En uformell spørreundersøkelse gjennomført av Nofima under Lofotfishing, viser at klimaendringer er fiskernes størte frykt.Foto: Nofima
En uformell spørreundersøkelse gjennomført av Nofima under Lofotfishing, viser at klimaendringer er fiskernes størte frykt.Foto: Nofima
En uformell spørreundersøkelse gjennomført av Nofima under Lofotfishing, viser at klimaendringer er fiskernes størte frykt.Foto: Nofima

Klimaendringer er fiskernes største utfordring

Mens strukturering er den nest største, viser en høyst uformell undersøkelse utført av Nofima.

Fiskerne jobber i naturen. De lytter til naturen, høster av naturen og er bevisste på naturen. Da er det ikke så overraskende at de står langt foran i køen blant yrkesgruppene som ønsker å ta vare på den.

Gelefisker

En høyst uformell undersøkelse utført av Nofima under Lofotfishing, viser at klimaendringer er fiskernes største utfordring. Ihvertfall når de ble stilt overfor de fire alternativene klimaendringer, strukturering, fiskerikriminalitet og teknologiutvikling.

zoomEn uformell spørreundersøkelse gjennomført av Nofima under Lofotfishing, viser at klimaendringer er fiskernes størte frykt.
En uformell spørreundersøkelse gjennomført av Nofima under Lofotfishing, viser at klimaendringer er fiskernes størte frykt.

Stemmeavgivningen ble utført ved at man la en rød gelefisk i det glasset som representerte det alternativet de var mest enige med.

Med andre ord en svært uformell undersøkelse som man ikke skal la stå som et definitivt svar for en samlet holdning blant landets mange fiskere. Men man kan gjerne sammenligne den med en meningsmåling, ettersom det ligger et par hundre gelefisker oppi glassene. Halvparten i glasset som representerer klimautfordringer. Deretter følger strukturering, fiskerikriminalitet, og teknologiutvikling som den minste utfordringen for fiskerinæringen.

zoomDivisjonsdirektør Magnar Pedersen, forskningssjef Bent Dreyer, forskningssjef Heidi Nilsen og forsker John Roald Isaksen fra Nofima.
Divisjonsdirektør Magnar Pedersen, forskningssjef Bent Dreyer, forskningssjef Heidi Nilsen og forsker John Roald Isaksen fra Nofima.

Interessant

Forskningssjef, Bent Dreyer, i Nofima sier svarene er interessante.

- Norsk sjømatsektor er forankret i det naturen gir. Derfor må fiskerne jobbe med den. Så det er ikke overraskende at fiskerne bekymrer seg for klimautfordringer, ettersom endringer kan være av stor betydning for deres yrkesgruppe, sier han til Fiskeribladet.

- Bør politikerne notere seg dette? Det sitter et par klimafornektere i regjering og neste helg skal Arbeiderpartiet stemme over om oljen skal få innpass i LoVeSe eller ikke?

- Det viser ihvertfall av fiskerne er svært bevisste på hvor sårbar naturen er. Og det er ekstra interessant at undersøkelsen ble gjort i Lofoten hvis hele næringsaktivitet er bygd på fiskeri, og der fiskerne alltid har påpekt viktigheten av reint hav. At fisken man spiser skal være trygg å spise, avslutter Dreyer.

( VILKÅR )
 
Del saken