Christian Erichsen (fra v.), Rune Wilhelmsen, Trond Kathenes, Björgólfur Hávarðsson og Camilla Aadland.Foto: Kjersti Kvile
Christian Erichsen (fra v.), Rune Wilhelmsen, Trond Kathenes, Björgólfur Hávarðsson og Camilla Aadland.Foto: Kjersti Kvile
Christian Erichsen (fra v.), Rune Wilhelmsen, Trond Kathenes, Björgólfur Hávarðsson og Camilla Aadland.Foto: Kjersti Kvile

Nå mener de oppdretterne er modne nok for en digital hverdag

- Data gjør ingenting hvis de ligger i en haug i et hjørne og venter på at noe skal skje, sier innovasjonsansvarlig Björgólfur Hávarðsson i NCE Seafood.

Han jobber med Aqua Cloud, som nå samler data fra over 2800 merder for å kunne gi ny informasjon om blant annet luseoppblomstring.

- Det har vært krevende til tider, for selskapene beveger seg i forskjellige hastigheter. Det har ikke vært motvilje, men når du har fire-fem sterke hester foran vogna i ulikt tempo, må du få hele kobbelet til å løpe i takt, sier Hávarðsson i denne podkasten:

Både han og de tre andre som er med mener at det skjer en modning når det gjelder digitalisering.

- Jeg har jobbet i næringen i 30 år, og har vært litt frustrert over at vi samler masse data uten å gjøre så veldig mye med det, sier Hávarðsson.

Christian Erichsen er styreleder i Anteo, som leverer digitale tjenester til havbruksnæringen.

- Jeg tror det er en modning i det å kjøpe noe du ikke kan forholde deg fysisk til. Når du kjøper en båt eller merd, kan du se og ta på det, men når du kjøper noe i en sky, kan du ha problemer med å se hva det betyr for deg, sier Erichsen. 

zoomChristian Erichsen, styreleder i Anteo (til v.) og Rune Wilhelmsen, leder for Smart Havbruk i Telenor.
Christian Erichsen, styreleder i Anteo (til v.) og Rune Wilhelmsen, leder for Smart Havbruk i Telenor.

Har latt leverandørene styre

Han mener det har skjedd en stor utvikling de siste årene.

- Vi ser eksempler på at informasjon har verdi når det samles og når vi kan begynne å samhandle, ikke bare internt, men kanskje på tvers av selskaper, sier han.

Digitaliseringsansvarlig Trond Kathenes i Grieg Seafood mener det er et stort potensial i å samarbeide på tvers av selskaper.

- Når det gjelder teknologi har vi i mange år latt leverandørene styre. Vi har ikke vært proffe nok i å møte og stille krav. Men nå er bildet i ferd med å endres, og kravene internt hos oss stiger, sier han. 

Rune Wilhelmsen leder Smart Havbruk i Telenor og sier det er en modning i å forstå verdien av dataene.

Hør samtalen mellom de fire, som ble spilt inn live på Statsraaden pub i Bergen nylig. Det gjør du ved å trykke i spilleren over eller søke opp Tekfisk der du hører på podkaster. Her finner du Tekfisk i Itunes, og her er Tekfisk på Spotify.

Her kan du høre første del av Tekfisk Direkte:

( VILKÅR )
 
Del saken