Selskapet har ikke publisert noen bilder av enheten sin - kun denne skjematiske illustrasjonenFoto: Skjermdump fra Fishencys nettsider
Selskapet har ikke publisert noen bilder av enheten sin - kun denne skjematiske illustrasjonenFoto: Skjermdump fra Fishencys nettsider
Selskapet har ikke publisert noen bilder av enheten sin - kun denne skjematiske illustrasjonenFoto: Skjermdump fra Fishencys nettsider

Slik skal lus kunne telles nede i merden

En «tunell» skal kunne gjøre automatisert telling av lakselus mulig.

Det er det Stavanger-baserte selskapet Fishency som jobber med å utvikle verktøyet. 

Fiskene som svømmer gjennom «tunnelen», blir fotografert fra alle kanter og bauer, og bildene blir automatisk behandlet og analysert, skriver IntraFish.

Har testet hos Lingalaks

Akkurat hvor stor enheten som senkes ned er, vil ikke selskapet opplyse, men de antyder at den er rundt en meter. Tunellens plassering kan justeres, slik at den til en hvert tid er der hvor det mest av fisken befinner seg. Ved hjelp av biometri (gjenkjennelse av fiskenes prikker) skal de også kunne identifisere fisk på individnivå.

zoomØyvind Ulset i Fishency - her i Katapult Ocean sine lokaler i Oslo.
Øyvind Ulset i Fishency - her i Katapult Ocean sine lokaler i Oslo.

- Vi har gjennomført fullskala tester av prototypen vår hos Lingalaks med veldig gode resultater. Nå jobber vi med å utvikle systemet videre, særlig programvaredelen og det som går på maskinlæring, sier Øyvind Ulset (25) til IntraFish.

Lærer masse

Ingeniøren er en av tre ansatte i selskapet, som er med på akseleratorprogrammet Katapult Ocean. Fishency er nemlig ett av elleve selskaper som kom gjennom nåløyet.

- Det er veldig gøy, og vi lærer masse av å delta her. Her kommer vi i kontakt med mentorer og investorer, og de andre selskapene, sier Ulset.

Selv deltar han ikke hver dag - han reiser litt frem og tilbake mellom Stavanger og Oslo, men han omtaler det både som faglig og sosialt givende å være med på opplegget til Katapult Ocean.

- Det var nesten 550 søknader om å bli med, så at vi kom med er skikkelig kult. Det viser at det vi gjør er riktig og spennende, sier han.

Selskapene som er tatt med i programmet får en investering på minst 150.000 dollar, mot at Katapult Ocean får en eierandel.

- Penger er alltid viktig for et oppstartsselskap, men det er kanskje ikke pengene som er viktigst, men kompetansen og nettverket som følger med, sier Ulset.

Hele fisken

Det er allerede en rekke selskaper som jobber med automatisert lusetelling, samt biomasseberegning. Ocean Sealab Group og Stingray er to av dem.

- Det finnes ulike konsepter og løsninger, men vi samler inn en stor mengde data hver dag, hvor vi ser hele fisken - altså begge sider og både over- og undersiden. Det er svært viktig, mener Ulset.

Ifølge ham kan det være store variasjoner på fiskene.

- Om den har en lus på høyre side, kan den godt ha seks lus på venstre side. Nettopp derfor er det viktig at vi ser hele fisken.

- Når regner dere med at løsningen deres blir kommersialisert?

- Vi planlegger å komme med en første versjon av vårt system på senhøsten i år.

( VILKÅR )
 
Del saken