Salmon Evolution skal bygge landbasert matfiskanlegg steinbrudd på Indre Harøy i Fræna i Møre og RomsdalFoto: Pressefoto
Salmon Evolution skal bygge landbasert matfiskanlegg steinbrudd på Indre Harøy i Fræna i Møre og RomsdalFoto: Pressefoto
Salmon Evolution skal bygge landbasert matfiskanlegg steinbrudd på Indre Harøy i Fræna i Møre og RomsdalFoto: Pressefoto

Mange har planer for landbasert oppdrett, men det er usikkert hvor stort dette blir

Om sju år kan det blir slaktet rundt 600.000 tonn laks i landbaserte oppdrettsanlegg.

- Slike anslag er utrolig usikre. Mange prosjekter er planlagt, men de fleste av dem har ikke finansieringen på plass, sier analytiker Alexander Aukner i DNB Markets til IntraFish.

DNB Markets har sett på 42 prosjekter. Hvis de får finansiering, vil de i 2026 produsere rundt 530.000 tonn i anslagsvis ti land, inkludert Norge. I tillegg kommer stadig nye prosjekter.

zoom
Sjømatanalytiker Alexander Aukner i DNB Markets. Arkivfoto: Camilla Aadland

- Det er ikke utenkelig at det vil bli produsert rundt 600.000 tonn om sju år, men som sagt er dette høyst usikre tall, sier Aukner.

Spørsmål om det er lønnsomt0

Det eneste prosjektet som er fullfinansiert, er Atlantic Sapphire ved storbyen Miami i delstaten Florida i USA, som blir verdens største landbaserte oppdrettsanlegg. Der er planen å komme opp i 90.000 tonn laks på land, men det er ennå et stykke fram. Selskapet har nylig hentet inn 800 millioner kroner.

- Hvis alle prosjektene som er lansert, funker, er mulighetene store. Uansett er dette kjempespennende. Biologisk er det mulig, men spørsmålet er om det er lønnsomt. Én sak er hvordan en plan ser ut i regnearkene, en annen sak er å få det til. Her er mange skjær i sjøen, sier Aukner.

Nye planer hele tida

En annen analytiker sier til IntraFish at også hans selskap har forsøkt å kartlegge landbaserte prosjekter for lakseproduksjon.

- Men det er vanskelig å vite status, for det kommer nye planer hele tida. Bare fra januar i år til nå i mai er der forskjeller. Det tar et par år å bygge et anlegg. Deretter tar det et par år å produsere laksen. Landbasert lakseoppdrett er veldig på tegnebrettet - enn så lenge, sier han.

Analytiker Georg Liasjø i ABG Sundal Collier sa i 2015 at han var villig til å inngå et veddemål om at Kina vil produsere 100.000 tonn laks på land innen 20 år.

Nå jobber Liasjø  i investeringsselskapet Kverva som har spesialisert seg på akvakultur.

Han vil ikke uttale seg om landbasert produksjon.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. Heldigvis fins der flinke analytikere i investeringsbankene som du kan spørre, sier han.

zoom
Analytiker Georg Liasjø. Arkivfoto: Joar Grindheim

Planer om en halv million tonn

Lakseprodusentene følger nøye med.

zoom
Markeds- og kommunikasjonsrådgiver Lars Martinussen i Nordlaks. Pressefoto

- Vi kjenner i dag til initiativer og investeringsplaner i svært ulike faser, for landbasert lakseoppdrett på alle kontinenter og i en rekke land. Av planene vi kjenner til, siktes det mot over 500.000 tonn årlig slaktevolum fra landbaserte prosjekter nært markedene. Det vil si over 20 prosent av dagens globale produksjon, sa kommunikasjonssjef Lars Martinussen i Nordlaks på et Samrådsmøte i slutten av mars med Arbeiderpartiets ledende politikere i Nordland.

Hans budskap var at alle restriksjonene på lakseproduksjon i Norge får mange investorer til å satse utenlands - pluss på landbasert oppdrett.

- Laks som blir produsert på land, vil selges som mer miljøvennlig enn den norske som er produsert i åpne mærer i sjø. Ei landbasert næring blir dessuten stimulert av spesialordninger og subsidier, sa han.

I tillegg kommer oppdrett i åpent hav. Kineserne prøver ut nedsenkbare mærer i Sør-Kina-havet, sa han.

Presentasjon av 28 prosjekter

I slutten av august 2018 ga IntraFish ut en industrirapport: «Land-based salmon farming. Aquaculture's new reality».

Rapporten går igjennom 28 konkrete prosjekter som sammenlagt vil produsere 263.000 tonn i 2025.

- Landbasert lakseoppdrett kan ikke bli stoppet, sjøl om utfordringene er mange. Jegkjenner ikke til eksempler på landbaserte prosjekter som har lyktes hittil. Jeg argumenterer ikke mot denne formen for produksjon, jeg bare konstaterer at landbasert vil komme, enten i morgen eller om 10 eller 15 år, er Trond Davidsen sitert på i rapporten.

Davidsen uttalte seg som president i lakseoppdretternes internasjonale forbund, Isfa. Uttalelsen kom på messen og konferansen Marel Salmon Showhow i Danmark i januar 2018.

Davidsen er også assisterende direktør i Sjømat Norge, som er oppdrettsselskapenes største bransjeorganisasjon.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fra IntraFish.no:

( VILKÅR )
 
Del saken