Alge gir batterier 30 prosent lenger levetid

Forskere vil revolusjonere batteribransjen og lage fremtidens superbatteri. En bitteliten alge  fra norskekysten kan gi batteriene 30 prosent lenger levetid, melder NRK.

- Når det gjelder de fleste batteriforbedringer i dag er det bare snakk om noen få prosent forbedring i kapasitet. Får vi dette til å fungere, vil det ha stor betydning, sier førsteamanuensis ved Institutt for materialteknologi på NTNU, Fride Vullum-Bruer.

De nye algebatteriene er som helt vanlige litiumbatteri. Forskjellen er at anodedelen, som vanligvis er av stoffet karbon, blir byttet ut med silisiumoksid hentet fra alger. Algenes konstruksjon er ideell for å lage energieffektive batterier, siden algenes struktur gjør prosessene inne i batteriet raskere, som igjen fører til at man kan utnytte den lagrede energien bedre.

Foreløpig lager forskerteamet små knappebatteri for hånd, og testingen foregår i liten skala. Etter hvert som batteriet utvikles, ser de for seg at teknologien kan forbedre alle typer oppladbare litium-ion-batterier. Slike batterier finner man i dag mobiler, datamaskiner og kjøretøy.

( VILKÅR )
 
Del saken