Dronen til Greenfish skal være grønn på flere måter.Foto: Greenfish
Dronen til Greenfish skal være grønn på flere måter.Foto: Greenfish
Dronen til Greenfish skal være grønn på flere måter.Foto: Greenfish

Denne dronen skal hjelpe fiskere å lete etter fisk

Den første prototypen skal være klar i mars.

Ideen fikk daglig leder Roald Jonassen i Greenfish for mange år siden.

- Jeg så at særlig her i Nord-Norge var det mange perioder der dårlig vær gjorde at du ikke kunne gå ut på havet og sette bruk. For å effektivisere dette kom jeg frem til en løsning, som senere dannet grunnlaget for Greenfish, sier Jonassen til Tekfisk.

zoomRoald Jonassen, daglig leder i Greenfish.
Roald Jonassen, daglig leder i Greenfish.

Han er fra Engavågen i Meløy kommune i Nordland, og har tidligere etablert selskaper som Engavågen Sveis og Maskin og Ceramtek.

Kan lete etter fisk fra land

Løsningen hans er en elektrisk havgående drone, som kan gå i sjøen i opp til et døgn om gangen. Den vil bli utstyrt med GPS og ekkolodd, slik at den kan sendes ut på jakt etter fisk.

- Med den kan fiskerne lete etter fisk mens de er på land. Dronen går i gitte områder for å finne og kartlegge fiskeforekomster og vise nøyaktig hvor fisken er, sier Jonassen.

Ifølge ham er dronen utviklet på en litt spesiell måte, som gir den ekstra god ytelse. Men detaljene vil han holde hemmelig.

- Jeg har hatt samarbeid med mange fiskere, og har gjort et stort markedsarbeid. Mange fiskere sier at dette med å finne fisk utgjør opp til femti prosent av total gangtid på båten. Hvis du kunne satt bruk nøyaktig der fisken er, kan man spare den gangtiden, sier gründeren.

Sparer drivstoff

Dronen hans blir dermed grønn på flere måter. 

- Den gir et betydelig miljøregnskap og et rent økonomisk regnskap for hver fisker, som sparer drivstoff, sier Jonassen.

Han har nylig inngått et samarbeid med forskningsinstituttet Norce som skal bygge en demoversjon av dronen. 

- Det finnes en rekke overflatedroner, men denne skal bli en hurtiggående, batteridreven drone for å ivareta fornybaraspektet til en lav kostnad. Akkurat denne nisjen finnes ikke fra før, sier Anne Hageberg, markedsansvarlig marin og miljø i Norce. 

Allerede i mars skal prototypen være klar. Hageberg har tro på at dette kan bli noe fiskere vil ta i bruk.

- Ja, det er et veldig spennende konsept. Vi har robotgressklippere og støvsugere, teknologien er der. Det er mer krevende å være på sjøen enn i en hage, men de utfordringene er vi vant til. Vi har levert systemer både offshore og i Antarktis, der en har krav til robusthet og der det er lite kommunikasjonsmiddel og ingen tilgang til stikkontakt, sier Hageberg.

En liten Tesla?

Det som før het CMR og nå er en del av Norce, har tidligere utviklet en havgående drone, Sailbuoy, som nå selges gjennom et eget selskap. Den er nå på vei til Antarktis for å lete etter krill

zoomCMR har utviklet denne seilbøyen, som er en havgående drone.
CMR har utviklet denne seilbøyen, som er en havgående drone.

Mens seilbøyen har stor rekkevidde, og drives vind og sol, skal Greenfish sin drone kunne gå langs kysten.

- Dette er som en liten Tesla. Den går med en batteripakke om bord som gjør at den kan gå hurtig i overflaten hele tiden. Den er ikke avhengig av vær og vind, og kan dekke små fjorder og trange farvann, sier Jonassen. 

Dronen kan både fjernstyres, men kan også gå autonomt ved at kartdata plottes inn på forhånd. 

Håper å få med flere

Jonassen har fått med seg noen investorer, og med 600.000 kroner fra Innovasjon Norge og et tilskudd på 70.000 fra Meløy utvikling, har de kapitalen de trenger for å få opp demonstrasjonsdronen.

Når den har vist hva den kan, håper gründeren på å få inn mer kapital.

- Jeg håper at demonstrasjonen gjør at vi kan få noen med på løpet vårt. Vi er et lite firma, og har ikke kapital til det store løpet fremover. Men jeg håper noen vil se de unike egenskapene, sier Jonassen.

Ifølge ham har flere fiskere meldt at de er interessert i å se nærmere på dronen.

- Det er interesse både fra kystfiskere og fra havfiskeflåten. De ser behovet for å kunne bruke flere droner parallelt med moderfartøyet. Ved å ha noen rundt seg, kan de kartlegge fiskeforekomsten bedre, og gjøre bedre kast, sier han.

( VILKÅR )
 
Del saken