Insektfôr fra Skretting. Foto: Pressefoto
Insektfôr fra Skretting. Foto: Pressefoto
Insektfôr fra Skretting. Foto: Pressefoto

Nå tester Nordlaks ut fôr fra insektsmel

Laksefôr med insektsmel fra svart soldatflue som proteinkilde skal nå testes ut av Nordlaks Smolt på 360.000 yngel.

Det er Skretting som har produsert fôret. I en pressemelding skriver de at de tror at insektsmel vil bli en viktig fôrkilde i fremtiden.

- Utfordringen har vært å finne produsenter som kan produsere nok volum med jevn, god kvalitet. Vi har sett på mer enn tretti produsenter, og endte opp med en håndfull leverandører som vi har gått videre med. Etter et tett samarbeid over lengre tid, har vi nå fått råvaren opp på et kvalitetsnivå som vi kan stole på framover, sier Siri Tømmerås i pressemeldingen. Hun er Skrettings ansvarlige for fôr til landbasert oppdrett.

Eirik Welde, direktør i Nordlaks Smolt, sier i meldingen at fôrråvarer er noe både de og kundene deres er interesserte i.

Lite insektsmelproduksjon

Ifølge Skretting er det lite tilgjengelig insektsmel i det europeiske markedet. De håper at det innen 2022 vil være minst fem ulike produsenter, som hver kan produsere 20.000 tonn i året. Det tilsvarer rundt to tredjedeler av soyakonsentratet Skretting bruker i dag.

- Vårt mål er at framtidens havbruk ikke høster av mat som brukes til menneskeføde. Da er det det viktig å satse på alternativer som insektmel, sier Mads Martinsen, Skretting Norges direktør for produktutvikling, som har flere nye råvareprosjekter på gang.

Parallelt med testingen av insektsmel, jobber Skretting med å lage fôr med raudåte (calanus).

Botngård Bioprotix har også planer om å produsere insekter til fiskefôr. Hør mer i denne podkasten:

( VILKÅR )
 
Del saken