På fisketur til Norge: F.v. Claudio Rabuco og Cristian Moreno i chilenske MNL GroupFoto: Anders Furuset
På fisketur til Norge: F.v. Claudio Rabuco og Cristian Moreno i chilenske MNL GroupFoto: Anders Furuset
På fisketur til Norge: F.v. Claudio Rabuco og Cristian Moreno i chilenske MNL GroupFoto: Anders Furuset

De har utviklet en fôrtilsetning som styrker fiskens immunforsvar

Nå vil chilenske MNL finne partnere for testing og etter hvert salg i Norge.

- Vi er her for å se på mulighetene, og lete etter partnere. Norge er det første markedet utenfor Chile vi forsøker å gå inn i, sier Christian Moreno til Tekfisk.

Moreno er viseadministrerende direktør i det chilenske selskapet MNL Group sin dyrehelsedivisjon. Sammen med kollega Claudio Rabuco (COO og medgrunnlegger) var han forrige uke i Norge, hvor de traff ulike aktører og selskaper. 

- Produktet vårt gjør at fisken får et mer robust immunforsvar. Vi har seks chilenske oppdrettere som bruker det, og de melder om lavere dødelighet, samt redusert eller ingen bruk av antibiotika. Effekten varierer fra anlegg til anlegg, og også litt med årstider, men det er en signifikant og vitenskapelig dokumentert effekt, sier Moreno.

Begynte med bær

Produktet har merkenavnet Futerpenol, og består av mel fra makroalger (tare) samt ekstrakter fra en acanthaceae - plante (på norsk: akantusfamilien).

- Vi har funnet ut at den optimale effekten er når en bruker 1 kilo Futerpenol per tonn fôr, og at fisken får det i overgangen fra ferskvann til saltvann, samt 30 dager før og 30 dager etter stress-situasjoner som avlusning eller store temperaturendringer, sier Moreno. 

Prisen i dag er rundt 65 dollar per kilo.

MLN Group har sitt utspring fra et internasjonalt forskningskonsortium i Chile, som jobbet med human helse. I 2010 ble selskapet stiftet, og i første omgang jobbet de kun med human helse.

- Vi utviklet et produkt fra maqui-bær (en slags chilensk solbær, red. anm.), som har et meget høyt innhold antioksidanter. Stoffet, som heter Delpinol, selges nå til en rekke land som USA, Japan og Brasil, samt flere europeiske land. Det kan blant annet forebygge diabetes, sier Rabuco.

zoomMaqui-bær.
Maqui-bær.

Patentsøknader under behandling

Ingenting fra maqui-bærene inngår i fiskeproduktet, men virkestoffer og prosesser ligner hverandre.

- I 2013 dannet MNL en egen virksomhet for dyrehelse, og begynte å jobbe med laks. Futerpenol ble lansert kommersielt tidlig i 2016, etter flere vellykkede tester både in vitro (labforsøk) og med fisk i merd, sier Rabuco.

Han mener at selskapet drar nytte av mye av arbeidet de har gjort og gjør på human-siden når de jobber med dyrehelse.

MLN har patent på fiskestoffet Futerpenol i Chile, og har søkt patent i alle lakseproduserende land.

- Så langt har vi fått innvilget i Danmark, som Færøyene sorterer under, sier Moreno.

I andre land, som i Norge, er søknadene fortsatt under behandling, men selskapet er tydelige på at de kan starte prosesser før patentsøknader blir avgjort.

Effektivt mot virus?

I Chile har stoffet vist seg å være effektivt mot SRS, som er en bakteriesykdom.

- Vi har hatt gode resultater fra kommersielt bruk, sier Moreno.

Han sier at stoffet virker forebyggende, og at effekten er på cellenivå, hvor det bidrar til å drepe patogenet i cellen.

- Det er som kjent svært mange variabler som påvirker fisken. Vi tilbyr industrien et nytt verktøy, sier han. Han håper og tror at stoffet virker mot virus også, ikke bare bakterier.

Direktøren vil ikke opplyse hvilke oppdrettere i Chile som bruker stoffet.

zoomFuterpenol.
Futerpenol.

Partnere for testing

Chilenerne er nå altså i Norge for å finne partnere.

- Vi ønsker å se effekten av dette i Norge, hvor forholdene og sykdommene er annerledes enn i Chile. Vi ønsker å se på effekter på blant annet PD, HSMI og CMS, og få mer kunnskap om hvordan oppdrettere i Norge kan bruke Futerpenol. Alt vi gjør skal være vitenskapelig fundert, og vi ønsker også å få publisert vitenskapelige artikler fra testene, sier Moreno.

- Hvorfor Norge?

- Norge er det mest utfordrende markedet, og det største markedet. I tillegg er Norge kjent for å ha et godt forskningsmiljø på laks, som har et godt samarbeid med næring og forvaltning.

- Dere kan vel bare kjøpe forsøk, mange tilbyr det?

- Vi ønsker alliansepartnere, noen som kan være mer strategiske. Det er langt fra Chile til Norge, og det vil være viktig for oss å ha noen her i Norge, svarer Moreno.

Enkel produksjon

Han ser for seg at stoffet kan være kommersielt tilgjengelig i Norge allerede fra slutten av neste år.

- Vel å merke om alt går som det skal, og vi får de nødvendige godkjenningene på plass. Vi tror imidlertid at det skal gå ganske raskt, siden vi har det meste på plass allerede i andre land.

- Har dere produksjonskapasitet da?

- Det utfordrende for oss er produktutvikling og salg. Selve produksjonen er enkel. Råvarene som inngår kjøper vi fra Europa og Asia, og de kan blandes omtrent hvor som helst. I en oppstartsfase kan vi også sende fra Chile. Utfordringen ligger nå i å få dette testet, dokumentert og benchmarket i Norge, avslutter Moreno.

( VILKÅR )
 
Del saken