Alle disse kjøpte spoler og fiskeutstyr, og to er i gang, sier Melbye.

Kveite i år, kanskje makrellstørje neste år

Maskinen, som er produsert i Miami av Lindgren-Pitman Linespoler, kan nemlig også brukes på linefiske etter kveite. En av dem som nylig har fått installert en slik spole for kveitefiske, er fisker Arne Mathisen på sjarken «Karl Martin».

- Det var et veldig interessant system, og en ganske lav investering sammenlignet med annet utstyr hvis man får det til å fungere, sier Mathisen til Tekfisk.

zoomHer er linemaskinen installert om bord på sjarken «Karl Martin»
Her er linemaskinen installert om bord på sjarken «Karl Martin»

Med den nye maskinen vil han prøve seg på kveitefiske for første gang, og ser for seg at det kan være et bra supplement til torskefisket.

- Vi driver og prøvefisker nå, og gjør justeringer, sier han.

Spolen har 28 kilometer med line, og dermed ganske lang rekkevidde. Til neste år håper Mathisen at han er en av dem som får kvote for makrellstørje.

- Vi må prøve litt alternativer når det dukker opp nye muligheter, sier han.

Ifølge Melbye vil alle de 13 båtene som har denne maskinen montert om bord søke om kvote for makrellstørje til neste år. 

- Sjarker med makrellstørjekvote vil få et helt nytt ben å stå på, sier han.

zoomKroker til den 28 kilometer lange lina. Her om bord på «Karl Martin».
Kroker til den 28 kilometer lange lina. Her om bord på «Karl Martin».

Tror på nytt marked

50 fot lange «Ann Sofie» fra Hvaler er den første av båtene med linekvote for makrellstørje som får linemaskin om bord. Det skjer 20. mai. De andre maskinene er i produksjon, og kommer på plass før fisket på Vestlandet starter i sommer. 

I 2007 innførte Norge forbud mot å fiske makrellstørje ettersom arten var svært svekket. Etter strenge reguleringer ble det i 2014 igjen åpnet for fiske, og de siste årene har kvoten økt gradvis.

Melbye tror kvoten for linefiske etter makrellstørje bare vil øke, og at flere av disse vil gå til mindre båter, blant annet fordi linefanget fisk kan gi god kvalitet på makrellstørjen. Det gir et nytt marked for Havfiskeri. 

Klar for prøvefiske på en uke

En linemaskin med installasjon og fiskeutstyr for kveite og makrellstørje koster rundt 160.000 kroner. Båten må ikke bygges om for å få den om bord.

- Sjarkene har både styrehustak, en kranbom og garngreierbom. Det kan henges halingsblokker på forskjellige steder, og man kan sette maskinen hvor man vil. Det trengs fire bolter til maskinen, ellers er det ingenting man må gjøre. I løpet av en uke har man både montert og prøvefisket, sier Melbye.

Selv blir han snart pensjonist og har planer om å flytte tilbake til Portugal, der han har bodd tidligere.

- Jeg vil overlate den norske virksomheten til et dedikert norsk selskap. Det er flere som har sagt at de er interessert i å integrere dette hos seg, sier han. 

Her kan du høre podkast om makrellstørjens tilbakekomst i Norge:

( VILKÅR )
 
Del saken