Rognkjeksen suger seg fast på skjulet, men ramler etter hvert ned i håven. - Det vi har laget er effektivt og skånsomt, lover Magnus Havnen.Foto: Arve Bjånes/Tectrix Aqua
Rognkjeksen suger seg fast på skjulet, men ramler etter hvert ned i håven. - Det vi har laget er effektivt og skånsomt, lover Magnus Havnen.Foto: Arve Bjånes/Tectrix Aqua
Rognkjeksen suger seg fast på skjulet, men ramler etter hvert ned i håven. - Det vi har laget er effektivt og skånsomt, lover Magnus Havnen.Foto: Arve Bjånes/Tectrix Aqua

Salget av dette rognkjeks-skjulet er i gang

Tectrix Aqua måtte nærmest pante flasker for å komme seg på Lusekonferansen i Trondheim. Det var verdt turen.

Gründerselskapet leverer skjul til rognkjeks som skal gjøre det enkelt å fiske rensefisken opp av merden.

- Vi har fått inn to bestillinger og skal sende fire-fem tilbud. Vi er kjempefornøyde. Alle sier at man ikke få salg på slike ting som det her. Det er over all forventning, sier Arve Bjånes, nyansatt markedsføringsansvarlig i Tectrix Aqua.

Forrige uke sto han på stand på Lusekonferansen sammen med selskapets gründer Magnus Havnen. 

- Vi får inn mer enn vi klarer å levere. Kapasiteten er sprengt, sier Havnen til Tekfisk.

- Ja, nå er det på tide å dra hjem for å produsere, mener Bjånes, og legger til at det ikke var langt unna at de måtte pante flasker for å ha råd til trondheimsturen. 

zoomGjenfangstskjulet settes ut uten håv. Før utfisking monteres håven og man lar skjulet stå i tre-fire dager inntil ønsket mengde fisk har tatt skjul.
Gjenfangstskjulet settes ut uten håv. Før utfisking monteres håven og man lar skjulet stå i tre-fire dager inntil ønsket mengde fisk har tatt skjul.

80 fisk per løft i starten

Løsningen til Tectrix Aqua er et panelskjul som er satt sammen med en håv slik at den kan kombineres med gjenfangst av rognkjeks. Målet er å øke velferden til rognkjeksen mens den er i merden, samtidig som den blir lettere å fiske opp igjen.

Ideen fikk Havnen da han studerte biomarin innovasjon ved NTNU i Ålesund, og den første tegningen ble laget på nyåret for to år siden. 

I fjor sommer begynte de første forsøkene. Da fikk han gjenfanget omkring 80 fisk per løft.

- Det var ikke det resultatet vi ville ha, sier han og ler. 

- Det gikk en tid hvor jeg var usikker, men jeg kunne ikke legge med ned og grine heller. 

Rensefisk

  • Rensefisk er en fellesnevner på fisk som lever sammen med en vert for å rense verten.
  • I lakseoppdrett er det lakselus rensefisken renser oppdrettslaksen for.
  • Arter som brukes som rensefisk er blant annet rognkjeks og leppefisken berggylte. 
  • Leppefisken er stort sett villfangst, mens rognkjeks er blitt den nest største oppdrettsarten i Norge.
  • Rognkjeksen har ikke svømmeblære, og trenger noe å feste seg på i merden.

Utviklet videre

Det viste seg at det var temmelig varmt i vannet under forsøkene, og da har ikke rognkjeksen det særlig bra. Havnens teori er at det var den friske fisken de fikk gjenfanget denne sommeren.

I løpet av høsten har Havnen fortsatt å teste utstyret hos Rauma Stamfisk.

- De har vært veldig rause. Den første modellen så ut som et hjemmesnekra vepsebol, sier han.

I november fikk de gjort mer lystige tester. På det meste fikk de gjenfanget rundt 1700 fisk - noe som i grunnen er altfor mye, innrømmer Havnen. 

Her kan du se selskapets egen video av hvordan skjulet fungerer: 

Fornøyd med første test

Oppdrettsselskapet Salmar er blant dem som har vært med å teste skjulet. 

- Den første testen var oppløftende, og vi skal kjøre på med ny testing denne uken på en ny lokalitet, der vi skal teste utfisking av rognkjeks, sier rensefiskkoordinator Johannes Schrøder i Salmar til Tekfisk. 

Hans inntrykk er at rognkjeksen ser ut til å trives i skjulene til Tectrix Aqua.

- Hvis de neste testene viser samme resultat som tidligere, kommer vi mest sannsynlig til å kjøpe inn flere av den typen for å ha så godt verktøy som mulig for å løse problematikken med utfisking av rensefisk før behandling, sier Schrøder.

Ingen «quick fix»

Havnen viser til at oppdrettsnæringen har fått mye pepper for at velferden til rensefisk er for dårlig. Der mener han at han kan bidra. 

- Det er ingen «quick fix», så man må være tydelig på effekt og hvordan den kan brukes, sier han. 

Næringa bestemmer

Havnen har kontor og verksted i Ålesund. Han bestiller ferdige deler og setter dem sammen i et iskaldt verksted nede på havna i Ålesund. 

- Nå er etterspørselen så stor at vi nok må gjøre noen investeringer, sier han. 

Fremover gjelder det bare å få levert varene. 

- Hvor store kan dere bli? 

- Det vet jeg ikke. Det må næringa bestemme. Vi skal gjøre vårt ytterste for å levere, sier Havnen. 

zoom- Vi har ikke turt å ta så store bestillinger ennå, sier gründer Magnus Havnen. I november oppbemannet han selskapet sitt med Arve Bjånes som markedsføringsansvarlig.
- Vi har ikke turt å ta så store bestillinger ennå, sier gründer Magnus Havnen. I november oppbemannet han selskapet sitt med Arve Bjånes som markedsføringsansvarlig.

Forskning neste? 

Bjånes opplyser at noen allerede har luftet at det kan være aktuelt å samarbeide med dem i FHF-prosjekter fremover. Tidligere i år lyste nemlig Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering ut 64 millioner kroner til luseprosjekter

Havnen er langt fra den eneste som jobber med å tilby oppdretterne løsninger for at rognkjeksen skal få det bedre på jobb. Gründerne i Estro fikk for eksempel inn ordrer på rognkjeksskjul for over en 1 million i romjulen og de første ukene i januar - uten at de jobbet med salg.

( VILKÅR )
 
Del saken