Den lukkede merden ligger i Horsvågen i Nordland.Foto: Pressefoto
Den lukkede merden ligger i Horsvågen i Nordland.Foto: Pressefoto
Den lukkede merden ligger i Horsvågen i Nordland.Foto: Pressefoto

Cermaq har satt fisk i den nye, lukkede merden

Det nye, lukka systemet er utviklet i samarbeid med Botngaard og Serge Ferrari.

Det var i helgen Cermaq satte ut smolt i den lukkede merden i Horsvågen i Nordland.

- Dette er ny teknologi for oss, og det blir veldig spennende å følge veksten og utviklingen til fisken i det nye, lukka systemet, sier Frode Holmvaag, leder Sjø Nordland i Cermaq Norway i en pressemelding.

Begynte på nytt

Den lukkede merden var på plass på sensommeren. Vann blir pumpet inn i den fra 13 meters dyp, noe som skal hindre lus fra å komme inn i merden. Veggen i merden er laget av sterkt og fleksibelt komposittmateriale, som bidrar til å minimere rømningsrisiko. Dette er den største lukka merden i verden som bruker fleksible vegger, ifølge Cermaq.

For tre år siden sank Cermaqs lukkede merd med navnet «Aquadomen». Oppdrettsselskapet bestemte seg for å starte opp med et nytt konsept. 

Det nye, lukka systemet er utviklet i samarbeid med Botngaard og Serge Ferrari. Det er sertifisert for lokaliteter med en signifikant bølgehøyde på to meter, og skal kunne benyttes på de fleste eksisterende sjø-lokaliteter.

Samarbeid med forskere

Fremover nå vil Cermaq samarbeide tett med grupper av forskere for å optimalisere driften av det nye lukka systemet.

- Det er fortsatt mye vi ikke vet om lukka anlegg. Vi ser at lukka anlegg i sjø kan spille en viktig rolle i havbruk i fremtiden, men det vil kreve videre utvikling, sier Harald Takle, FoUsjef for oppdrettsteknologi i Cermaq Group. 

- Derfor har vi søkt om utviklingskonsesjoner med konseptet FlexiFarm, som tar lukka anlegg et stort sprang videre ved at det blant annet vil ha kostnadseffektiv behandling av inntaksvann mot infeksjoner og gjøre oppdrett til slaktestørrelse mulig i mer eksponerte områder, fortsetter han.

Les også: De er Cermaqs godt bevarte hemmelighet

( VILKÅR )
 
Del saken