Steinbiten kan fint få mikroalger i fôret.Foto: Svein-Arnt Eriksen
Steinbiten kan fint få mikroalger i fôret.Foto: Svein-Arnt Eriksen
Steinbiten kan fint få mikroalger i fôret.Foto: Svein-Arnt Eriksen

Mikroalger er testet i fôr til steinbit for første gang

Konklusjonen er at flekksteinbit i oppdrett vokser like bra med innblanding av mikroalger i fôret som med andre, tradisjonelle dietter basert på fiskemel og planteprotein.

Det er kun i Norge at det drives oppdrett av flekksteinbit, med Aminor som eneste selskap. 

Helene Rønquist Knutsen ved Nord universitet har tatt doktorgrad på bærekraftig fôr til oppdretts-steinbit, i samarbeid med Aminor.

zoomHelene Rønquist Knutsen, phd ved Universitetet i Nord.
Helene Rønquist Knutsen, phd ved Universitetet i Nord.

Lovende resultater

Nå har hun testet om mikroalger fungerer som fôringrediens til steinbiten.

- Disse algene er rike på viktige Omega 3-fettsyrer, og på protein, som har gunstig virkning på helsa vår. Brukt i fôr til oppdrettsfisk tilfører det disse stoffene til fisken. Mikroalger finnes også som helsekostprodukter, sier Knutsen i en pressemelding.

I det første forsøket så hun på effekten av erstatning av fiskemel med graderte nivåer av mikroalgen Scenedesmus obliquus. I det andre forsøket vurderte forskeren effekten av erstatning av en blanding av fiske- og plante-baserte ingredienser med mikroalgen Nannochloropsis oceanica.

- Resultatene er svært lovende. I begge forsøkene hadde steinbiten sammenlignbar vekst med det som tidligere er blitt rapportert for flekksteinbit av tilsvarende størrelse, sier Knutsen.

Andre land er interessert

Hun fant at et moderat nivå, rundt 15 prosent, av mikroalger i fôret kan ha positive effekter på fettsyresammensetningen av fisken og potensielt også muskelvekst, fiskehelse og antioksidant-kapasitet.

Av doktorgradsarbeidet hennes går det fram at flere andre land er interessert i oppdrett av flekksteinbit, som Chile, Sverige, Canada og Island. Aminor AS har en konsesjon på 500 tonn. 

Flekksteinbit kan bli opptil 26 kilo og 1.8 meter i vill tilstand. Den har gode kvaliteter egnet for oppdrett i kalde farvann og er en utmerket matfisk, skriver Knutsen i sin avhandling.

( VILKÅR )
 
Del saken