Det russiske forskningsskipet «Vilnius».Foto: Pinro
Det russiske forskningsskipet «Vilnius».Foto: Pinro
Det russiske forskningsskipet «Vilnius».Foto: Pinro

De russiske forskerne slet med tekniske problemer under økosystemtoktet

Dermed har de ikke fått dekket hele den russiske delen av Barentshavet.

Årets økosystemtokt ble avsluttet torsdag denne uken. Nå melder Havforskningsinstituttet at de russiske havforskerne har hatt tekniske problemer med forskningsfartøyet sitt. Derfor har de

- Det er uheldig at russerne ikke har fått gjennomført planene for økosystemtoktet, sier forskningsdirektør Geir Huse ved Havforskningsinstituttet i meldingen.

Gammel båt

Han er glad for at de russiske havforskerne har prioritert å dekke områdene hvor det vanligvis står mye lodde.

- Vi skal gi råd om neste års loddekvote i løpet av de nærmeste dagene, og da er det viktig at vi har best mulig datagrunnlag, sier Huse.

Havforsker Dmitrij Prozorkevitsj ved Det polare havforskningsinstituttet i Murmansk (Pinro) bekrefter til Havforskningsinstituttets nettside at de har hatt tekniske problemer med forskningsfartøyet «Vilnius», og forteller at vinsjene ikke har fungert som de skulle.

- Båten er gammel, og det er svært vanskelig å finne reservedeler. Den ble bygd mens Sovjetunionen ennå eksisterte, sier han.

- Må finne en løsning

Det er først og fremst i de sørøstlige delene av Barentshavet at russerne har dårlig dekning i år.

Havforsker Georg Skaret sier den dårlige dekningen i russisk sone går ut over tidsseriene som Havforskninga og Pinro møysommelig har bygd opp gjennom toktene.

- Dermed får vi et hull i dem og mister viktige data, blant annet om ungsild, yngelmengde og mye annet, sier Skaret.

Pinro-forsker Dmitrij Prozorkevitsj er enig i at det er uheldig med brudd i tidsseriene.

- Vi må finne ei løsning på dette. Det kan for eksempel være en tanke å la fartøy fra Havforskningsinstituttet få dekke deler av den russiske sonen, sier han.

I fjor registrerte havforskerne mye lodde. Dermed ble loddekvoten for 2018 satt til 205.000 tonn. I 2016 og 2015 ble det observert lite lodde, og da konkluderte havforskerne med at loddebestanden var i en kollapsfase som er observert tre ganger tidligere, første gang på midten av 80-tallet.

Havforskningsinstituttet har siden innrømmet at de bommet med toktet i 2016.

Her er film fra Havforskningsinstituttet om årets tokt:

( VILKÅR )
 
Del saken