NY: «Ragnhild Kristine» føyer seg inn i en liten, men eksklusiv rekke av kystfiskebåter som flagger høy kvalitet på ferskfisken som et hovedmål.Foto: Kjell Stian Brunes - Brunes Foto
NY: «Ragnhild Kristine» føyer seg inn i en liten, men eksklusiv rekke av kystfiskebåter som flagger høy kvalitet på ferskfisken som et hovedmål.Foto: Kjell Stian Brunes - Brunes Foto
NY: «Ragnhild Kristine» føyer seg inn i en liten, men eksklusiv rekke av kystfiskebåter som flagger høy kvalitet på ferskfisken som et hovedmål.Foto: Kjell Stian Brunes - Brunes Foto

Dette er landets største 15-metring - «Ragnhild Kristine» er i full drift på fiskefeltet

Rederne satser på at kvalitet skal lønne seg med nybåten «Ragnhild Kristine», som nå er i gang med seifiske på Buagrunnen på Møre.

Tvillingbrødrene Øystein og Torstein Orten (34) i Orten Fiskeriselskap på Aukra satser på høyeste mulig kvalitet på ferskfisken de skal levere fra 50-fotingen. Prisen ble på for over 40 millioner kroner for båten som nylig ble overlevert rederiet fra Vard Aukra.

Første fangst levert

- Vi er i gang med seigarnfiske på Buagrunnen på Møre og har levert den første fangsten på 5400 kilo sei og litt torsk og hyse. Samtidig må vi ordne opp i noen mindre innkjøringsproblemer mellom sjøværene. Målet er å få båt og utstyr til å virke optimalt og vi er på god vei dit, sier Øystein Orten. 

 «Ragnhild Kristine» er bygget etter samme opplegg som «T A Senior» som ble levert fra Seacon til Akkarfjord i Finnmark for et par år siden, begge designet av Seacon i Måløy. Det betyr en båt på 14,99 meters lengde, åtte meters bredde og 16,5 meters høyde, altså i klassen for den klart største 50-fotingen i fiskeflåten. Båten er rigget for garn og linefiske med bruk av en redskapstype på hver tur. 

Det går cirka en halv time fra fisken kommer over rekka til den ligger ferdig sløyd og nedkjølt i isoporkasser i lasterommet

Øystein Orten på nye «Ragnhild Kristine»

 Høy kvalitet hovedmål 

Nybåten føyer seg inn i en liten, men eksklusiv rekke av kystfiskebåter som flagger høy kvalitet på ferskfisken som et hovedmål. Det oppnås med at fisken dras rett inn i en blødetank som holder fire graders vann før den hodekappes maskinelt og ferdigsløyes for innmat manuelt før fisken sendes videre inn i en skylletank med minus en halv grader i vanntemperatur. 

 - Det går cirka en halv time fra fisken kommer over rekka til den ligger ferdig sløyd og nedkjølt i isoporkasser i lasterommet hvor temperaturen er nede i to-tre grader. Det blir superfersk fisk til markedet fra våre turer som kan variere fra dagsturer til to-tre døgn avhengig av fiskeri og tilgang på fisk, sier Øystein Orten. 

 - Vi har en kapasitet på 20 tonn fisk og kan under gode omstendigheter fylle båten med fisk på et par døgn, sier Orten.

zoomBRUA: Topp standard og utstyr på den romslige brua med god oversikt.
BRUA: Topp standard og utstyr på den romslige brua med god oversikt.

Forventer prisgevinst

Nå testes alt ut i seigarnfiske på Buagrunnen og leveranse hos O Skarsbø på Bud. Mye av året vil det bli torske- og hysefiske nordpå hvor planen er å ha base i Vardø og leveranse til det nye anlegget som utrustes av Leif Inge Karlsen på Svartnes.

- Det er på høy tid at kvalitet settes i fokus. Målet er naturligvis å få høyere pris på fisken gjennom å løfte opp kvaliteten på ferskvaren. Det kan hende vi ikke få fullt gjennomslag for dette fra start, men når vi kommer dit at markedet etterspør fisk fra oss, vil det nok også ligge en prisgevinst å vente på kvalitetshevningen, tror Øystein Orten.

«Ragnhild Kristine»

  • Stor kystbåt for fiske med line og garn for Orten Fiskeriselskap, Aukra.
  • Eiere: Øystein og Torstein Orten.
  • Båtstørrelse: 14,99 X 8 meter
  • Design: Seacon, Måløy
  • Byggeverft: Vard Aukra.
  • Pris over 40 millioner.
  • Hovedfiske etter torsk og hyse i Finnmark med base i Vardø.

Fiskeri hele veien

Tvillingene satset på fiskeriutdannelse på videregående og har drevet fiske hele tiden etterpå. Øystein drev med egen sjark i 8,5 år og Torstein i fem år, før de for fem år siden slo sine krefter sammen i fellesskap med en tredje bror, Andreas, som nå ha trukket seg ut av rederiet.

- Det er artig å få bygd en ny båt, men det er mye som skal ordnes før vi er helt i mål. Det er en betydelig arbeidsplass med helårsdrift og et mannskap på åtte som får dele på fire tomannslugarer. En stor satsing og vi er fornøyd med samarbeidet og arbeidet som er gjort hos Vard Aukra. Båten ble litt forsinket, men det er viktigste for oss er å få båten slik vil ha den, sier Orten.

«Ragnhild Kristine» har i år et kvotebasert driftsgrunnlag på 211 tonn torsk, 337 tonn sei og 651 tonn hyse. I siste kjente driftsår, 2017, fisket rederiet for knapt ti millioner og fikk tre millioner i pluss på bunnlinja.

zoomMESSA: Komfort og stilig innredning i messa på nybåten.
MESSA: Komfort og stilig innredning i messa på nybåten.
( VILKÅR )
 
Del saken