Dette er det patenterte gjennomstrømningselementet.Foto: Brisk Safety
Dette er det patenterte gjennomstrømningselementet.Foto: Brisk Safety
Dette er det patenterte gjennomstrømningselementet.Foto: Brisk Safety

Denne «lommen» skal gjøre luseskjørtet mer stabilt

- Jo mer det blåser, og jo større bølgene er, jo bedre virker det, sier markedssjef Truls Malm i Brisk Safety.

Han fikk ideen da han var i Hirtshals og så ulike typer luseskjørt bli testet i Sintef Oceans prøvetank.

- Jeg satt i tre dager og så på hvordan skjørt oppfører seg i strøm og bølger. Da fikk jeg en idé om hvordan det kunne løses. Jeg tenkte at det å bruke kreftene som er i sjøen må være riktig, sier Malm.

zoomTruls Malm forklarer hvordan luseskjørtet skal brukes.
Truls Malm forklarer hvordan luseskjørtet skal brukes.

Som et drivanker

Hjemme igjen i Norge tok han kontakt med Brisk Safetys samarbeidspartner Protan, og sammen lagde de forskjellige prototyper som ble prøvd ut i ulike typer strøm.

- Vi kom frem til en størrelse på lommene, eller gjennomstrømningselementet som vi kaller det, som vi føler virker. Lommene plasseres rundt hele skjørtet, sier Malm.

Når lommene fylles med vann, fungerer de som et drivanker. Dermed bidrar strøm og bølger til å holde luseskjørtet nede, i stedet for at det kryper oppover noten mot overflaten.

- Det er en low-tech idé som vi akkurat har fått patentert, sier Malm.

Luseskjørt er en fysisk barriere som festes rundt oppdrettsmerden, og som skal hindre lakselus i å komme inn. Ifølge Malm kan luseskjørt med «lommer» minske påslaget av lus, siden skjørtet holder seg mer stabilt i sin opprinnelige form.

Har levert til Grieg Seafood

Brisk Safety leverer fra før vanlige luseskjørt, miljøtare til rensefisk og en egen type rensefiskskjul. Selskapet, som holder til i Tønsberg, samarbeider med Bellona om å redusere plastbruk i oppdrettsnæringen.

- Vi har en returavtale med alle våre kunder, slik at de kan levere alle produkter vi har levert tilbake til oss. Da kverner vi det opp, og gjenbruker materialet på baksiden av takbelegg. På den måten får det en levetid på 40-60 år, sier Malm.

Skal filme under vann

Så langt har de levert tolv luseskjørt til Grieg Seafood, hvorav to med «lommer». De nye luseskjørtene har nylig kommet i sjøen.

- Vi er helt i startfasen med testing av dem. Jeg tør ikke konkludere ennå, men det ser lovende ut, sier produksjonssjef for matfisk Vidar Aamo Nikolaisen i Grieg Seafood.

Vanlige luseskjørt kryper gjerne oppover noten i strøm og bølger.

- Vi håper disse kan bidra til at luseskjørtene kan holde seg mer stabilt på plass, sier Nikolaisen.

Nå er planen å hente mer erfaring med de nye luseskjørtene med gjennomstrømningselement.

- Vi skal la dem stå en stund og bruke ROV til å filme når det er mye strøm, slik at vi kan se hvordan de står sammenlignet med andre skjørt, sier produksjonssjefen.

( VILKÅR )
 
Del saken