Trålpose med hyse og torsk.Foto: Gunnar Freyr Hafsteinsson
Trålpose med hyse og torsk.Foto: Gunnar Freyr Hafsteinsson
Trålpose med hyse og torsk.Foto: Gunnar Freyr Hafsteinsson

3D-kamera kan brukes for å si noe om hysekvaliteten

I dag sjekkes hysa for spalting ved å gjøre manuelle stikkprøver. Et 3D-kamera kan gjøre jobben.

Spalting, som vil si at fiskekjøttet deler seg, er en av de viktigste kvalitetsparametrene for fiskefilet. Hysa er sartere og stresser mer under fangst enn torsk, og har derfor oftere dårlig kvalitet.

zoomKarsten Heia, seniorforsker i Nofima.
Karsten Heia, seniorforsker i Nofima.

Automatisering

Et eget prosjekt har nå sett på om det går an å bruke 3D-kamera for å avgjøre grad av spalting på hysa.

- Det har gått ganske bra. Det kan være problematisk når filetene ligger flatt på transportbåndet, da kan man gå glipp av noen spaltinger. Men vi klarte å sortere ut i tre klasser rimelig godt, sier seniorforsker Karsten Heia ved Nofima. 

Han ledet prosjektet som var finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) med 100.000 kroner. Målet var å finne ut om det er mulig å kvantifisere graden av spalting automatisk. 

- Vi har foreslått å lage en bump på transportbåndet som fileten glir over. På den måten får man eksponert spalting som ellers ikke vises, sier Heia.

Les også: Levendelagring gir bedre hysekvalitet

zoomHer er en filet med mye spalting, som har fått spaltekarakter 4.7.
Her er en filet med mye spalting, som har fått spaltekarakter 4.7.

Kan vurdere alle filetene

Hysefileter landet i Båtsfjord ble fraktet til Tromsø for å vurdere blodfeil i filetene.

- Da koblet vi oss på fangsten og fikk gjort spaltingsvurdering også, sier Heia.

I dag blir dette gjort helt manuelt ved å føre fingeren under stikkprøver av filetene og se hvor stor grad av spalting det er. Så blir det gjort en vurdering med grad fra 0 til 5. 

- Med et 3D-kamera vil det være mulig å gjøre en vurdering av alle filetene hvis du ønsker det, sier Heia.

Funnene fra prosjektet er spilt inn til utstyrsleverandørene Valka og Marel, som begge var med i referansegruppen til prosjektet. 

Begge har røntgen-løsninger som kan si noe om filetkvalitet. Fordelen med 3D-kamera er at det er billigere hvis man ellers ikke trenger røntgen.

- Valka er svært interessert i metoder som kan kvantifisere spalting. Siden maskinene våre allerede har 3D-bildebehandling er metodene som Karsten Heia foreslår, definitivt interessante for oss. Neste steget for oss er å utforske kundenes interesse for å legge til denne funksjonen og om det er kompatibelt med vår nåværende designkonfigurasjon, skriver daglig leder Helgi Hjálmarsson i Valka i en e-post til Tekfisk. 

Prosjektet startet opp i mai, og er nylig sluttført. 

( VILKÅR )
 
Del saken