SJØSATT: Den nye tråleren «Cetus» til Karmøy-rederiet Cetus AS.Foto: Privat/rederiet
SJØSATT: Den nye tråleren «Cetus» til Karmøy-rederiet Cetus AS.Foto: Privat/rederiet
SJØSATT: Den nye tråleren «Cetus» til Karmøy-rederiet Cetus AS.Foto: Privat/rederiet

Seks måneder etter skjema er tråleren «Cetus» endelig sjøsatt

Nye «Cetus» skulle vært sjøsatt i august i fjor. Fredag fikk skroget smake på sjøvann for første gang. Til sommeren skal Karmøy-tråleren være klar for fiskefeltene.

- Sånn er virkelighetens verden. Det har vært en brann og noen komplikasjoner på verftet i Polen som har skapt forsinkelser. Nå blir båten liggende en måned til før den taues til Fitjar Mek. Verksted, forteller Helge Olav Vikshåland, daglig leder i Cetus AS til Fiskeribladet.

Gir full gass

Tråleren «Cetus», som måler 65 meter i lengden og 14 meter i bredden, ble sjøsatt fredag ved verftet Nauta i Gdansk, Polen. Båten skulle etter planen vært overlevert rederiet i forrige måned.

- Arbeidet ved verftet er intensivert, og det tas nå unna arbeid som egentlig skulle blitt gjort på Fitjar for å ta igjen noe av den tapte tiden, forklarer rederen.

zoomDaglig leder i Cetus AS, Helge Olav Vikshåland
Daglig leder i Cetus AS, Helge Olav Vikshåland

Mens Karmøy-rederiet venter spent på å få ferdigstilt tråleren som skal utstyres og ferdigstilles ved Fitjar Mek. Verksted, har de det travelt med å fiske to kvotesett på den pelagiske tråleren «Vikingbank». Siden høsten 2017 har rederiet gjennom nybyggingsordningen sjonglert to kvotesett på båten, som nå nærmest går i skytteltrafikk fra fiskefeltene og til lossing ved fabrikkene. Totalt har rederiet 25 mann i arbeid som går turnus på «Vikingbank».

- Vi har det travelt

- Det har gått greit, men vi har det travelt. I fjor klarte vi å fiske alle kvotene våre med «Vikingbank». Totalt fisket vi 30.000 tonn fisk - det er mye fisk. Det inkluderer vassild, tobis, øyepål, kolmule, nvg-sild, nordsjøsild, makrell, sei og lodde, påpeker Vikshåland.

«Vikingbank» er for tiden opptatt med vassildfisket. Når kvoten er tatt er det duket for kolmule vest av Irland.

zoomDESIGNET AV STORD-SELSKAP: Salt Ship Design på Stord har tegnet den nye båten som koster over 200 millioner kroner.
DESIGNET AV STORD-SELSKAP: Salt Ship Design på Stord har tegnet den nye båten som koster over 200 millioner kroner.

To nybygg

«Cetus» som er designet av Salt Ship Design i Leirvik, blir det andre nybygget for rederiet Cetus AS. 

 - Det er på tide å fornye seg. Siste nybygg for oss var i 2002, påpeker rederen.

 I desember i fjor ble det kjent at rederiet har bestilt enda en båt. En ny «Vikingbank» er nemlig på tegnebrettet. Båten som skal rigges for både trål og not, skal også designes av Salt Ship Design og utrustes ved Fitjar Mek. Verksted.

- Begge båtene designes med tanke på å yte maksimal med minst mulig brennstoff. Vi har fokus på variabelt turtall helt ned mot 50 hertz for å hente maksimal virkningsgrad fra motoren. Det blir renseanlegg på alle avgasser og slike ting. Men dette blir ikke hybridbåter, vi har ikke batteripakker om bord, sier Vikshåland.

Han satser på at «Cetus» er på fiskefeltene til sommeren, mens overlevering av «Vikingbank» skal etter planen overleveres i september 2020.

zoomKLAR SOMMEREN 2019: Rederiet Cetus AS satser på at tråleren er klar for fiskefeltene nå til sommeren.
KLAR SOMMEREN 2019: Rederiet Cetus AS satser på at tråleren er klar for fiskefeltene nå til sommeren.

Fusjonerte selskap

Cetus AS  har solgt den 53 meter lange pelagiske tråleren «Cetus», som ble bygget i 1987, til utlandet. Cetus AS eies av Trollhaugen Holding AS med 35,49 prosent, Jovik AS (31,1 prosent) Hardhaus (25,84 prosent), Kjell Brun (2,36 prosent), Jostein Arve Brun (2,36) og Anders Klovning (2,83 prosent). 

Fra gamle «Cetus» har rederiet kvoter på havbrisling, kolmule, makrell, NVG-sild, nordsjøsild, tobis, vassild, øyepål og sei - som nå blir fisket med «Vikingbank», hvor de har kvote på de samme fiskeslagene.

«Vikingbank» var tidligere eid av Pelagic AS, hvor Cetus AS var største eier. I 2017 ble dette selskapet fusjonert med Cetus AS. 

zoomFORSINKET: Etter planen skulle «Cetus» blitt overlevert til rederiet Cetus AS i forrige måned.
FORSINKET: Etter planen skulle «Cetus» blitt overlevert til rederiet Cetus AS i forrige måned.

( VILKÅR )

 
Del saken