Forskningssjef Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet.Foto: Camilla Aadland
Forskningssjef Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet.Foto: Camilla Aadland
Forskningssjef Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet.Foto: Camilla Aadland

Slik skal usikkerheten rundt kvoterådene bli mindre

Forskningssjef Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet tror mindre usikkerhet vil redusere uenigheten om kvotene.

Han leder det store prosjektet Redus, som skal redusere usikkerheten når norske fiskebestander beregnes. Målet er å kunne sette et tall på hvor stor usikkerheten er.

- Jeg håper vi kan kommunisere våre kvoteråd på samme måte som værmelderne i dag kommuniserer værmeldingene. På Yr er det grønt, gult eller rødt, og du vet om det er liten, middels eller stor usikkerhet ved dagens værvarsel, sier Olsen i denne podkasten:

I det siste har det vært støy rundt makrellkvotene. Olsen tror uenigheten kan bli mindre med nye tiltak de kommer frem til gjennom prosjektet.

- Ja, en del av prosjektet går på å utvikle bedre modeller for bestandsberegning og metoder for å teste disse, sier han.

Han viser blant annet til diskusjonen om hvordan merkedata skal vektlegges i modellene for bestandsberegning, og mener de skal klare å belyse usikkerheten fra merkedata bedre i fremtiden.

Hør mer om hvordan forskerne jobber med å redusere usikkerheten, om forskningssjefen tror den kan fjernes helt og hvordan samarbeidet har vært. Det gjør du ved å trykke på spilleren litt lenger oppe, eller søke opp Tekfisk der du hører podkaster. Her finner du Tekfisk i Itunes.

Her er alle podkastene, og her er noen utvalgte episoder:

( VILKÅR )
 
Del saken