AquaMaof sitt RAS-anlegg i Polen.Foto: AquaMaof
AquaMaof sitt RAS-anlegg i Polen.Foto: AquaMaof
AquaMaof sitt RAS-anlegg i Polen.Foto: AquaMaof

Her jobber de med å være i tet på landbasert teknologi

AquaMaof merker «svært høy etterspørsel» etter teknologi for landbasert oppdrett.

AquaMaof er en av de ledende utstyrsleverandørene innen landbasert oppdrett.

- Vi har dusinvis av prosjekter på gang planlagt for ulike regioner. Det er definitivt en spennende tid for landbasert akvakultur og resirkuleringsanlegg (RAS), sier til David Hazut, administrerende direktør i AquaMaof til IntraFish

Kunstig intelligens

Han ser at teknologi har en mye viktigere rolle i akvakultur nå.

- AquaMaof har som mål å være først ute med neste generasjon av RAS-baserte anlegg med teknologier som allerede har vist seg å fungere godt i andre landbruksområder. Vi har allerede begynt å utvikle kunstige intelligensmekanismer for datautvinning og analyse for å kunne forutsi og gjenkjenne mønstre som kan advarer om mulige funksjonsfeil, sier Hazut. 

Uavhengig økosystem

Fremover tror han det vil være en utvikling innen maskinlæring, automatisering, avansert overvåkningsteknologi og prosesshåndtering. 

- Vårt RAS-baserte anlegg i Polen, som vi eier sammen med PE-fondet 8F, fungerer som et forsknings- og opplæringssenter som gjør det mulig for oss å utføre forsøk på avanserte teknologier vi har utviklet. Vi søker å skape et helt uavhengig økosystem som skal oppnå våre mål om å skape en strømlinjeformet prosess med lave driftskostnader og minimalt karbonavtrykk for alle fremtidige anlegg, forteller Hazut.

zoomDavid Hazut i AquaMaof har klokkertro på at landbasert oppdrett vil øke i årene fremover.
David Hazut i AquaMaof har klokkertro på at landbasert oppdrett vil øke i årene fremover.

Stort marked i Russland

Selskapet arbeider nå med over ti prosjekter som enten er i byggefasen eller kommet langt i designfase. Det skjer i land som Canada, Russland og Japan. Anleggene har nådd en samlet totalkapasitet på 36.000 tonn, og er hovedsakelig fokusert på laks.

Tre av prosjektene er i Russland der et ørretanlegg har vært i drift i flere år allerede.

- De gjør det veldig bra operasjonelt og økonomisk. De to andre anleggene skal drive produksjon av atlantisk laks og er begge i designstadiet. Et av prosjektene er kunngjort og består av et anlegg som vil vokse 2.500 tonn laks per år. Vi har også flere prosjekter der vi er kommet langt med forhandlinger. Russland er et stort marked på grunn av den høye og økende etterspørselen etter fersk sjømat. Våre kunder i Russland har sett en økning i etterspørselen og importerer i sin tur mye sjømat, som de foretrekker å produsere innlands, forteller han.

En kjede med lakseanlegg

Selskapet er også involvert i prosjektet Soul of Japan. Prosjektet, som er kjent utenfor Japan som Pure Salmon, er et visjonært prosjekt ledet av 8F der de vil bygge en kjede med lakseanlegg rundt i verden med en total produksjonskapasitet på 260.000 tonn. 

- Vi er blitt valgt til dette «game changing» initiativet som teknologileverandører etter en grundig due diligence-prosedyre. Så langt har vi offentliggjort to prosjekter, men flere kommer. Det første var anlegget vi er medeier av i Polen som produserer rundt 580 tonn atlantisk laks. Det andre anlegget ligger i Japan og er fortsatt i designstadiet, med en kapasitet på 10.000 tonn atlantisk laks, sier Hazut.

Forskning og opplæring i Polen

Hos Global Fish i Polen har laksen nådd markedsstørrelse på 5-6 kilo og har fungert som et FoU-laboratorium for AquaMaof.

- Her har vi studert fisken og testet med forskjellige vannkilder, fôring, belysning, sokkeltetthet - og til og med farge på tanken - for å forbedre teknologien. AquaMaofs Polen-anlegg blir også brukt som opplæringssted der vi inviterer kunder fra andre anlegg og gir dem opplæring i teknologien, sier han.

AquaMaof er overbevist om at landbasert oppdrett vil fortsette å vokse, og selskapet selv ønsker å utvikle seg hele tiden.

- Jeg forventer uten tvil at vi vil se økte investeringer og interesse i årene fremover, sier Hazut.

Les mer fra IntraFish:

( VILKÅR )
 
Del saken