Esben Beck med laserroboten til Stingray.Foto: Pressefoto
Esben Beck med laserroboten til Stingray.Foto: Pressefoto
Esben Beck med laserroboten til Stingray.Foto: Pressefoto

Stingray-gründeren er første nordmann som er nominert til patentpris

Esben Beck er nominert til European Inventor Award som en av tre finalister.

Prisen deles ut av det europeiske patentkontoret EPO, og har vært delt ut siden 2006. Ifølge en pressemelding er gründeren av Stingray den første nordmannen som er nominert.

- Det er fantastisk å nå så langt som å bli nominert i dette beitet, sier Beck i meldingen.

Gikk fort all in

Han kom selv på ideen om å bruke lasere mot lakselus, og grunnla Stingray Marine Solutions i 2012. Her satte han sammen team av eksperter innen kunstig intelligens, visuell gjenkjenning og laserteknologi for å kunne utvikle og til slutt kommersialisere idéene sine.

Esben Beck er selvlært, og det var flere tilfeldigheter som gjorde at han endte opp som luselasergründer.

- Jeg hadde lenge vurdert å satse på oppdrett, siden det gikk trådt i oljen på den tiden. Opprinnelig tenkte jeg på ROV eller notspylere, men plutselig fikk jeg ideen om å skyte lus med laser. Vi gikk fort all in. Da oljen fikk litt oppsving igjen, og vi sa nei til oppdrag for å jobbe med lus, skjønte vi at det ikke var noen vei tilbake, har han tidligere sagt til IntraFish.

Skal vokse

Luselaseren er patentert, og har blitt tatt i bruk i hundre laksemerder i Norge. Stingray har rundt 50 ansatte, og har planer om å øke bemanningen i løpet av året.

Beck er nominert som en av tre finalister i kategorien «små og mellomstore bedrifter» (SMB) for å ha utviklet den første undervannsroboten som kan eliminere lakselus.

- Denne oppfinnelsen viser hvordan høyteknologi fra en SMB-bedrift kan hjelpe en etablert industri som er verdt milliarder, sier EPO-president António Campinos i meldingen.

Stingray har også planer om å la luselaseren telle lus.

( VILKÅR )
 
Del saken