Har du fisk om bord, må du være forsiktig, men her i brønnbåtsimulatoren kan datafisk ødelegges helt uten økonomiske konsekvenser.Foto: Kjersti Kvile
Har du fisk om bord, må du være forsiktig, men her i brønnbåtsimulatoren kan datafisk ødelegges helt uten økonomiske konsekvenser.Foto: Kjersti Kvile
Har du fisk om bord, må du være forsiktig, men her i brønnbåtsimulatoren kan datafisk ødelegges helt uten økonomiske konsekvenser.Foto: Kjersti Kvile

Her kan du stå på land og kjøre brønnbåt

For et par år siden lå simulatorsenteret nærmest brakk. Nå har oppdrettsnæringa gitt ny giv til senteret.

- Her inne kan du fort bli sjøsjuk, flirer Aleksander Leine og åpner døra til den største simulatoren på Fosnavaag Ocean Academy. 

Innenfor finner vi et moderne styrehus, med 360 graders utsyn over fjord og merd med land i sikte. Det er mørkt og stille, bare med suset fra 14 datamaskiner som jobber beinhardt for å skape en illusjon av virkelighet. 

Jammen må man ikke sette litt sjøbein også. Bølgingen fra filmen foran oss, gjør hjernen forvirret, for beina står vitterlig helt i ro. 

Manøvrering og fiskehelse

For vel et år siden åpnet verdens første brønnbåtsimulator ved Fosnavaag Ocean Academy. Senteret ble bygget i 2014, da det gikk så det suste i offshorenæringen. Nå har de fått flere bein å stå på og utvikler stadig nye scenarioer for oppdrettsnæringen. 

Simulatoren er fullt utrustet med fiskebehandlingssystem fra MMC First Process. Det gjør at de som kommer hit ikke bare kan trene på å manøvrere brønnbåten, men også på å ta vare på fisken på best mulig måte.

En stor fordel er at man kan gjøre masse feil uten at det koster en krone. En virtuell fisk kan gjenopplives med noen tastetrykk. 

zoom- Noen ildsjeler har gått sammen, men senteret er for alle, forsikrer Aleksander Leine (t.h.), daglig leder ved Fosnavaag Ocean Academy. Her sammen med utviklerne David Nerland Paulsen (t.v.) og Jonas Frantzen Aklestad. 
- Noen ildsjeler har gått sammen, men senteret er for alle, forsikrer Aleksander Leine (t.h.), daglig leder ved Fosnavaag Ocean Academy. Her sammen med utviklerne David Nerland Paulsen (t.v.) og Jonas Frantzen Aklestad. 

Gull verdt

Brønnbåtrederiet Sølvtrans eier 25 prosent av Fosnavaag Ocean Academy. 

For deres del kan simulatoren få stor betydning fremover. De har fem båter under bygging, hvor fire av dem kommer i år. Da trengs det mye nytt mannskap. Mange av dem er gode navigatører, men har kanskje liten erfaring med fiskebehandling. 

- Det er klart at båtene blir større og større og kan håndtere stadig mer fisk. Det er store verdier, og vi trenger masse nye folk. Da er simulatorsenteret gull verdt, sier Robin Halsebakk.

Han er markedsansvarlig i Sølvtrans, og har med seg skippere, styrmenn og sjefsmaskinister på rederikonferanse mens Tekfisk er på besøk. I to dager deler de erfaringer, og benytter seg av simulatoren.

Bedre forståelse

- De som er ansatt hos oss har selvfølgelig masse praksis, men når vi kommer hit, kan vi jobbe sammen og lære av hverandre uten at det står om liv og død, sier Halsebakk.

Å få prøve ut andres arbeidsoppgaver, kan også skape større forståelse for hvordan kollegene jobber.

Halsebakk mener senteret også gir muligheter for å gi myndighetene et innblikk i hva de holder på med.

- Manøvrering og seilingsplaner er en ting, men også sikkerhet for skip, mannskap og last. Energiledelse har vi også økt oppmerksomhet på. 

zoomHer er det 22 prosjektorer, 14 datamaskiner med 14 grafikkort som skal vise ett og same program.
Her er det 22 prosjektorer, 14 datamaskiner med 14 grafikkort som skal vise ett og same program.

Avansert dataspill

På den andre siden av domen vi befinner oss i, er det en annen simulator. Systemene er koblet sammen, slik at man kan se hverandres «båter» og jobbe sammen om operasjoner.

- Det er et two player dataspill, sier utvikler Jonas Frantzen Aklestad.

I øyeblikket viser Aklestad frem brønnbåten, som er en modell av Sølvtrans’ «Ronja Ocean», men de kan like gjerne sette opp en slepebåt, tankbåt eller supplybåt. De har ti-elleve modeller.

- Er det en kunde som ønsker en servicebåt, kan vi utvikle det, sier kollegaen David Nerland Paulsen.De kan skape dårlig vær, få båten til å krenge eller lage motortrøbbel. De kan også «slå av» havet, og dermed gi bedre forståelse for hva som skjer under vannoverflaten i det virkelige liv.

Tar seg opp etter dårlige tider

Oljekrisen rammet Fosnavåg med full styrke. Senteret åpnet i 2014, omtrent samtidig med et splitter nytt hotell, konserthus og kinosal. Alle piler pekte oppover, men bare noen år etterpå gikk det utforbakke. 

- Det har vært noen tunge stunder for simulatorsentre i Norge, innrømmer Leine. - Men nå begynner det å ta seg opp. 

Fra en til tre ansatte 

Nå er de tre ansatte. For bare noen måneder siden, var det kun en mann.

Selv kom Leine inn som daglig leder 1. mars. To utviklere ble ansatt i desember, et tegn på at det igjen satses på senteret. Det første de gjorde var å utvikle ferdig brønnbåtbiten. De ser også at offshore er på vei opp igjen. 

- Vi ser på det som frisk pust fra eierne, sier Leine.

- Vi skal bli bedre og bedre på det vi gjør, lover utvikler David Nerland Paulsen.  

zoomSølvtrans eier 25 prosent av Fosnavaag Ocean Academy. Med på eiersiden er også Havila Shipping, Olympic Shipping, Remøy Shipping og kurs- og opplæringsselskapet STQ.
Sølvtrans eier 25 prosent av Fosnavaag Ocean Academy. Med på eiersiden er også Havila Shipping, Olympic Shipping, Remøy Shipping og kurs- og opplæringsselskapet STQ.
( VILKÅR )
 
Del saken