Byggingen hos Atlantic Sapphire i Miami er i full gang.Foto: Lola Navarro / IntraFish
Byggingen hos Atlantic Sapphire i Miami er i full gang.Foto: Lola Navarro / IntraFish
Byggingen hos Atlantic Sapphire i Miami er i full gang.Foto: Lola Navarro / IntraFish

Her kommer verdens største landbaserte oppdrettsanlegg

Det har vært noen travle uker hos Atlantic Sapphire i Miami i Florida.

De første 800.000 eggene til det Atlantic Sapphires landbaserte oppdrettsanlegg i Miami ble levert i november. I januar blir neste runde levert, og etter det er planen å få på plass en ny generasjon hver syvende uke, skriver IntraFish.

zoomJose Prado informerer på omvisningen.
Jose Prado informerer på omvisningen.

Bygger ferskvannsanlegg

En rekke selskaper har i det siste jobbet for fullt for å få alt på plass.

- I dette prosjektet driver vi med konstruksjonsarbeid, vanninfrastruktur og fisk, sa finansdirektør Jose Prado i Atlantic Sapphire, da selskapet åpnet for omvisning tidligere i desember.

Den første fasen av prosjektet dekker ni mål med land. Fra 2020 skal det leveres laks fra det landbaserte anlegget. 

For tiden blir konstruksjonen av ferskvannsdelen av anlegget fullført. Den vil ta fisken gjennom postsmoltstadiet til en vekt på 300 gram, før den blir flyttet til påveksttanker fra juni til neste år. 

Atlantic Sapphire

  • Driver landbasert oppdrett av laks i Danmark (Hvide Sande), og har verdens største landbaserte anlegg under bygging i Florida, USA
  • Ble startet av Johan E. Andreassen, som fortsatt er administrerende direktør, styreleder og hovedeier i selskapet
  • Notert ved Merkur Markets, hvor selskapet prises til rundt 4,6 milliarder kroner

Den biologiske klokken tikker

Fisken vil gå gjennom hvert steg i produksjonen på stedet: På klekkeriet med levende egg importert fra Norge og Island, til yngelstadiet eller startfôrfasen, som vil skje i januar for første gang, deretter til den første fasen, rett etter klekking, der fisken vokser fra fem til 15 gram. Fra her vil fisken bli flyttet til presmolt-tanker, smolttanker og til slutt til postsmolttanker, hvor den vil bli introdusert for saltvann før den blir flyttet til vekstområdet.

zoomAdm dir Johan Andreassen i Atlantic Sapphire
Adm dir Johan Andreassen i Atlantic Sapphire

- Vi har åtte måneder på oss før fisken trenger å bli flyttet til veksttankene, sier Johan Andreassen, med-gründer og administrerende direktør i Atlantic Sapphire til IntraFish.

Gjennom smoltstadiet vil fisken bli holdt i glassfibertanker og postsmolt- og veksttankene er bygget i stål, dekket med porselen.

- Den biologiske klokken har begynt å tikke nå som vi har fått levende egg, så alt følger på, sier salgssjef Damien Claire i Atlantic Sapphire.

zoomTilgangen på vann er en av grunnene til at akkurat denne lokaliseringen ble valgt.
Tilgangen på vann er en av grunnene til at akkurat denne lokaliseringen ble valgt.

Ville være i Florida

I denne første delen vil selskapet installere seks identiske vekstsystemer basert på en kopi av et tilsvarende system som nylig er installert i Danmark. Det er designet i samarbeid med landbaserte spesialister i Billund, med uavhengige vannsystemer som vil fullføres på ulik tid.

Til slutt vil fisken bli høstet på 4-5 kilo og prosessert i den sørøstre delen av bygningen som hodekappet og sløyd fisk (HG) og fileter.

zoomTank for avløpsvann.
Tank for avløpsvann.

Plasseringen i Florida ble valgt for sine unike forhold, muligheten til å bruke en ubegrenset ressurs med naturlig vann og kapasiteten til å bli kvitt behandlet avløpsvann på en bærekraftig og kostnadseffektiv måte.

Energiforbruket i Miami vil være rundt 8 kWh per kilo laks som er produsert. Dette er 2 kWh mer enn i Danmark, og inkluderer en geotermisk varmeveklser som kjøler vanntemperaturen fra 26 grader til 13-14 grader.

Her kan du se Atlantic Sapphires egen film om anlegget:

( VILKÅR )
 
Del saken