Båtens gamle navn «Nordøytrål» kan fremdeles skimtes. Foto: Ove Henning Hansen/Egersund Herøy
Båtens gamle navn «Nordøytrål» kan fremdeles skimtes. Foto: Ove Henning Hansen/Egersund Herøy
Båtens gamle navn «Nordøytrål» kan fremdeles skimtes. Foto: Ove Henning Hansen/Egersund Herøy

Denne fiskebåten er blitt russisk, men har fått norsk trål om bord

Egersund Herøy merker at russiske fiskere er interessert i norsk teknologi og utstyr.

I fjor foregikk det en storstilt bygging av nye båter og sjømatanlegg i Russland. Russiske myndigheter har planer om å oppgradere halvparten av fiskeflåten sin innen 2030.

Da drypper det også på norske utstyrsleverandører. Hos Egersund Herøy merker de stadig større etterspørsel etter reketrålene sine fra russiske rederier.

- De har begynt å kjøpe flere norske fartøy og vil ha norsk teknologi og utstyr. Det er blitt et spennende marked, fastslår salgssjef Ove Henning Hansen. 

Bare i år har de levert fire nye reketråler til Russland.

zoomSalgssjef Ove Henning Hansen dro til Danmark for å hjelpe kundene på den russiske tråleren «Nord Tral» med å rigge til reketrålen de har kjøpt fra dem.
Salgssjef Ove Henning Hansen dro til Danmark for å hjelpe kundene på den russiske tråleren «Nord Tral» med å rigge til reketrålen de har kjøpt fra dem.

Besøk i Murmansk

Egersund Herøy, en avdeling innunder Egersund Gruppen, har jobbet aktivt for å komme seg inn på markedet til vår nabo i øst. I fjor var salgssjefen i Murmansk og besøkte ni rederier der og viste frem en modell av reketrål. De har tidligere levert bruk til «Saami», som før het «Olympic Prawn», og kunne bruke dem som referanse.

- I Murmansk er det mye nytt på bygging, og vi ser at de shopper norsk og islandsk design og utstyr fra norske leverandører, sier Hansen. 

- Hvorfor det, tror du? 

- Jeg vet ikke, men min tanke er at de ser at norske fiskere har vært effektive. 

Jungeltelegraf

Den foreløpig siste russiske båten som har sikret seg redskap fra Herøy, er gamle «Nordøytrål» til Stig Remøy. Nå heter den «Nord tral».

De har både torsk- og rekekonsesjon og skal fiske i russisk sone i Barentshavet. 

Rederiet hadde fått nyss om Egersund Herøy fra fiskerkolleger i Russland. De ønsket samme utstyr som dem, for å ha noen å sammenligne seg med på fiskefeltet. 

zoom- Det er blitt mer etterspørsel etter reketrål, spesielt fra Russland, der vi har prøvd å gjøre en jobb med å få flere kunder, sier salgssjef Ove Henning Hansen.
- Det er blitt mer etterspørsel etter reketrål, spesielt fra Russland, der vi har prøvd å gjøre en jobb med å få flere kunder, sier salgssjef Ove Henning Hansen.

Hjalp til

Båten lå på verksted i Danmark for å bygge om fabrikken tidligere i år, og Hansen dro ned for å hjelpe dem med å rigge bruket. Han var selv trålbas på reka tidligere.

- De er nye på reka. Jeg sa til dem at om de kjøper rekeutstyr av oss, kan jeg komme og hjelpe dem med å rigge opp. I rekefisket er det hele tiden snakk om balanse på bruket, det er veldig fintfølende.

Suveren hjelp

Sergei Moskalev, direktør i det danske selskapet Murman FishProducts, fungerte som agent mellom Egersund Herøy og det russiske rederiet. Han forteller at tråleren ennå ikke er blitt satt i fiske. 

- Vi har ikke prøvd bruket ennå, men håper at teknologien er god. Det jeg kan si er at selve prosessen og hvordan Egersund har hjulpet oss, var suverent. 

Tråldører fra Færøyene

- Merker du at russiske fiskere er interessert i norsk teknologi?

- For å si det sånn. Hvis vi ikke liker norsk teknologi, kjøper vi det ikke, sier Moskalev, og opplyser at for eksempel tråldørene ble kjøpt fra Færøyene, der de mener de er kommet langt med den teknologien.

- Når det gjelder tråler, og trålteknologi, er Norge suverene, sier Moskalev.

Store investeringer

Moskalev forteller at russiske utstyrsleverandører sliter med å skaffe gode og billige materialer til å bygge tråler. Toll- og skatteregler skaper også problemer.

- Skal man importere noe til Russland, stiger prisene voldsomt.

Planen er at båten legger ut på fiskefeltet rundt den 9. april. 

- Vi krysser fingrene for at det fungerer fint. Det er viktig at rederiet tjener penger. Vi har hatt store investeringer i båten med ombygging, et helt nytt kuldeanlegg og rekefabrikk. 

zoomHer produseres en trål som skal brukes i fiske etter lysing i Alaska. 
Her produseres en trål som skal brukes i fiske etter lysing i Alaska. 

Tøft marked

Egersund Herøy opplever også økt interesse i det norske markedet. Nye kunder som ikke har vært på reka på mange år, men som har lyst til å prøve seg.

- Vi ser det er mange som ønsker å komme seg inn i fisket, men det er et tøft marked, og det er mange som er flinke til å produsere reketråler, sier Hansen.

Selger også til USA

Hovedproduktet deres er pelagiske tråler, og selskapet har også et godt marked på pollack- og haketråler til Alaska. De har håp om å få til mer der. 

- Vi har fått produsert noen nye tau som fungerer veldig bra i Alaska, forteller Hansen. 

Dette tauet er sterkere enn det som vanligvis er brukt samt tynnere, lettere og stivere.

Mange av båtene har begrenset med motorkraft, og det er begrenset hvor stort bruk de kan få det inn på dekk. 

- Vi har kommet opp i trålstørrelse, men selve volumet er gått ned, så det er lettere å taue dem. De fisker veldig godt, og vi har fått utrolig gode tilbakemeldinger på det, sier Hansen.  

zoomMarius Otterlei (t.v.) spleiser. I bakgrunnen Øyvind Dypvik, Vibeke Moen og Katrine Løseth.
Marius Otterlei (t.v.) spleiser. I bakgrunnen Øyvind Dypvik, Vibeke Moen og Katrine Løseth.
zoomNår de kan bruker Egersun Herøy symaskiner i produksjonen. - Det går veldig kjapt, og det blir sterkt, sier salgssjef Ove Henning Hansen. 
Når de kan bruker Egersun Herøy symaskiner i produksjonen. - Det går veldig kjapt, og det blir sterkt, sier salgssjef Ove Henning Hansen. 
zoomEn komplett kolmuletrål som kan spoles rett om bord ligger klar. Denne skal på «Rav», nygget til Peter Hepsø Rederi i Steindalen.
En komplett kolmuletrål som kan spoles rett om bord ligger klar. Denne skal på «Rav», nygget til Peter Hepsø Rederi i Steindalen.
zoomTråleren «Nord Trål» settes sannsynligvis i fiske kommende uke.
Tråleren «Nord Trål» settes sannsynligvis i fiske kommende uke.
( VILKÅR )
 
Del saken