Når de er i full produksjon i lokalene, er det 12-14 personer i arbeid. Denne ettermiddagen er det de to 15-åringene Arne Skoge Nerem (t.v.) og Gabriel Nærø Voldsund som klargjør sild for tørking. Foto: Kjersti Kvile
Når de er i full produksjon i lokalene, er det 12-14 personer i arbeid. Denne ettermiddagen er det de to 15-åringene Arne Skoge Nerem (t.v.) og Gabriel Nærø Voldsund som klargjør sild for tørking. Foto: Kjersti Kvile
Når de er i full produksjon i lokalene, er det 12-14 personer i arbeid. Denne ettermiddagen er det de to 15-åringene Arne Skoge Nerem (t.v.) og Gabriel Nærø Voldsund som klargjør sild for tørking. Foto: Kjersti Kvile

Disse 15-åringene har startet eget selskap for å røyke sild

Arne Skoge Nerem og Gabriel Nærø Voldsund går fremdeles på ungdomsskolen, men det er produksjon av sild de helst vil holde på med.

I januar i år startet de to 15-åringene egen bedrift: Primary Fishing Industries. Arne Skoge Nerem som styreleder og Gabriel Nærø Voldsund som administrerende direktør.

Etter skolen trekker de i kjeledress og støvler, for å satse på sildeproduksjon etter god, gammeldags oppskrift. Voldsund henter ferdig saltede fileter fra et kar. Sammen fordeler de på ei rist, så de kan tørke før røyking. 

- Det er en kjempejobb, det her, sier han til Tekfisk. 

- Det er kjekt å drive med tradisjonsprodukter som dette, sier kameraten.

Interesserte kjøpere

Voldsund opprettet enkeltpersonforetaket. Siden han bare er 15 år, måtte han søke fylkesmannen om godkjenning. 7. januar var foretaket på plass.

Nå ønsker de å selge sild selv. På nett og kanskje på messer til sommeren. De forteller at de har folk som er interesserte i å kjøpe. 

zoomSilda er kaldrøykt, og det gir den beste smaken, mener Voldsund og Nerem. 
Silda er kaldrøykt, og det gir den beste smaken, mener Voldsund og Nerem. 

Håper barnebarnet overtar

Produksjonen foregår i lokalene til Njardar AS på Nærøya i Møre og Romsdal. Gabriels morfar Jan Agnar Nærø holder på med produksjon av røkt sild her, og er nok inspirasjonen for de to skoleelevene. 

Han er glad for at guttene viser interesser for å videreføre bedriften.

- De er unge gutter ennå, men vi var vel enda yngre da vi startet, mener bestefaren.

Han håper barnebarnet overtar bedriften på sikt.

- Jeg skal trekke meg ut. Jeg kan ikke stå her og fryse. Jeg har hus i Spania, sier han med et smil.

zoomMorfar Jan Agnar Nærø, viser guttene hvordan de skal pakke silda.
Morfar Jan Agnar Nærø, viser guttene hvordan de skal pakke silda.

To fulltidsjobber

Hvor mye de jobbe er sesongstyrt. Nå er de her to-tre ganger i uka, men i perioder er de her hver dag - også i helgene.

- Det er kjekt å ha noe å gjøre på, mener Nerem.

Om det blir videregående til høsten, har de ikke klart å bestemme seg for ennå. Begge har søkt linja Teknikk og industriell produksjon (Tip), men er i tenkeboksen på om de skal si ja eller ikke.

100 tonn 

I 2020 planlegger de å ha en produksjon på 100 tonn. Fisken tar de imot selv.

- Jeg kan tenke meg å overta. Om det lar seg gjøre, sier Voldsund.

- Det er bare å få tak i penger, det, så går det bra, råder morfar.

zoomOppskriften de to unge bedriftseierne bruker, var det tippoldefaren til Gabriel Nærø Voldsund som laget i sin tid. 
Oppskriften de to unge bedriftseierne bruker, var det tippoldefaren til Gabriel Nærø Voldsund som laget i sin tid. 
zoomFamiliebedriften Njardar AS startet i 1901 da som trandamperi. Nå er det silderøyking som foregår her i Fosnavåg. 
Familiebedriften Njardar AS startet i 1901 da som trandamperi. Nå er det silderøyking som foregår her i Fosnavåg. 
zoomDen hardt røyka silda pakkes ned i esker på 8 kilo.
Den hardt røyka silda pakkes ned i esker på 8 kilo.
( VILKÅR )
 
Del saken