Seniorpartnere Aksel Lund Svindal (til v.) og Ivar Kroghrud med gründer og daglig leder Yngve Tvedt i Norselab.Foto: Vegard Breie, Norselab
Seniorpartnere Aksel Lund Svindal (til v.) og Ivar Kroghrud med gründer og daglig leder Yngve Tvedt i Norselab.Foto: Vegard Breie, Norselab
Seniorpartnere Aksel Lund Svindal (til v.) og Ivar Kroghrud med gründer og daglig leder Yngve Tvedt i Norselab.Foto: Vegard Breie, Norselab

De har startet åtte nye selskaper. Nå ser gründerfabrikken mot fiskeri.

Norselab har hentet 80 millioner kroner, og vil dra i gang minst ett nytt teknologiselskap innen fiskeri eller havbruk.

Norselab ble startet opp i 2015 av Yngve Tvedt og alpinisten Aksel Lund Svindal. Modellen deres går ut på at de går inn som med-gründere i oppstartselskaper.

- Vi ønsker å bruke erfaringene vi har fra andre sektorer og se hva vi kan få til mot sjømatsektoren, sier Tvedt til Tekfisk.

zoomYngve Tvedt var med og startet Norselab.
Yngve Tvedt var med og startet Norselab.

Har fått inn 80 millioner

Selskapet er verdsatt til 400 millioner kroner, ifølge DN, og har startet selskaper som Documaster som løser arkivering for offentlig sektor, Ivaldi og Vesseladmin som jobber mot den maritime næringen.

Norselab

  • Startet av Yngve Tvedt, Christian Lundvang og Aksel Lund Svindal i 2015, men har selskaper i porteføljen som Tvedt og Lundvang har startet tidligere.
  • Starter helst selskaper sammen med noen som kjenner en industri godt og skal bidra med erfaring, nettverk, kapital og utviklingsressurser. Innsatsen er størst de første 12-18 månedene.

Kilde: Dagens Næringsliv

Nå er det sjømatnæringen som står for tur.

- Det har ligget i kortene lenge egentlig. Men aktiv jobbing med det kom i forbindelse med at vi hentet kapital i sommer. Nå har vi mer ressurser, og kan jobbe mer strukturert med det, sier Tvedt.

80 millioner er hentet, hovedsaklig fra investeringsselskapene Arendals Fossekompani og T.D. Veen, ifølge DN.

zoomAksel Lund Svindal har vært involvert i Norselab siden starten.
Aksel Lund Svindal har vært involvert i Norselab siden starten.

- Global posisjon

Tvedt er fra Ålesund og har tidligere vært operasjonsdirektør og styremedlem i sjømatselskapet Brødrene Sperre. 

På spørsmål om hvorfor selskapet nå vil inn i fiskeri- og havbruksnæringen, svarer han dette:

- Jeg har jobbet med sjømat hele mitt liv, og har god erfaring fra bransjen og god kjennskap til sektoren. Det er også en sektor hvor vi i Norge har en ledende global posisjon, som er noe av det vi ser på som viktig for å gå inn i nye sektorer, sier Tvedt.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte planene om å gå inn i sjømatnæringen.

Snakker med folk

Norselab er nå i gang med å gjøre grundige undersøkelser om mulighetene innen fiskeri og havbruk, der de blant annet snakker med folk i bransjene. Nøyaktig hvilken type selskap de ender opp med og om det blir ett eller flere, er ikke avklart.  

- Norselab har startet mange teknologiselskaper innen ulike sektorer de siste ti årene. Da gjør vi først en del research der vi ser hvor det er mulig å bygge en virksomhet. Det handler om å få kontakt med de rette partnerne som vi bygger selskapet med, det kan være enkeltpersoner eller bedrifter, sier Tvedt.

Modellen kalles co-founding.

- Vi har et sett med med-gründere vi jobber sammen med, og går aktivt inn med stort team, både folk og teknologi, slik at vi raskt bygger selskaper med tjenester og teknologi som er salgbare. Dette er noe vi er vant til å gjøre, sier gründeren.

- Hvilken type teknologi vil dere satse på innen sjømat?

- Vi har vært borti hardware-caser, men primært har vi jobbet med softwareselskaper, der det gjerne handler om å skaffe og analysere data og skape nye tjenester ut fra det, sier Tvedt.

I gang med analyser

Hele prosessen kan også ende med at de finner ut at sjømat ikke var noe å gå videre med, selv om de nå har troen på at det er en bransje det er verdt å gå inn i.

- Vi kjører analysene nå, og setter ressurser på det ut over neste år. Men når vi er ferdige, det avhenger av hva vi skal gjøre, det kan ta ett år, sier Tvedt.

- Er det sånn at gründere som trenger investorer nå kan komme til dere, eller er det dere som skal finne dem? 

- Hvis folk mener de har noe smart, er vi veldig lydhøre og intresserte i å komme i dialog med dem. Det kan hende vi setter sammen to eller tre ideer fra ulike folk og bygger et team. En idé er én ting, det er vel så viktig å ha smarte folk som kan noe spesielt. Har de begge deler, er det fantastisk. 

zoom3D-printede reservedeler fra Ivaldi.
3D-printede reservedeler fra Ivaldi.

Printer reservedeler

Ett eksempel på hvordan Norselab jobber, er Ivaldi, som ble startet opp for to år siden.

- Vi gikk sammen med et gründerteam, et ektepar som bor i USA og startet et selskap. De hadde kunnskap om 3D-printing, vi hadde kunnskap om marin industri og software-plattform. Vi fikk med oss shippingselskapet Wilh. Wilhelmsen som partner og investor. Nå skal vi montere mikrofabrikker, 3D-printere, som printer reservedeler til skip i Singapore. Skipene vil abonnere på reservedeler, og vi digitaliserer alt du kan tenke deg av små dippedutter som skal på båt, sier Tvedt.

De siste 18 månedene har det blitt investert cirka 30 millioner kroner i Ivaldi.

- Det er skala på det når vi gjør ting, ikke hobbyrom, sier gründeren.

( VILKÅR )
 
Del saken