Gründere i Katapult Ocean sine lokaler i Oslo. Til venstre: Fredrik Harloff i GC RieberFoto: Anders Furuset
Gründere i Katapult Ocean sine lokaler i Oslo. Til venstre: Fredrik Harloff i GC RieberFoto: Anders Furuset
Gründere i Katapult Ocean sine lokaler i Oslo. Til venstre: Fredrik Harloff i GC RieberFoto: Anders Furuset

Her er havgründere samlet i Oslo for å vokse

- Det er gøy og intenst, både for oss og selskapene, sier Maren Hjorth Bauer i Katapult Ocean.

For tredje uke på rad er rundt 20 gründere fra hele verden samlet i Oslo for å få større fart på butikkene sine.

- Det ble veldig raskt en overraskende god stemning. Folk har blitt venner, de spiser middag sammen i helgene og så videre. Det er godt å se - en veldig viktig del av investeringsgrunnlaget vårt er teamene. De må være hel ved, sier Maren Hjorth Bauer, daglig leder i Katapult Ocean til IntraFish.

Selskapet går inn i oppstartsselskaper, og skal gjennom sitt nettverk og kompetanse bidra til å akselerere utviklingen til kommersialisering. Katapult Ocean er et management-selskap, og har også et fond på 4 millioner dollar med samme navn som investerer i selskapene.

zoomMaren Hjort Bauer er daglig leder i Katapult Ocean
Maren Hjort Bauer er daglig leder i Katapult Ocean

Noen avventer til neste runde

Etter å ha vurdert over 500 selskaper, endte Katapult opp med å investere i elleve ulike selskaper.

- Vi plukket ut disse blant rundt 540 selskaper, og ser naturligvis stort potensial i dem alle. Vi har allerede blitt kontaktet av andre investorer som også ønsker å investere i noen av dem, sier Bauer.

Katapult Ocean

  • Oslo-basert akseleratorprogram for selskaper som jobber innen hav
  • Et privat og kommersielt selskap som mot penger, nettverk og kunnskap får eierdeler i oppstartsselskaper
  • Eies blant annet av Selvaag-arving Tarald Nustad, Stena-arving Marie Eriksson og ledende ansatte

Katapult Ocean har selv gått inn med minst 150.000 dollar i hvert av dem, noe som i utgangspunktet gir dem en eierandel på 8 prosent.

- Det er også noen selskaper som vi ønsket å ha med i programmet, men av ulike grunner takket nei. Noen av dem syntes at det var for tidlig, og ønsker å bli med i runde to. Andre hadde ikke muligheten til å komme til Norge å delta på denne samlingen.

Allerede til høsten planlegges runde to i programmet - med en tilsvarende prosess som kjøres nå. Katapult Ocean har allerede hentet inn penger til disse investeringene.

Fra Myanmar til Oslo

Lokalene i Kongens Gate er moderne innredet, med røffe bord og lydtette «bokser» for små møter og telefonsamtaler.

- Det varierer litt hvor mange representanter det er fra de ulike selskapene, for det meste av tiden er det rundt et par. For en del, som dem fra Myanmar og Costa Rica er det jo veldig eksotisk å få være her i Oslo nå midt i kalde januar, sier Bauer.

Selskapenes representanter har selv ordnet overnatting, mange bor i leiligheter leid gjennom Airbnb.

zoomSmå, lydtette bokser som brukes til private telefonsamtaler i lokalene hos Katapult Ocean i Oslo
Små, lydtette bokser som brukes til private telefonsamtaler i lokalene hos Katapult Ocean i Oslo

Mens IntraFish er innom er det faglig påfyll - det vil si en ekstern foredragsholder er innom. Teknologidirektør Fredrik Harloff i GC Rieber snakker om hvordan en skal jobbe med store selskaper. Programdeltakerne følger spent med - alle med hver sin bærbare datamaskin i fanget - og foredraget er mer en gruppesamtale enn en enetale.

Nettverk, nettverk og nettverk

Mye av tiden i Oslo brukes til møter. Selskapene skal møte hverandre. Katapult skal møte selskapene. Mentorer skal møte selskaper. Investorer skal møte selskaper. Og så videre.

- Vi har et stort nettverk, som blant annet omfatter rundt 80 personer som er tilgjengelige som mentorer. Hvert selskap skal ha en hovedmentor, og flere støttementorer. Vi skal bidra til at det blir en match mellom selskaper og mentorer, både faglig og personlig, sier Bauer.

Blant mentorene finner vi flere navn som er kjent for laksenæringen, som Kjetil Haga fra Broodstock Capital, Bjørgolfur Havardsson fra NCE Seafood Innovation, Øystein Falch fra Inocap og Svein Hallbjørn Steien som har jobbet i Forskningsrådet.

( VILKÅR )
 
Del saken