Daniel Lauritzen med båten «Tinder». Bak ser vi Finnkirka.Foto: Marius Fiskum
Daniel Lauritzen med båten «Tinder». Bak ser vi Finnkirka.Foto: Marius Fiskum
Daniel Lauritzen med båten «Tinder». Bak ser vi Finnkirka.Foto: Marius Fiskum

- Jeg er så utrolig fornøyd med båten

Kystfisker Daniel Lauritzen fra Kjøllefjord i Finnmark, har fått kjørt inn nybåten «Tinder». Og han kunne ikke vært mer fornøyd.

- Det er knapt så jeg vil gå inn til land. Jeg vil bare være om bord og jobbe fra båten, sier Kjøllefjord-fiskeren entusiastisk til Fiskeribladet.

zoomFisker Daniel Lorentzen er svært fornøyd med nybåten Tinder.
Fisker Daniel Lorentzen er svært fornøyd med nybåten Tinder.

Kvalitetsfisker

Han har akkurat gjort seg ferdig med torskekvota, men tar likevel Fiskeribladet med på en liten tur med vidunderet. Om bord er også fotograf Marius Fiskum. For nå blir Lauritzen Arctic Supreme-fisker, som betyr at han får sin fangst kvalitetsmerket. Arctic Supreme er et kvalitetsmerke for spesielt utvalgte hvitfiskprodukter, og Fiskum skal ta bilder av Lauritzen på oppdrag for Lerøy. Bilder som skal pryde kommende Arctic Supreme-produkter.

Fiskum filmer også med drone (se under).

- Skjer dette fordi du har fått deg ny båt?

- Nei, jeg og Lerøy har diskutert dette over en tid. Men timingen med ny båt var perfekt. Derfor realiserer vi dette nå, sier han.

zoomFisker Daniel Lorentzen er svært fornøyd med nybåten Tinder.
Fisker Daniel Lorentzen er svært fornøyd med nybåten Tinder.

Service flys inn fra Island

«Tinder» er 36 fot lang og fra Trefjar-verftet på Island. Noen små justeringer skal utføres nå når kvota er ferdigfisket, men det er ting Lauritzen selv omtaler som «bagateller». Og da kommer de reisende fra verftet på Island til Kjøllefjord for å utføre servicearbeidet, før han går ut på blåkveita senere i måneden.

- Så servicen er helt fantastisk, sier han.

zoomFisker Daniel Lorentzen skal nå synliggjøres på Arctic Supreme-produkter. Fotograf Marius Fiskum er sendt ut for å forevige ham.
Fisker Daniel Lorentzen skal nå synliggjøres på Arctic Supreme-produkter. Fotograf Marius Fiskum er sendt ut for å forevige ham.

Spesielt fornøyd er han over følelsen av å arbeide på dekk. Gyrostabilisator motvirker slingring og oppbygget rekke på hekken gjør ham mindre eksponert for vind.

zoomDaniel Lauritzen om bord på «Tinder».
Daniel Lauritzen om bord på «Tinder».

Tro til Lerøy

Lauritzen har alltid levert hos Lerøy i Kjøllefjord, og blitt kjent for god kvalitet på sine linefangster. At han nå innlemmes i Arctic Supreme, er en bekreftelse han setter stor pris på.

- Det er svar på at det gjør er rett. Det har mye å si for yrkesstoltheten at man blir satt pris på, sier han.

zoomFisker Daniel Lorentzen er svært fornøyd med nybåten Tinder. Her er han ved den spesielle fjellformasjonen Finnkirka i Kjøllefjord.
Fisker Daniel Lorentzen er svært fornøyd med nybåten Tinder. Her er han ved den spesielle fjellformasjonen Finnkirka i Kjøllefjord.

«Tinder» erstatter hans gamle 10-metersbåt «Lunheim Senior» fra 1978. Og med seg fra gammelbåten til «Tinder» har han en mann fra Litauen han ror sammen med.

Gammelt offersted

På denne vårdagen i Kjøllefjord er været praktfullt, så timingen kunne ikke vært bedre for å vise frem «Tinder» og bli fotografert for Lerøy. Lauritzen tar oss med til den spesielle fjellformasjonen Finnkirka, som man kun kan komme nær med båt.

zoomFinnkirka i Kjøllefjord.
Finnkirka i Kjøllefjord.

Finnkirka var et gammelt offersted for fiskere og sjøfarere. Reisende fryktet den farlige havstrekningen rundt Nordkyn, så på reisen ut seilte sjøfarere inntil klippen og la igjen offer for trygg reise. Men også ved hjemkomst ble det sørget for å gi takkoffer for at de overlevde seilasen rundt Nordkyn.

Finnkirka er i dag registrert som et samisk kulturminne av Riksantikvaren og er motivet i Lebesbys kommunevåpen. 

( VILKÅR )
 
Del saken