Denne senderen skal dokumentere fisken fra fangst til butikk.Foto: Fabiola Chacón, Remora XYZ
Denne senderen skal dokumentere fisken fra fangst til butikk.Foto: Fabiola Chacón, Remora XYZ
Denne senderen skal dokumentere fisken fra fangst til butikk.Foto: Fabiola Chacón, Remora XYZ

Slik skal de bekjempe ulovlig fiske

Remora XYZ vil spore fisken helt fra fiskefeltet til tallerkenen.

Selskapet fra Costa Rica skal bekjempe ulovlig fiske, og er ett av de elleve selskapene Katapult Ocean har investert i.

- Vi er veldig stolt over å ha blitt valgt ut, av så mange søkere. Vi kommer fra et lite land, og ser på deltakelsen i dette akseleratorprogrammet som en stor anerkjennelse for at de vi gjør er riktig. De tok sjansen på oss - nå har vi et stort ansvar til å levere og materialisere visjonen vår, sier daglig leder Juan Carlos Marti Revelo i Remora XYZ til IntraFish.

zoomJuan Carlos Marti Revelo er daglig leder i Remora XYZ
Juan Carlos Marti Revelo er daglig leder i Remora XYZ

Han har vært i Oslo i snart tre uker.

- Det er min første gang i Norge og min første gang å gå på et fjell med snø, sier han.

Katapult Ocean

  • Oslo-basert akseleratorprogram for selskaper som jobber innen hav
  • Et privat og kommersielt selskap som mot penger, nettverk og kunnskap får eierdeler i oppstartsselskaper
  • Eies blant annet av Selvaag-arving Tarald Nustad, Stena-arving Marie Eriksson og ledende ansatte

Tjen folket - og tjen penger

Remora XYZ har som visjon å bekjempe ulovlig fiske og overfisk ved å lage et system for sporing av fisken, fra fiskefeltet til tallerkenen.

- Det vil gi verdi både for myndigheter, fiskere som får bedre betalt, og for konsumenter som vet at de kjøper riktig type fisk, sier Revelo.

De jobber med å utvikle et system for overvåkning av fiskefartøy, smarte vekter og en markedsplass som «kobler ansvarlige fiskere og ansvarlige konsumenter». QR-kode og etter hvert blokk-kjedeteknologi er stikkord.

- Hvem skal betale for dette - hvordan skal dere tjene penger?

- Vi ser for oss en forretningsmodell hvor vi går i partnerskap med organisasjoner og myndigheter som har interesse av å beskytte fiskebestander.

- Gjør dere dette for å gjøre verden bedre, eller tjene penger - eller kanskje begge deler?

- Vi ønsker å gjøre en forskjell, men for å gjøre det, må du ha en bærekraftig økonomi. Dersom du ikke har det, må du alltid be om penger fra gavmilde personer eller søke stipender. Den beste måten å bidra til å endre noe er å tjene penger, slik at en kan fortsette med det en gjør.

zoomPilotforsøket er i gang i Costa RIca.
Pilotforsøket er i gang i Costa RIca.

Starter med en fiskerlandsby

Ifølge Revelo har Remora XYZ 13 ansatte. Tre av dem deltar på opplegget Katapult Ocean gjennomfører i Oslo disse dager.

- Selskapet har fem grunnleggere, og ble startet opp etter en såkalt Fish Hackaton arrangert av amerikanske myndigheter. Vi fikk oppstartspenger fra en lokal organisasjon.

Pilotkunden er lokalsamfunn i Costa Rica som heter Cabuva, hvor fiskeriet betyr mye for sysselsetting og økonomi. Fisken som fiskes og landes der, omsettes primært til hoteller og restauranter i regionen.

Ei jente i San Francisco

Det var en tilfeldighet som gjorde Revelo og Remora XYZ oppmerksom på muligheten til å søke om deltakelse i Katapult Ocean.

- Det har seg faktisk slik at jeg deltok på en Green-Tech-event litt utenfor San Francisco. Jeg kom tilfeldigvis i prat med ei jente der, og fikk sitte på med henne til San Francisco en dag. Under den bilturen fortalte hun meg om Katapult Ocean. Jeg kom hjem, fant dem på nettet og søkte.

Han er imponert over programmet og kompetansen de har møtt.

- Det er helt fantastisk system. Det er dyktige ansatte, flotte mentorer og ikke minst veldig dyktige investorer. Norge har tydeligvis et svært modent og høyt utviklet investormiljø, med svært spesialiserte og dyktige investorer. Alt dette bidrar til at vi har en høyere mulighet til suksess.

zoomSenderen er installert i den lille fiskebåten.
Senderen er installert i den lille fiskebåten.

Knall og fall

For Revelo og kollegene hans er det mye nytt i Norge. Ikke bare været, men også kulturen.

- Vi i Latin-Amerika er ikke kjent for å være så presise. Her i Norge er folk veldig flinke til å overholde avtaler om tidspunkt, noe jeg synes er veldig bra. Jeg tror det bidrar positivt til økonomien her.

Samtidig er nordmenn mer reserverte, mener han. I alle fall til å begynne med.

- I Costa Rica er alle nære, også med folk en ikke kjenner. Det er klemmer og mye nærhet. Her er det mer distanse, men når en først har fått god kontakt med noen, opplever jeg kontakten som nærere og mer meningsfull enn hjemme.

- Har dere noen morsomme historier fra tiden så langt i Norge?

- Hehe, ja, forrige helg skulle vi alle på skitur. Det var mye knall og fall. Rett etter bussen var stoppet, på vei fra bussen til skiene, hadde allerede minst to personer falt rett ut, sier Revelo.

( VILKÅR )
 
Del saken