Forskning på mikroalger på Nibio.Foto: Erling Fløistad
Forskning på mikroalger på Nibio.Foto: Erling Fløistad
Forskning på mikroalger på Nibio.Foto: Erling Fløistad

Åpner ny algebiomasse-reaktor på Ås

Denne uken er det offisiell åpning av en ny reaktor for algebiomasse på Ås i Akershus. Den skal brukes i forskning, med mål om å utvikle nye metoder for produksjon av fôr med lavt karbonavtrykk.

Reaktoren ligger ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio), og er en del av det landsdekkende mikroalgeprosjektet «Algea to future» (A2F). Programmet er finansiert av Norges forskningsråd.

- Endelig kan vi invitere til avdukingen av bioreaktorene som skal bringe Norge inn i en ny epoke. Vi har jobbet hardt og lenge, og er stolte av vise fram hjerteprosjektet vårt, sier Stig A. Borgvang i forskingsprosjektet Algae to Future (A2F) i en pressemelding.

zoomMålet med den nye reaktoren er at Norge skal kunne produsere fôr til eget forbruk - uten import av soya og andre proteiner.
Målet med den nye reaktoren er at Norge skal kunne produsere fôr til eget forbruk - uten import av soya og andre proteiner.

Grunnmur

Ifølge Kristian Fughlseth fra Høgskulen i Volda vil denne reaktoren være med «å danne grunnmuren i det som skal bli en norsk algeindustri».

Målet er å utvikle metoder for dyrking av mikroalger, for å bidra til næringsrikt fôr både til akvakultur og landbruk. Det langsiktige målet er at Norge skal bli selvforsynt med fôringredienser.

«Norsk havbruk og jordbruk trenger ikke å være avhengig av proteinkilder fra brasiliansk soya. Et landsdekkende nettverk av forskere presenterer fredag et alternativ gjennom hjemmedyrkede mikroalger», heter det.

Tekfisk har tidligere skrevet om SFI'en Foods of Norway som også jobber med å utvikle fôringredienser fra alternative råvarekilder, som gran og tare. Dette initiativet jobber med produksjon av proteiner gjennom gjæringsprosesser.

( VILKÅR )
 
Del saken