FERSKVANNSANLEGG: Norwater i Høylandsbygd bygger anlegget som omgjør saltvann til ferskvann på verdens største brønnbåt «Ronja Storm».Foto: Norwater AS
FERSKVANNSANLEGG: Norwater i Høylandsbygd bygger anlegget som omgjør saltvann til ferskvann på verdens største brønnbåt «Ronja Storm».Foto: Norwater AS
FERSKVANNSANLEGG: Norwater i Høylandsbygd bygger anlegget som omgjør saltvann til ferskvann på verdens største brønnbåt «Ronja Storm».Foto: Norwater AS

Norwater har sterk pågang etter ferskvannsanlegg til brønnbåter

I disse dager avslutter Norwater byggingen av anlegget til verdens største brønnbåt «Ronja Storm».

Det lille selskapet har enorm pågang for ferskvannsanlegg og har en ordrebok på 100 millioner kroner.

- Det er voldsom fart nå, vi trengte en liten juleferie, sier administrerende direktør Per Einar Gjerding i Norwater.

zoomPer Einar Gjerding
Per Einar Gjerding

Ferskvannsanlegget Norwater bygger til verdens største brønnbåt, «Ronja Storm» har kapasitet på 16.800 kubikkmeter per døgn. Norwater har rekordsalg og nye kontrakter til en verdi av over 100 millioner kroner er signert i 2018. Det betyr til ut i første halvår i 2020.

Velkjent teknologi

Teknologien bygger på omvendt osmose, en velkjent prosess som har vært i kontinuerlig utvikling siden 1950-tallet. Teknologien, ved hjelp av membraner og høytrykk, brukes til å konvertere sjøvann til ferskvann, fjerning av salt og andre avløpsmaterialer fra vannmolekylene.

- Grunnmuren i vår drift og filosofi er at kundene skal komme tilbake til oss. Vi skal prestere på et slikt nivå at har kundene først kjøpt anlegg fra oss - så vil de kjøpe fra oss igjen. Dette har vi lykkes svært godt med gjennom hardt og godt arbeid av de flinke folkene vi har i selskapet, skryter Gjerding.

Norwater AS

  • Norwater, tidligere Eide marine Tech AS holder til i Høylandsbygd i Kvinnherad i Sunnhordland. Selskapet har også et datterselskap i Shanghai i Kina. 
  • Hovedproduktgruppen er ferskvannssystemer. Systemer som konverterer sjøvann til drikkevann på skip, rigger eller på land, ved bruk av omvendt osmose-teknologi. 
  • Selskapet har flere hundre ferskvannssystemer i drift over hele verden. Statoil, BP, Seadrill, Odfjell Tankers er eksempler på store kunder som har kjøpt ferskvannssystemer av Norwater. Nå har selskapet fått bena solid plassert innenfor oppdrett og brønnbåt, i tillegg til fiskeri.
  • Selskapet eies i sin helhet av Barge Invest AS. Det er Eide-familien som eier selskapet med Johannes Malvin Eide som største aksjonær med 68,56 prosent.

Saltvann til ferskvann

Det er særlig brønnbåter, men også innen fiskeri Norwater har stor suksess med anlegg som omgjør sjøvann til ferskvann. I tillegg til kontrakten med Sølvtrans til «Ronja Storm» som koster rundt en halv milliard kroner, har bedriften kontrakt med Fitjar Mekaniske Verkstad og brønnbåten «Hordagut». 

Norwater har sikret seg leveranser til flere andre brønnbåter både i Norge og Tyrkia for blant annet norske kunder som Aas Mekaniske Verkstad, Nordlaks og DESS. Her snakker vi store anlegg med kapasitet fra 3000 i døgnet til 6000 kubikkmeter i døgnet.

zoomNorwater AS skal levere komplett anlegg for ferskvannsproduksjon av sjøvann om bord på verdens største brønnbåt, «Ronja Storm».
Norwater AS skal levere komplett anlegg for ferskvannsproduksjon av sjøvann om bord på verdens største brønnbåt, «Ronja Storm».

- Det er spesielt innen brønnbåt vi har trykk, men også på fiskebåter. Vi skal bygge anlegg til seks virkelig store russiske trålere, 108 meter lange så det er relativt store båter, sier Gjerding.

Norwater skal levere til seks «megatrålere» for russisk eier. Disse skal bygges i Russland med norsk design fra Skipsteknisk i Ålesund. Her skal det installeres to anlegg med kapasitet på 250 kubikkmeter per døgn pr skip, totalt 12 anlegg.

«Ronja Storm»

Brønnbåten blir 116 meter lang og 23 meter bred, og blir ifølge Havyard verdens største brønnbåt. Skipet som får navnet «Ronja Storm» får plass til 7450 kubikkmeter vann i fisketankene, noe som er over dobbelt så mye som normalt store brønnbåter. I tillegg skal båten kunne ta med seg 5000 kubikkmeter ferskvann.

Planlagt overlevering av «Ronja Storm» er i juni 2019, og den vil koste om lag 500 millioner kroner. Båten skal inn på en tiårs kontrakt med Huon Aquaculture i Tasmania.

Brønnbåten «Ronja Explorer» er også for tiden under bygging ved et verft i Tyrkia, og skal utrustes ved Aas Mek. Verksted på Vestnes. Denne vil etter avtalen leveres i april 2019. I tillegg bygges «Ronjafisk II» hvor overlevering er satt til september 2019.

Dobling av inntektene igjen

Norwater forventer en omsetning på omtrent 70 millioner kroner i 2018 og et driftsresultat på 8-9 prosent. 

zoomLITT MINDRE: Norwaters anlegg for omgjøring av sjøvann til drikkevann, i en litt mindre utgave enn på «Ronja Storm».
LITT MINDRE: Norwaters anlegg for omgjøring av sjøvann til drikkevann, i en litt mindre utgave enn på «Ronja Storm».

- Med ytterligere vekst i 2019 må vi ha mer folk. Siden 2013 har vi doblet omsetningen en gang og ligger an til å doble igjen i 2019. Det er klart dette krever ressurser. Så langt har vi leid inn en ingeniør, samt ansatt en ny mann nettopp. Vi er nå 16 ansatte i selskapet. Denne uken lyser vi også ut etter en servicesjef, sier Gjerding.

Han sier at selskapet var litt bakpå i salget i første halvdel av fjoråret, men at det tok av i fjor høst.

- Vi har nå et svært godt utgangspunkt for 2019. Med en historisk høy ordrebok har vi sikret aktiviteten til første halvår 2020. En sjelden lang horisont for oss, sier Gjerding.

Norwater AS
Tall i mill. kr20172016Endr. i %
Driftsinntekter5252,12-0,2
Driftsresultat5,356,49-17,6
Resultat før skatt5,45,83-7,4
( VILKÅR )
 
Del saken