For mye vann i kjøttet forringer smaken og gjør den umulig å røyke.Foto: Otto Giskeødegård
For mye vann i kjøttet forringer smaken og gjør den umulig å røyke.Foto: Otto Giskeødegård
For mye vann i kjøttet forringer smaken og gjør den umulig å røyke.Foto: Otto Giskeødegård

Forskerne har analysert ti blåkveiter uten å finne svar på hvorfor den er så vassen

Gelefisken er blitt et problem for både fiskere og kjøpere. Nå ber forskerne om flere prøver av blåkveite.

Flere fiskere har fått reklamasjoner på fangst av blåkveite på grunn av høyt vanninnhold i fiskekjøttet, og Havforskningsinstituttet har tatt problemet på alvor. Foreløpig har de analysert prøver fra ti blåkveiter, men ikke funnet noen svar på hvorfor den blir vassen og geléaktig, skriver instituttet på sine hjemmesider

Ikke Kudoa-parasitt

Forskerne lurte på om blåkveita kunne være smitta av Kudoa. Det er en parasitt som er kjent fra blant annet makrell, som gjør at fiskekjøttet kan drikkes med sugerør.

- Analysene våre så langt viser at blåkveita ikke er angrepet av Kudoa, sier forsker Arne Levsen i meldingen. 

Flere prøver

De ber nå om flere prøver både fra fiskere og fiskekjøpere, i tillegg til prøvene de får fra referanseflåten. Prøvene må komme fra fisk som ser ut til å være vassen.

- Dersom man har mistanke om at det er geléfisk i fangstene, bør den legges til side et par dager før den fryses inn. Det samme gjelder for importører som mener de har fått vassen blåkveite fra Norge. Det øker sjansen for at vi kan finne ut hvorfor blåkveita bli vassen, sier havforsker Kjell Nedreaas. 

Umulig å røyke

Forskere har vært på utkikk etter gelefisk på tokt de har vært på den siste tiden. 

Havforskningsinstituttet kommer også til å studere fenomenet under blåkveitetoktet langs Eggakanten til høsten. Da kan de få en pekepinn på omfanget og få bedre kunnskap om den geografiske fordelingen av gelefisk. 

Gelefisk var et problem på 1990-tallet. Det har vært noen få tilfeller siden, men har dukket opp igjen som en problemstilling nå.

Vannet i fiskekjøttet gjør at det blir umulig å røyke fiske og smaken blir vassen. 

Vi ønsker å finne ut mer om deg som leser Tekfisk, og håper du kan sette av noen minutter til å svare på denne korte leserundersøkelsen.

( VILKÅR )
 
Del saken