Frøystad AS mener de får stadig flere kunder på grunn av dette tauet. Foto: Kjersti Kvile
Frøystad AS mener de får stadig flere kunder på grunn av dette tauet. Foto: Kjersti Kvile
Frøystad AS mener de får stadig flere kunder på grunn av dette tauet. Foto: Kjersti Kvile

Dette tauet kan gi bedre kvalitet på garnfisket torsk

Frøystad ville utvikle et tau med god oppdrift og lang levetid. Det har gjort garnene deres svært populære.

Hos Frøystad i Fosnavåg er det høysesong i disse tider. Vinterfisket etter torsk er i full gang, og det er mye bruk som skal lempes om bord i båter på vei nordover.

- Vi opplever et veldig stort trykk inn mot garnfisket, opplyser salgssjef Hallgeir Frøystadvåg. 

- Verdens beste

Og en av grunnene til det, tror han, er flytetauet de bruker. Det heter Toppflyt og skal gi god flyteevne helt ned til 700 meter. Selv med mye fisk i, står de rett i sjøen med fullt areal.

- Noen lager et lignende tau, men de har ikke klart å lage samme oppdrifta som oss. Verdens beste flytetau er det vel vi kaller det, sier Frøystadvåg uten å rødme.

Såpass mye mer arbeid har de fått at de har doblet kapasiteten på montering og reparasjoner av garn.

Det store utland

Tauet ble lansert i 2013, men selskapet opplever at de får stadig flere kunder på grunn av det. Helt nord til Finnmark har de begynt å fatte interesse.

- Det er også litt etterspørsel fra det store utland. Færøyene, Island og også Grønland og Canada. Det er relativt nytt, sier salgssjefen.

Selskapet opplever også økt omsetning.

- Jeg kan vise deg, så skjønner du bedre, sier Frøystadvåg og forsvinner ut av kontoret vi sitter på.

zoomMalin Elise Dypvik ved symaskina i lokalene der Frøystad har doblet kapasiteten på montering og reparasjon det siste året.
Malin Elise Dypvik ved symaskina i lokalene der Frøystad har doblet kapasiteten på montering og reparasjon det siste året.

Runde kuler gir levetid

Tilbake kommer han med et stativ med tau og garnkuler. Han viser frem et tradisjonelt flytetau, der flottørene inni er kuttet opp etter produksjon som gjør at de får skarpe kanter. 

- Du ser kantene her? De sliter på fibrene fra innsiden, forklarer Frøystadvåg.  

På Toppflyt derimot, er kulene avrunda, og dette gir både styrke og lenger varighet, forteller Frøystadvåg. Kulene blir støpt en og en, mens for de andre tauene støpes en lang pølse som blir kappet i biter. 

- Du får god bruddstyrke og lenger levetid. 

zoomFlottørene inni er runde og sliter dermed mindre på fibrene i tauet.
Flottørene inni er runde og sliter dermed mindre på fibrene i tauet.

Bedre kvalitet

Fisker Lars Jørgen Kippernes er kunde hos Frøystad og mener toppflyten skiller seg ut. 

- Den har forferdelig god oppdrift selv på ganske dype vann. I tillegg har den en vanvittig bruddstyrke, sier han til Tekfisk. 

Den gode oppdriften mener han gir bedre kvalitet på torsken, når det er mye fisk på garna. 

- Fisken lever lenger, forteller Kippernes, som holder på med fiske i Vesterålen for tiden. 

Hardt bruk

Ideen kom av at Frøystad ønsket å ha sitt eget flytetau, og hadde meninger om hva det burde ha i oppdrift og tåle av hardt bruk.

- Nå leverer vi til alle garnbåtene, fra de minste sjarkene til de største så det er forskjellig spekter, forteller Frøystadvåg.

Nye produkter

Plastkar rettet inn mot fiskeindustrien har de også drevet med i noen år. Det er et 1000 liters kar som kan stables med andre typer kar av samme størrelse. Produksjonen av det karet er flyttet tilbake til Norge og produseres på Østlandet. 

- Vi klarer da å være konkurransedyktige på pris på grunn av frakt. Det er mange biler som kjører tomme nordover, så i stedet stopper de og tar med seg kar til rimelige frakter, sier salgssjefen. 

Dette har ført til full produksjon og de er nå i sluttfasen på å levere 500 kar til et fiskemottak i Finnmark.

- Det er en nokså stor ordre for oss. Det er store kostnader med investering i former, og det er kjekt å se at det gir resultater. 

zoomHallgeir Frøystadvåg, salgssjef og medeier i Frøystad AS i Fosnavåg.
Hallgeir Frøystadvåg, salgssjef og medeier i Frøystad AS i Fosnavåg.
zoomHos Frøystad er det høysesong i disse tider. Lofotfisket er i full gang, og det er mye bruk som skal lempes om bord i båter på vei nordover. Santa Semenjuka kjører 15-20 garn i sekken - fiks ferdig til å sette i havet.
Hos Frøystad er det høysesong i disse tider. Lofotfisket er i full gang, og det er mye bruk som skal lempes om bord i båter på vei nordover. Santa Semenjuka kjører 15-20 garn i sekken - fiks ferdig til å sette i havet.
( VILKÅR )
 
Del saken